Julkorv
400 g fläskfärs 200 g späck 10 g 400 g nötfärs nitritsaltblandning 1 dl potatismjöl ca 5 dl mjölk 1 dl Madeira 1 dl portvin 1 dl finhackad persilja 2 pressade vitlöksklyftor ca 1 msk kryddblandning
Kryddblandning: lika delar kryddpeppar, hel nejlika och ingefära (Dessa stöts i en mortel så att de smakar mycket) salt och nymalen vitpeppar från kvarn
Fjällster från oxe eller gladpack.
Blanda allt kött och späck samt nitritsaltet väl med händerna eller i blandare. Kör halva mängden kött och späck i processorn tillsammans med potatismjölet och mjölken, madeiran och portvinet till en slät smetfärs. OBS! Ingredienserna måste vara iskalla. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i smeten och krydda med salt och nymalen vitpeppar från kvarn. Fyll de väl sköljda krokfjälsterna från oxe väl i kallt vatten. Fyll fjälsterna till hälften med smeten. Stick korvarna ett antal gånger, så att de inte spricker. Sjud korvarna försiktigt i saltat vatten med lite kryddpeppar och nejlikor lök och lagerblad.
Man kan också linda smeten hårt i gladpack och koka dom som ovan. Gör alltid en provkorv först!
--------------------
|