Sesamkarameller


2 dl sesamfrö (ca 150 gr)
½ tsk vaniljsocker
¼ tsk salt
50 gr smör
1,5 dl ljus sirap
2 dl socker

Skölj sesamfröna i en sikt och låt dem rinna av väl.
Lägg dem i en långpanna och rosta dem ljusbruna ca 10 min i 200gr.
Låt dom kallna.

Blanda dem sen med vaniljsocker och salt.

Smält smöret i en liten tjockbottnad gryta eller stekpanna.
Tillsätt sirap och socker och koka upp blandningen.
Låt sockermassan koka ca 5 min över stark värme under ständig omrörning tills den börjar tjockna.
Gör karamellprovet!

Karamellprov: När massan är färdigkokt ska en droppe av den i kallt vatten kunna rullas till en kula.

Ta grytan av värmen och rör snabbt i sesamfröna.

Häll omedelbart upp massan i oljad långpanna.
Bred ut den tunt.
Låt den svalna tills den är seg. Skär den då, innan den stelnat helt, med en vass och oljad kniv i 2 x3 cm stora bitar.

Linda in karamellerna (om ni hinner ;-)) i folie och förvara dem i en burk med tättslutande lock.
Kan ej frysas.