Full version: Ta bort chilifröna?
hippo
Funderar på om man verkligen behöver ta bort alla chilifrön..? Hade ju varit himla enkelt om man slapp det när man t ex ska mixa många frukter och frysa in. Hur brukar ni göra??
Tosan
Det är ju fröna och det vita som de sitter på som är starkast, så det är väl utifrån tycke och smak
Piccante
CITAT (Tosan @ 16-09-2007, 14:05) *
Det är ju fröna och det vita som de sitter på som är starkast, så det är väl utifrån tycke och smak


Fröna är i sig helt smaklösa så de påverkar inte smaken. Det är väl en smaksak om man vill äta med frön eller ej. När man köper tex sweet chilisås eller vissa kryddblandningar så är fröna kvar i andra sorter utan.
Åsa, mälardalen zon 2
Har man tänkt spara chilin fryst en längre tid bör man ta bort fröerna då håller det längre enligt Philippe Plönninges chilibok och det stämmer säker det är ju i fröet växten lagrar fett och liknande och fettet är ju det som åldras snabbast även vid frysning.
hippo
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 16-09-2007, 14:36) *
Har man tänkt spara chilin fryst en längre tid bör man ta bort fröerna då håller det längre enligt Philippe Plönninges chilibok och det stämmer säker det är ju i fröet växten lagrar fett och liknande och fettet är ju det som åldras snabbast även vid frysning.


Det verkar vettigt. Då tar jag nog bort fröna i fortsättningen också.
Tack! rolleyes.gif
Chamomille
Fröna är ju det som smakar starkt. Vill man inte ha stark smak kan man ju strunta i chili överhuvud taget, ta en paprika lika gärna. Vi har haft hela chilisar i frysen i 2 år. Det var inget fel på dom. Fast vi torkar all chili numera. Perfekt å smula ner i maten... Och STARKT! Köper färsk chili i Thailand.
Sofiia
Fröna är väl det starka, i chilin, så säger de i alla kock-program iallafall. De få gånger jag har använt skurit chili så har jag ALLTID satt fingrarna i ögonen confused.gif
myrtille
Det hetaste i en chili är egentligen placentan, mellanväggarna, och den del av frukten som sitter närmast fruktfästet. Fröerna i sig har varken smak eller hetta men i och med att de sitter nära placentan har de tagit åt sig hetta. Det finns många chilisorter som är heta i fruktköttet, dvs. utan frö, men sparar man fröerna blir de hetare, det är klart. Jag tycker nog att mesta smaken sitter i fruktköttet och att den skiljer sig så pass från en vanlig paprika att det är värt att odla och äta chili för smakens skull.

Vad är det för sort du köper i Thailand, Chamomille? *nyfiken*
myrtille
CITAT (Sofiia @ 16-09-2007, 21:23) *
De få gånger jag har använt skurit chili så har jag ALLTID satt fingrarna i ögonen confused.gif

Ja, det där är klassiskt. blush.gif
Numera försöker jag alltid använda handskar när jag hackar chili. Det är svårt att låta bli ögonen. Om man dessutom har linser blir det omöjligt att ta ut dem sen. Hettan sitter kvar i flera timmar på händerna.
Piccante
CITAT (Sofiia @ 16-09-2007, 21:23) *
Fröna är väl det starka, i chilin, så säger de i alla kock-program iallafall. De få gånger jag har använt skurit chili så har jag ALLTID satt fingrarna i ögonen confused.gif


Måste människor ha rätt bara för att de är tv-kockar då? Enklast är ju att provsmaka en kärna själv och chilikärnor smakar varken mer eller mindre än paprikakärnor. en anledning till att många hänger up psig på att kärnorna ska vara starka tror jag beror på att det just är den vita hinna mellan fruktväggen och fröna som är starkast och de ledningsträngar som går precis innanför. Man kan enklet ta bort det starkaste delarna genom att skära loss fröna och det vita runt om, men det är inte fröna som är det starka.
Chamomille
CITAT (Sofiia @ 16-09-2007, 21:23) *
Fröna är väl det starka, i chilin, så säger de i alla kock-program iallafall. De få gånger jag har använt skurit chili så har jag ALLTID satt fingrarna i ögonen confused.gif

-cry-.gif Visst är det skönt... crying.gif
Chamomille
CITAT (myrtille @ 16-09-2007, 22:09) *
Det hetaste i en chili är egentligen placentan, mellanväggarna, och den del av frukten som sitter närmast fruktfästet. Fröerna i sig har varken smak eller hetta men i och med att de sitter nära placentan har de tagit åt sig hetta. Det finns många chilisorter som är heta i fruktköttet, dvs. utan frö, men sparar man fröerna blir de hetare, det är klart. Jag tycker nog att mesta smaken sitter i fruktköttet och att den skiljer sig så pass från en vanlig paprika att det är värt att odla och äta chili för smakens skull.

Vad är det för sort du köper i Thailand, Chamomille? *nyfiken*

Vi köper 2 sorter minst, nu kommer jag inte på namnet på den ena, den är ca 3-4 cm och gröna+röda (oranga ibland). Men den lilla goingen... Bird eye chili... Ojojoj va den är stark -fear-.gif . Den köpte vi färsk, de är max 2 cm, de minsta jag har sett. Min sambo provade att bita lite försiktigt i änden på en grön liten chili en morgon, den minen han fick då är oslagbar rotfl.gif . Sen köper vi alla möjliga påsar på marknader och i affärer med torkad chili. Det är skoj tycker vi...
Sofiia
Jo hur man än tvättar händerna och tänker "sätt inte fingrarna i ögonen, sätt inte fingrarna i ögonen" så gör man det ändå. Men nu har det blivit pojkvännens jobb att skära chili frukterna! smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon