ca 50 vitlöksklyftor vatten LAG: 1 dl vatten 1 dl vitvinsvinäger 1 dl matolja 1 tsk salt 1 msk vit sirap (eller socker) 3 msk färska örtkryddor, t ex oregano, basilika, dragon, finhackade 1-2 st Hackad färsk chilifrukt
Dela vitlökarna i klyftor men låt skalet vara kvar. Koka upp vatten. Lägg i vitlöksklyftorna och låt dem koka upp. Koka dem sedan 2-3 minuter. Ta upp vitlöksklyftorna och spola dem i kallt vatten. Skala dem och lägg dem i en rengjord glasburk. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp. Häll den heta lagen över vitlöksklyftorna och tillslut burken. Låt stå i rumstemperatur i 3 dagar. Förvara därefter burkarna kallt.
Kommentar:
Överhuvudtaget så smakar vitlök mildare om man kokar den (gärna med skalet på) 1-2 min, då kan man använda hela vitlöksklyftor i många maträtter.
|