Grön ärtsoppa för 4
2 dl torkade gröna ärtor 2 hg rimmat bogfläsk i tärningar + svålen (hel) 1 dl rotselleri i tärningar 5 dl grönsaksbuljong av fond 1 msk smör 2 msk vetemjöl 7 dl gräddmjölk finhackad persilja salt & peppar
Skölj och blötlägg ärtorna över natten, tillsätt 1 msk salt/liter vatten. Blötläggningsvattnet ska silas ifrån på morgonen. Försök avlägsna svålen så hel som möjligt innan ni ansar och skär fläsket i tärningar. Fräs fläsk- och rotselleritärningar i smöret. Pudra över mjölet, rör om och tillsätt buljongen. Lägg i ärtorna och svålen koka under lock ca1,5 timme. Ta bort svålen och släng den. Tillsätt gräddmjölk och persilja, låt alltsammans koka upp och smaksätt. Servera riktigt het med grovt bröd.
--------------------
|