Annorlunda äppelpaj 5-6 portioner Ugn 200 grader ca 35 minuter
Pajdeg: 3 dl vetemjöl 150 g smör 1 ägg
Smula ihop mjöl och smör i en bunke. Rör sedan i ägg och arbeta hastigt ihop till en degboll. Ska du kavla degen bör den ligga svalt i 30 minuter. Tänker du tumma ut den i formen kan du göra det direkt . Det behöver i vilket fall inte förgräddas. Blir lagom med deg till en rund form, ca 20 cm i diameter. Eller en fyrkantig form med liknande storlek.
Fyllning: 100 g smör 1 1/2 dl socker (vitt, farin eller råsocker) 2 ägg 3 stora syrliga äpplen ex. Granny Smith
Rör smör och socker luftigt. Rör ner äggen och vispa gärna med elvisp så att det blir lite pösigt. Riv sedan äpplena och rör snabbt ner i smeten. Häll fyllningen i formen och grädda tills kakan fått fin färg. Låt svalna och servera ur formen. Vaniljglass, vaniljsås eller yoghurt till. 
Gjorde denna paj häromdan med 2 äpplen och rabarber. Den försvann snabbt . Kan tänka mej att det fungerar bra med andra frukter och bär också, kanske med lite rivet apelsin eller citronskal i fyllningen.
--------------------
Stolt HBT-kompis Angelica i zon 4-5, sambo med en karl och ett halvt zoo
|