Nu i helgen har Skandinaviska killisällskapet sin årliga internationella fiskutställning i Köpenhamn. Det är en höjdpunkt jag inte gärna missar. Man träffar killiodlare från hela Europa, byter fisk och har allmänt trevligt.
Vad är då killis? Alla som har akvarium känner nog till ungfödande tandkarpar: guppy, svärdbärare, molly o s v. Killis är släkt med dessa och kallas även för äggläggande tandkarpar. De flesta är mycket färggranna, men tyvärr syns de mycket sällan i några zooaffärer. Kanske för att de har rykte om sig att vara svåra, kortlivade och aggressiva. Enligt min mening stämmer detta inte alls, utom möjligen på några enstaka arter.
Fp_sjoestedti_bsk.jpg ( 105.14k )
Antal nedladdningar: 45Fundulopanchax sjoestedti hör till mina favoritkillis, även om den här bilden knappast gör arten rättvisa. Den hör till de s k årstidsfiskarna, som lever i små dammar och pölar som torkar ut under torrtiden. När vattnet sjunker leker fiskarna och lägger massor av ägg i gyttjan. sedan dör fiskarna, men äggen kan ligga torra i månader och kläcks när regnet kommer. Detta efterliknar jag genom att ha torv i stället för grus på botten i lekakvarierna. När fiskarna har lekt, tar jag upp torven med ägg och förvarar den halvtorr i en plastpåse, för att senare lägga den i blöt när det är dags för kläckning. Då är det alltid lika spännande att se om det blir några yngel.
Fp_g_n_Makurdi_bsk.jpg ( 107.23k )
Antal nedladdningar: 46Fundulopanchax gardneri nigerianus "Makurdi" hör till den andra stora gruppen av killis, växtlekarna. Som namnet säger leker de bland växter. Äggen behöver inte torka utan kläcks i vattnet på vanligt sätt efter ett par veckor. Vad som kan vålla problem i början är att hålla reda på arternas namn - eftersom det finns väldigt många arter och nya ofta kommer in, är det nästan bara latinska namn som används. Dessutom varierar arterna i utseende beroende på varifrån stammen kommer. I killisällskapet försöker vi hålla isär de olika stammarna och ge dem namn efter fångstplats. Fisken här ovan tillhör arten Fundulopanchax gardneri, underarten nigerianus och kommer från Makurdi i Nigeria.
Fp_gresensi_bsk.jpg ( 119.83k )
Antal nedladdningar: 40Gränsen mellan årstidsfiskar och växtlekare är inte exakt. En del arter, som den här Fundulopanchax gresensi, kallar man halvannuella eftersom de kan odlas både som årstidsfiskar och växtlekare. Äggen tål torka bra men kan även utvecklas i vatten.
Epiplatys_fasciolatus_bsk.jpg ( 99.02k )
Antal nedladdningar: 37Epiplatys fasciolatus är en annan vacker art, som håller till uppe vid ytan och leker bland flytväxter. Det finns säkert närmare 1000 arter och stammar av killis, de flesta mycket färggranna och inte så svåra att ha. Det svåraste är ofta att få tag i dem, vilket man oftast lyckas med genom Skandinaviska killisällskapet. Den som råkar vara i Köpenhamn i helgen kan gärna titta in på vår utställning i Valby medborgerhus vid Toftegårds plads. Det kostar inget!

Olle