Full version: "Den bästa sillen"
Maria i Helsingborg
2 kg färsk sill eller strömming.

Saltlag: 1 liter vatten, 1 1/2 dl grovt salt, 1/2 dl socker.

Inläggningslag: 1 1/2 dl ättiksprit, ½ liter vatten, 2 1/2 dl socker, 2 tsk hel kryddpeppar, 1 tsk hel vitpeppar, 1/2 tsk malen vitpeppar, 2 tsk dillfrö, 1 tsk hela nejlikor. 4 gula lökar, 1 purjolök i strimlor.

Rensa, skölj och filéa sillen. Koka upp saltlagen och låt den kallna. Häll den över fisken och ställ kallt i 2 dygn.

Häll bort saltlagen och skölj sillen. Dra bort skinnet på filéerna. Blanda samman ingredienserna till inläggningslagen och koka upp den. Låt lagen kallna. Varva sillen med lök och purjolök i en kruka. Häll på den kalla lagen. Låt sillen stå kallt i 3 dygn före servering.

Försvinnande god!
netaave
Här är mina sillrecept

Tomatsill

2 sillfiléer i bitar
3-4 msk finhackad dill
3 msk finhackad lök
1 msk vinäger
1/2 dl socker
1/2 dl ölja
1 msk tomarpuré

Blanda allt och häll över sillbitarna.
Låt den stå 1-2 dygn

Purjosill

2 sillfiléer i bitar
1 dl gräddfil
1 1/4 dl majonnäs
1 msk tomatpuré
italiensk salladskrydda
finstrimlad purjo

Blanda allt det blöta med purjo och krydda.
Häll över sillen

Sill i ishavssås

1 sats inlagd sill
60 gr ishavsrom
2 dl creme fraiche
1 liten hackad rödlök
dillkvistar

Sila ifrån sillagen och lägg sillen i en skål.
Blanda allt utom dill, och häll över sillen, rör om.
Kyl några timmar
Lägg på fräscha dillkvistar vid serveringen.

Citronsill

1 brk urvattnad sill
2 purjo i sneda skivor
1 knippa dill
Lag:
2 citroner, skal av 1, saft av båda
1 dl vatten
1 1/2 dl vit sirap
2 lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
1 tsk hel kryddpeppar
4 kryddnejlikor

Blanda lagen och ge den ett uppkok.
Låt den kallna
Blanda sillbitar, purjo och dill.
Häll lagen över
Låt stå i 2 dygn


DANSK SILLÅDA


5-6 kalla, kokta och skalade potatisar

1 brk Matjessill 125 gr

2 hårdkokta ägg

1 msk hackad dill

1 dl mjölk

1 dl grädde

25 gr margarin + lite till formen

1-2 msk ströbröd

Smörj en ugnssäker form.
Skiva potatisen och lägg den omlott i formen.
Skär sillen i bitar och lägg den ovanpå.
Hacka ägg och dill och strö det över.
Blanda mjölk och grädde och häll på det.
Klicka på margarinet och strö över ströbrödet.
Grädda 175 gr i 30 minuter.


Mariannes sill


3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar

Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.
Birgita
CURRYSILL
Hacka en gul lök grovt, fräs i lite smör eller olja utan att den blir brun.
Strö över 2-4 teskedar curry och fräs lite till. Mängden beror på styrkan på curryn och vilken smak ni vill ha. Varning! Smaken blir starkare efter ett dygn. Låt svalna.
Blanda i en paket gräddfil.
Skär en 500 grams matjesillfileer i ca encentimetersbitar tvärs över.
Blanda i lök-curry-gräddfilen. Låt stå ca ett dygn. GOTT! smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon