Till 16 brödbullar behövs:
4 dl ljummet vatten
25 g (1/2 paket) jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk olivolja
ca 9 dl vetemjöl (eller 7 dl vetemjöl + 2 dl grahamsmjöl)
sammanlagt ca 1 dl hackade blad av färska örter som timjan,
oregano, mejram, lite kyndel och lite isopblommor, ev lite basilika
eller 3 msk torkade smulade örtkryddor
äggvita till pensling
ca 3 msk färskriven Parmesan eller annan god ost
Smula ner jästen i en bunke, slå över lite av det ljumma vattnet och
rör om tills lästen är löst. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, kryddörter
och mjöl. Arbeta ihop till en deg och knåda den i bunken med en trägaffel.
Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda ca 5 minuter med lätt
mjölade händer, ev. får man ta lite mer mjöl (men inte mer än ca 1/2 dl).
Dela degen i 4 bitar och sedan varje bit i ytterligare 4 delar. Rulla runda bullar,
ställ dem i en gles ring på smord plåt eller bakplåtspapper. Ställ också en eller
flera bullar i mitten.
Låt bullarna jäsa ordentligt täckta av en handduk i 1-1 1/2 timme. Pensla med
äggvita och strö riven ost över.
Grädda mitt i ugnen i 200-225 grader i 25-35 minuter. Låt brödet kallna utan
bakduk om du vill behålla den frasiga ytan.
Lycka till!
//Mollis