Egen hårdost är inte helt lätt att få bra, när jag var barn fick jag göra getost flera ggr i veckan eftersom vi hade mjölkgetter, och jag hatar getost (dessutom fick jag mjölka getterna -för hand)! Fast det är egentligen bara mjölk o ostlöpe, värm, skär i rutor, ta upp och lägg i en tygklädd korg, sedan skall osten vändas och bytas tyg ett par ggr per dag. Jag rekommenderar färskost! Jättegott, jättelätt. Smaksätts med vitlök, örter, peppar, papparrot eller vad du kan komma på.
1 Ost, liten
1 1/2 dl Gräddfil 1/2 l Filmjölk
Blanda filen i en kastrull. Värm till ca. 50C under omrörning. Låt blandningen rinna av i ett stort melittafilter. Det tar 4-5 timmar.
Blanda ostmassan med salt och valfri smaksättning.Slå in i folie och forma som du vill ha den.
Förvaras kallt. Håller sig 1 vecka.
--------------------
|