Grön ärtsoppa för 4

2 dl torkade gröna ärtor
2 hg rimmat bogfläsk i tärningar + svålen (hel)
1 dl rotselleri i tärningar
5 dl grönsaksbuljong av fond
1 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl gräddmjölk
finhackad persilja
salt & peppar

Skölj och blötlägg ärtorna över natten, tillsätt 1 msk salt/liter vatten. Blötläggningsvattnet ska silas ifrån på morgonen.
Försök avlägsna svålen så hel som möjligt innan ni ansar och skär fläsket i tärningar.
Fräs fläsk- och rotselleritärningar i smöret.
Pudra över mjölet, rör om och tillsätt buljongen.
Lägg i ärtorna och svålen koka under lock ca1,5 timme.
Ta bort svålen och släng den.
Tillsätt gräddmjölk och persilja, låt alltsammans koka upp och smaksätt.
Servera riktigt het med grovt bröd.