Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Ta bort chilifröna?
          hippo
          Inlägg 16-09-2007, 12:36
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 117
          Medlem sedan:
          09-03-2007
          Medlem nr: 9 263



          Funderar på om man verkligen behöver ta bort alla chilifrön..? Hade ju varit himla enkelt om man slapp det när man t ex ska mixa många frukter och frysa in. Hur brukar ni göra??
           
          Citera
          Tosan
          Inlägg 16-09-2007, 13:05
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 4 016
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 798



          Det är ju fröna och det vita som de sitter på som är starkast, så det är väl utifrån tycke och smak


          --------------------
          Stolt HBT-kompis
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 16-09-2007, 13:19
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (Tosan @ 16-09-2007, 14:05) *
          Det är ju fröna och det vita som de sitter på som är starkast, så det är väl utifrån tycke och smak


          Fröna är i sig helt smaklösa så de påverkar inte smaken. Det är väl en smaksak om man vill äta med frön eller ej. När man köper tex sweet chilisås eller vissa kryddblandningar så är fröna kvar i andra sorter utan.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 16-09-2007, 13:36
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Har man tänkt spara chilin fryst en längre tid bör man ta bort fröerna då håller det längre enligt Philippe Plönninges chilibok och det stämmer säker det är ju i fröet växten lagrar fett och liknande och fettet är ju det som åldras snabbast även vid frysning.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          hippo
          Inlägg 16-09-2007, 16:08
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 117
          Medlem sedan:
          09-03-2007
          Medlem nr: 9 263



          CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 16-09-2007, 14:36) *
          Har man tänkt spara chilin fryst en längre tid bör man ta bort fröerna då håller det längre enligt Philippe Plönninges chilibok och det stämmer säker det är ju i fröet växten lagrar fett och liknande och fettet är ju det som åldras snabbast även vid frysning.


          Det verkar vettigt. Då tar jag nog bort fröna i fortsättningen också.
          Tack! rolleyes.gif
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 16-09-2007, 16:15
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Fröna är ju det som smakar starkt. Vill man inte ha stark smak kan man ju strunta i chili överhuvud taget, ta en paprika lika gärna. Vi har haft hela chilisar i frysen i 2 år. Det var inget fel på dom. Fast vi torkar all chili numera. Perfekt å smula ner i maten... Och STARKT! Köper färsk chili i Thailand.


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Sofiia
          Inlägg 16-09-2007, 20:23
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 421
          Medlem sedan:
          31-08-2007
          Medlem nr: 12 286



          Fröna är väl det starka, i chilin, så säger de i alla kock-program iallafall. De få gånger jag har använt skurit chili så har jag ALLTID satt fingrarna i ögonen confused.gif


          --------------------
          "Omnia mirari etiam tritissima"
           
          Citera
          myrtille
          Inlägg 16-09-2007, 21:09
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 324
          Medlem sedan:
          04-04-2005
          Medlem nr: 5 306



          Det hetaste i en chili är egentligen placentan, mellanväggarna, och den del av frukten som sitter närmast fruktfästet. Fröerna i sig har varken smak eller hetta men i och med att de sitter nära placentan har de tagit åt sig hetta. Det finns många chilisorter som är heta i fruktköttet, dvs. utan frö, men sparar man fröerna blir de hetare, det är klart. Jag tycker nog att mesta smaken sitter i fruktköttet och att den skiljer sig så pass från en vanlig paprika att det är värt att odla och äta chili för smakens skull.

          Vad är det för sort du köper i Thailand, Chamomille? *nyfiken*
           
          Citera
          myrtille
          Inlägg 16-09-2007, 21:16
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 324
          Medlem sedan:
          04-04-2005
          Medlem nr: 5 306



          CITAT (Sofiia @ 16-09-2007, 21:23) *
          De få gånger jag har använt skurit chili så har jag ALLTID satt fingrarna i ögonen confused.gif

          Ja, det där är klassiskt. blush.gif
          Numera försöker jag alltid använda handskar när jag hackar chili. Det är svårt att låta bli ögonen. Om man dessutom har linser blir det omöjligt att ta ut dem sen. Hettan sitter kvar i flera timmar på händerna.
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 16-09-2007, 21:57
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (Sofiia @ 16-09-2007, 21:23) *
          Fröna är väl det starka, i chilin, så säger de i alla kock-program iallafall. De få gånger jag har använt skurit chili så har jag ALLTID satt fingrarna i ögonen confused.gif


          Måste människor ha rätt bara för att de är tv-kockar då? Enklast är ju att provsmaka en kärna själv och chilikärnor smakar varken mer eller mindre än paprikakärnor. en anledning till att många hänger up psig på att kärnorna ska vara starka tror jag beror på att det just är den vita hinna mellan fruktväggen och fröna som är starkast och de ledningsträngar som går precis innanför. Man kan enklet ta bort det starkaste delarna genom att skära loss fröna och det vita runt om, men det är inte fröna som är det starka.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 17-09-2007, 05:44
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (Sofiia @ 16-09-2007, 21:23) *
          Fröna är väl det starka, i chilin, så säger de i alla kock-program iallafall. De få gånger jag har använt skurit chili så har jag ALLTID satt fingrarna i ögonen confused.gif

          -cry-.gif Visst är det skönt... crying.gif


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 17-09-2007, 05:54
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (myrtille @ 16-09-2007, 22:09) *
          Det hetaste i en chili är egentligen placentan, mellanväggarna, och den del av frukten som sitter närmast fruktfästet. Fröerna i sig har varken smak eller hetta men i och med att de sitter nära placentan har de tagit åt sig hetta. Det finns många chilisorter som är heta i fruktköttet, dvs. utan frö, men sparar man fröerna blir de hetare, det är klart. Jag tycker nog att mesta smaken sitter i fruktköttet och att den skiljer sig så pass från en vanlig paprika att det är värt att odla och äta chili för smakens skull.

          Vad är det för sort du köper i Thailand, Chamomille? *nyfiken*

          Vi köper 2 sorter minst, nu kommer jag inte på namnet på den ena, den är ca 3-4 cm och gröna+röda (oranga ibland). Men den lilla goingen... Bird eye chili... Ojojoj va den är stark -fear-.gif . Den köpte vi färsk, de är max 2 cm, de minsta jag har sett. Min sambo provade att bita lite försiktigt i änden på en grön liten chili en morgon, den minen han fick då är oslagbar rotfl.gif . Sen köper vi alla möjliga påsar på marknader och i affärer med torkad chili. Det är skoj tycker vi...


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Sofiia
          Inlägg 17-09-2007, 12:41
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 421
          Medlem sedan:
          31-08-2007
          Medlem nr: 12 286



          Jo hur man än tvättar händerna och tänker "sätt inte fingrarna i ögonen, sätt inte fingrarna i ögonen" så gör man det ändå. Men nu har det blivit pojkvännens jobb att skära chili frukterna! smile.gif


          --------------------
          "Omnia mirari etiam tritissima"
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 08:14
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon