Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Torka kryddor
          digitalkarin
          Inlägg 24-06-2003, 16:40
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 298
          Medlem sedan:
          30-03-2003
          Medlem nr: 1 016



          Jag behöver hjälp från nån som vet hur man torkar och förvarar kryddor på bäta sätt. Jag har flera olika sorters basilika, rosmarin, timjan och oregano.
          När är det dags att skörda och torka? Basilikan antar jag gör sig bäst färsk?
           
          Citera
          Pher
          Inlägg 24-06-2003, 16:56
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 140
          Medlem sedan:
          09-06-2003
          Medlem nr: 1 649



          http://home.swipnet.se/lagerelden/mat/torka.html

          http://www.utsidan.se/mat/kokbok/tork.html

          Kanske kan hjälpa dig.. Har aldrig torkat själv än, men tänkte testa detta.

          Hoppas de var till någon hjälp...
           
          Citera
          hustigern
          Inlägg 24-06-2003, 17:01
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 29
          Medlem sedan:
          25-02-2003
          Medlem nr: 817



          Alla kryddor gör sig väl bäst färska? Men nu är det ju inte sommar hela året....

          De flesta kryddor brukar vara bäst att skörda för torkning innan eller precis innan blommorna slår ut. Torka glest antingen blad för blad på tex uppspänt tyg eller i glesa knippen av kvistar som man senare repar bladen av. Torka mörkt, varmt och luftigt.

          Basilika har jag inte torkat. Läste i örtabok att smaken förändras vid torkningen (dock tycker jag att köpt torkad basilika allt smakar basilika). Jag fryser den för säkerhets skull.

          /Anneli
           
          Citera
          Erika zon 4
          Inlägg 24-06-2003, 20:27
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 202
          Medlem sedan:
          05-11-2002
          Medlem nr: 199



          Dragonen är väl nästan den enda kryddan som blir godare torkad, vad jag hört...
          Basilika tycker jag funkar torkad också.
           
          Citera
          yla
          Inlägg 24-06-2003, 22:26
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 5 649
          Medlem sedan:
          05-11-2002
          Medlem nr: 208



          jag fryser dom också då är dom ju precis som färska då man tar ut den


          --------------------
          lev idag imorrn kan de vara försent
          min hemsida
          yla oldwolfie
           
          Citera
          Wargen
          Inlägg 25-06-2003, 09:10
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 633
          Medlem sedan:
          17-11-2002
          Medlem nr: 365



          Jag brukar använda papperspåsar att torka kryddor i. Sätter upp ett snöre på en varm, torr plats i huset. Sen lägger jag bladen( inte för många) i påsen och sätter fast den på snöret med en tvättnypa. Då torkar kryddorna mörkt utan att bli dammiga. smile.gif
           
          Citera
          Ann-Christine
          Inlägg 25-06-2003, 20:24
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 243
          Medlem sedan:
          02-02-2003
          Medlem nr: 668



          CITAT (Wargen @ 25-06-2003, 10:10)
          Jag brukar använda papperspåsar att torka kryddor i. Sätter upp ett snöre på en varm, torr plats i huset. Sen lägger jag bladen( inte för många) i påsen och sätter fast den på snöret med en tvättnypa. Då torkar kryddorna mörkt utan att bli dammiga. smile.gif

          Väldigt smart tycker jag laugh.gif


          --------------------
          Ann-Christine, zon 4
           
          Citera
          Ingrid på Västku...
          Inlägg 26-06-2003, 07:54
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 5 498
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 20



          Ingen som testat den där torkmojängen?
          Jag ahr ingen varmluftsugn( stenålderskök)

          Hälsar Ingrid
           
          Citera
          Nina H
          Inlägg 29-06-2003, 22:17
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 323
          Medlem sedan:
          29-03-2003
          Medlem nr: 1 008



          Om du har ett stenålderskök kanske du har som jag, ett litet mellanrum mellan kyl/frys och dess överskåp.
          Jag har tagit bort gallret och ställer in brickor (det går med flera lager på varandra om de är olika stora) med örter på. Ikea säljer en brevkorg med korgar i stålgaller. Perfekta att torka på (man tar loss korgarna). I varmluftsugnen blåser bladen bara omkring. Det kan också bli rätt varmt i överskåpen ovanför kyl o frys, speciellt när det är varmt ute och de går på högvarv. En värmeugn blir varm när den stora ugnen är på.
          Vad tror ni om torktumlare? Om man lägger örterna i en linnepåse eller dyl?
          Har fått en härlig skörd av salvia, timjan, citrontimjan och kyndel och har precis stått och repat av dragon och oregano.
          Basilika blir så trist när den torkas, den innehåller ju mycket vatten. Jag fryser i små plastpåsar som jag plattar till och sedan lägger i askar i frysen. Även med mynta och citronmeliss och de fungerar fint i bål och drinkar som frysta.
           
          Citera
          Nina H
          Inlägg 29-06-2003, 22:21
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 323
          Medlem sedan:
          29-03-2003
          Medlem nr: 1 008



          Visst ja, förvaring. Glasburkar med lock eller plåtburkar och sen i ett mörkt och torrt skåp. Inte plast. Papperspåsar kan väl vara OK men inte för länge, då smiter aromen ut.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 03:11
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon