Sesamkarameller
2 dl sesamfrö (ca 150 gr) ½ tsk vaniljsocker ¼ tsk salt 50 gr smör 1,5 dl ljus sirap 2 dl socker
Skölj sesamfröna i en sikt och låt dem rinna av väl. Lägg dem i en långpanna och rosta dem ljusbruna ca 10 min i 200gr. Låt dom kallna.
Blanda dem sen med vaniljsocker och salt.
Smält smöret i en liten tjockbottnad gryta eller stekpanna. Tillsätt sirap och socker och koka upp blandningen. Låt sockermassan koka ca 5 min över stark värme under ständig omrörning tills den börjar tjockna. Gör karamellprovet!
Karamellprov: När massan är färdigkokt ska en droppe av den i kallt vatten kunna rullas till en kula.
Ta grytan av värmen och rör snabbt i sesamfröna.
Häll omedelbart upp massan i oljad långpanna. Bred ut den tunt. Låt den svalna tills den är seg. Skär den då, innan den stelnat helt, med en vass och oljad kniv i 2 x3 cm stora bitar.
Linda in karamellerna (om ni hinner ;-)) i folie och förvara dem i en burk med tättslutande lock. Kan ej frysas.
--------------------
|