Julkorv
400 g fläskfärs
200 g späck
10 g 400 g nötfärs
nitritsaltblandning
1 dl potatismjöl
ca 5 dl mjölk
1 dl Madeira
1 dl portvin
1 dl finhackad persilja
2 pressade vitlöksklyftor
ca 1 msk kryddblandning
Kryddblandning:
lika delar kryddpeppar, hel nejlika och ingefära
(Dessa stöts i en mortel så att de smakar mycket)
salt och nymalen vitpeppar från kvarn
Fjällster från oxe eller gladpack.
Blanda allt kött och späck samt nitritsaltet väl med händerna eller i blandare. Kör halva mängden kött och späck i processorn tillsammans med potatismjölet och mjölken, madeiran och portvinet till en slät smetfärs.
OBS! Ingredienserna måste vara iskalla. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i smeten och krydda med salt och nymalen vitpeppar från kvarn. Fyll de väl sköljda krokfjälsterna från oxe väl i kallt vatten.
Fyll fjälsterna till hälften med smeten. Stick korvarna ett antal gånger, så att de inte spricker. Sjud korvarna försiktigt i saltat vatten med lite kryddpeppar och nejlikor lök och lagerblad.
Man kan också linda smeten hårt i gladpack och koka dom som ovan. Gör alltid en provkorv först!