2 kg färsk sill eller strömming.
Saltlag: 1 liter vatten, 1 1/2 dl grovt salt, 1/2 dl socker.
Inläggningslag: 1 1/2 dl ättiksprit, ½ liter vatten, 2 1/2 dl socker, 2 tsk hel kryddpeppar, 1 tsk hel vitpeppar, 1/2 tsk malen vitpeppar, 2 tsk dillfrö, 1 tsk hela nejlikor. 4 gula lökar, 1 purjolök i strimlor.
Rensa, skölj och filéa sillen. Koka upp saltlagen och låt den kallna. Häll den över fisken och ställ kallt i 2 dygn.
Häll bort saltlagen och skölj sillen. Dra bort skinnet på filéerna. Blanda samman ingredienserna till inläggningslagen och koka upp den. Låt lagen kallna. Varva sillen med lök och purjolök i en kruka. Häll på den kalla lagen. Låt sillen stå kallt i 3 dygn före servering.
Försvinnande god!
--------------------
CITAT * Gardening - Nature's Prozac *
|