Som nämnts ovan, pH-värdet spelar en stor roll, och även sortvalet. Vi har haft problem med skorv i en av våra små åkrar och den blöta sommaren verkar ha minskat angreppen. Å andra sidan har en del potatisar 'drunknat'.
Dessutom har vi försökt välja sorter som är ganska tåliga mot skorv. För de tidiga potatisarna är moderna franska sorterna Amandine och Cherie bra (de är dock inte lika tidiga som exv Swift, som jag dock inte odlar), för de lite halvsena funkar exempelvis danska sorten Sava bra. Till höst/vinterpotatis kör vi King Edward och norska sorten Beate, båda dessa har bra motstånd mot skorv. Vill man ha lite mer udda sorter kan skotsk-holländska Red Duke of York kanske rekommenderas, men jag har bara odlat den 1 säsong så slutgiltig dom kan väl inte avläggas än

Dock är King Edward och Beate mottagliga för en del andra sjukdomar sägs det. Men jag anser ändå att båda är ganska odlingssäkra här i Bohuslän, man får räkna med att bladmöglet tar potatisen i augusti oavsett sort.