Julkorv
400 g flskfrs
200 g spck
10 g 400 g ntfrs
nitritsaltblandning
1 dl potatismjl
ca 5 dl mjlk
1 dl Madeira
1 dl portvin
1 dl finhackad persilja
2 pressade vitlksklyftor
ca 1 msk kryddblandning
Kryddblandning:
lika delar kryddpeppar, hel nejlika och ingefra
(Dessa stts i en mortel s att de smakar mycket)
salt och nymalen vitpeppar frn kvarn
Fjllster frn oxe eller gladpack.
Blanda allt ktt och spck samt nitritsaltet vl med hnderna eller i blandare. Kr halva mngden ktt och spck i processorn tillsammans med potatismjlet och mjlken, madeiran och portvinet till en slt smetfrs.
OBS! Ingredienserna mste vara iskalla. Vnd sedan ner resten av ingredienserna i smeten och krydda med salt och nymalen vitpeppar frn kvarn. Fyll de vl skljda krokfjlsterna frn oxe vl i kallt vatten.
Fyll fjlsterna till hlften med smeten. Stick korvarna ett antal gnger, s att de inte spricker. Sjud korvarna frsiktigt i saltat vatten med lite kryddpeppar och nejlikor lk och lagerblad.
Man kan ocks linda smeten hrt i gladpack och koka dom som ovan. Gr alltid en provkorv frst!


