Till 16 brödbullar behövs:
4 dl ljummet vatten 25 g (1/2 paket) jäst 1 1/2 tsk salt 2 msk olivolja ca 9 dl vetemjöl (eller 7 dl vetemjöl + 2 dl grahamsmjöl) sammanlagt ca 1 dl hackade blad av färska örter som timjan, oregano, mejram, lite kyndel och lite isopblommor, ev lite basilika eller 3 msk torkade smulade örtkryddor äggvita till pensling ca 3 msk färskriven Parmesan eller annan god ost
Smula ner jästen i en bunke, slå över lite av det ljumma vattnet och rör om tills lästen är löst. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, kryddörter och mjöl. Arbeta ihop till en deg och knåda den i bunken med en trägaffel.
Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda ca 5 minuter med lätt mjölade händer, ev. får man ta lite mer mjöl (men inte mer än ca 1/2 dl).
Dela degen i 4 bitar och sedan varje bit i ytterligare 4 delar. Rulla runda bullar, ställ dem i en gles ring på smord plåt eller bakplåtspapper. Ställ också en eller flera bullar i mitten.
Låt bullarna jäsa ordentligt täckta av en handduk i 1-1 1/2 timme. Pensla med äggvita och strö riven ost över.
Grädda mitt i ugnen i 200-225 grader i 25-35 minuter. Låt brödet kallna utan bakduk om du vill behålla den frasiga ytan.
Lycka till!
//Mollis
|