Maria i Helsingborg
16-12-2006, 11:57
2 kg färsk sill eller strömming.
Saltlag: 1 liter vatten, 1 1/2 dl grovt salt, 1/2 dl socker.
Inläggningslag: 1 1/2 dl ättiksprit, ½ liter vatten, 2 1/2 dl socker, 2 tsk hel kryddpeppar, 1 tsk hel vitpeppar, 1/2 tsk malen vitpeppar, 2 tsk dillfrö, 1 tsk hela nejlikor. 4 gula lökar, 1 purjolök i strimlor.
Rensa, skölj och filéa sillen. Koka upp saltlagen och låt den kallna. Häll den över fisken och ställ kallt i 2 dygn.
Häll bort saltlagen och skölj sillen. Dra bort skinnet på filéerna. Blanda samman ingredienserna till inläggningslagen och koka upp den. Låt lagen kallna. Varva sillen med lök och purjolök i en kruka. Häll på den kalla lagen. Låt sillen stå kallt i 3 dygn före servering.
Försvinnande god!
netaave
16-12-2006, 15:05
Här är mina sillrecept
Tomatsill
2 sillfiléer i bitar
3-4 msk finhackad dill
3 msk finhackad lök
1 msk vinäger
1/2 dl socker
1/2 dl ölja
1 msk tomarpuré
Blanda allt och häll över sillbitarna.
Låt den stå 1-2 dygn
Purjosill
2 sillfiléer i bitar
1 dl gräddfil
1 1/4 dl majonnäs
1 msk tomatpuré
italiensk salladskrydda
finstrimlad purjo
Blanda allt det blöta med purjo och krydda.
Häll över sillen
Sill i ishavssås
1 sats inlagd sill
60 gr ishavsrom
2 dl creme fraiche
1 liten hackad rödlök
dillkvistar
Sila ifrån sillagen och lägg sillen i en skål.
Blanda allt utom dill, och häll över sillen, rör om.
Kyl några timmar
Lägg på fräscha dillkvistar vid serveringen.
Citronsill
1 brk urvattnad sill
2 purjo i sneda skivor
1 knippa dill
Lag:
2 citroner, skal av 1, saft av båda
1 dl vatten
1 1/2 dl vit sirap
2 lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
1 tsk hel kryddpeppar
4 kryddnejlikor
Blanda lagen och ge den ett uppkok.
Låt den kallna
Blanda sillbitar, purjo och dill.
Häll lagen över
Låt stå i 2 dygn
DANSK SILLÅDA
5-6 kalla, kokta och skalade potatisar
1 brk Matjessill 125 gr
2 hårdkokta ägg
1 msk hackad dill
1 dl mjölk
1 dl grädde
25 gr margarin + lite till formen
1-2 msk ströbröd
Smörj en ugnssäker form.
Skiva potatisen och lägg den omlott i formen.
Skär sillen i bitar och lägg den ovanpå.
Hacka ägg och dill och strö det över.
Blanda mjölk och grädde och häll på det.
Klicka på margarinet och strö över ströbrödet.
Grädda 175 gr i 30 minuter.
Mariannes sill
3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar
Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.
Birgita
16-12-2006, 19:21
CURRYSILL
Hacka en gul lök grovt, fräs i lite smör eller olja utan att den blir brun.
Strö över 2-4 teskedar curry och fräs lite till. Mängden beror på styrkan på curryn och vilken smak ni vill ha. Varning! Smaken blir starkare efter ett dygn. Låt svalna.
Blanda i en paket gräddfil.
Skär en 500 grams matjesillfileer i ca encentimetersbitar tvärs över.
Blanda i lök-curry-gräddfilen. Låt stå ca ett dygn. GOTT!