Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Kasserar ni "gamla" kryddor
          Netha
          Inlägg 10-11-2007, 22:25
          Länk hit: #1


          Gäster






          Läste nyss i Recepttråden att Ingrid F hade gele (el om det var sylt) som höll i uppemot tio år i jordkällaren.
          Kom då att tänka på bäst före-märkta kryddor på burk.

          För ett tag sedan då jag gjorde pizza... såg jag på Oreganoburken, att den passerat bäst före med 5 år 8 mån!
          Tog då en titt på alla kryddburkar... hittade malen Vitpeppar som gått ut i maj 2003 och malen Kanel som borde kasserats i mars 2005.

          Alla dessa funkar fortfarande... möjligen har Oreganon tappat lite, men kanel och vitpeppar är helt OK.

          Kollar ni kryddhylla/skåp och kasserar allt som passerat bäst före datum?
           
          Citera
          Tosan
          Inlägg 10-11-2007, 22:29
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 4 016
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 798



          Sen jag fick höra att det kan bli kryp i kryddorna så gör jag det betydligt oftare sick.gif


          --------------------
          Stolt HBT-kompis
           
          Citera
          pejori
          Inlägg 10-11-2007, 22:30
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 19 528
          Medlem sedan:
          12-01-2004
          Medlem nr: 2 682



          får erkänna att jag är dålig med kryddskåpet crying.gif
          är noga med datum annars, men kryddor??? enda som är riktigt färska här är nog salt peppar och grillkryddan dunno.gif
          resten ligger runt året blush.gif

          Redigerat av pejori: 10-11-2007, 22:31


          --------------------
          Den grövsta form av mobbning är, att kalla sina meningsmotståndare mobbare.
          Bor i zon 2
           
          Citera
          Netha
          Inlägg 10-11-2007, 22:32
          Länk hit: #4


          Gäster






          CITAT (Tosan @ 10-11-2007, 22:29) *
          Sen jag fick höra att det kan bli kryp i kryddorna så gör jag det betydligt oftare sick.gif

          Kryp i kryddorna? har jag aldrig sett.

          Det var min mamma som sa till mig... redan på åttiotalet...
          Bry dig inte om datummärkning på kryddor... sånt fanns inte "förr"... och vi har överlevt.
          Lukta och känn om kryddan har kvar sin doft... om inte...kassera.
           
          Citera
          Tosan
          Inlägg 10-11-2007, 22:35
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 4 016
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 798



          Nej jag har åxå sluppit se det... Men jag var på ett tupperwareparty där en tjej berättade att hon börjat med andra burkar sedan hon hittat kryp i kryddburkarna... Då kom det fram att ett par st till varit med om det...
          Så numer är jag betydligt mer uppmärksam på kryddhyllan...


          --------------------
          Stolt HBT-kompis
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 10-11-2007, 22:39
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Smakar på kryddan och om den är ok och inte för skadad - i klumpform, så får den stå kvar. Glöm inte att Ostindiefararnas kryddor levde väldigt länge så våra klarar sig nog även om de passerat bäst före datum med något/några år
           
          Citera
          Netha
          Inlägg 10-11-2007, 22:40
          Länk hit: #7


          Gäster






          CITAT (Tosan @ 10-11-2007, 22:35) *
          Nej jag har åxå sluppit se det... Men jag var på ett tupperwareparty där en tjej berättade att hon börjat med andra burkar sedan hon hittat kryp i kryddburkarna... Då kom det fram att ett par st till varit med om det...
          Så numer är jag betydligt mer uppmärksam på kryddhyllan...

          Nu blir jag lite fundersam ... berodde det på att kryddorna fanns i en "originalburk" som de fick kryp?

          Menar... har de börjat hälla över kryddorna från originalburkar till tupperware dito och därmed sluppit "kryp"?
           
          Citera
          zaaritha
          Inlägg 10-11-2007, 22:41
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 9 608
          Medlem sedan:
          31-08-2003
          Medlem nr: 2 237



          Jag slänger kryddor där tiden gått ut!
           
          Citera
          Tosan
          Inlägg 10-11-2007, 22:46
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 4 016
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 798



          CITAT (Netha @ 10-11-2007, 22:40) *
          Nu blir jag lite fundersam ... berodde det på att kryddorna fanns i en "originalburk" som de fick kryp?

          Menar... har de börjat hälla över kryddorna från originalburkar till tupperware dito och därmed sluppit "kryp"?

          Det funkar väl som med mjölmask... en del säger att krypen finns redan i mjölet/kryddorna, andra påstår att de tar sig dit om man inte har dem i lufttäta burkar...I vilket fall är det ju lättare att se om man har dem i burkar som man öppnar ordentligt.


          --------------------
          Stolt HBT-kompis
           
          Citera
          Netha
          Inlägg 10-11-2007, 22:53
          Länk hit: #10


          Gäster






          CITAT (Tosan @ 10-11-2007, 22:46) *
          Det funkar väl som med mjölmask... en del säger att krypen finns redan i mjölet/kryddorna, andra påstår att de tar sig dit om man inte har dem i lufttäta burkar...I vilket fall är det ju lättare att se om man har dem i burkar som man öppnar ordentligt.

          OK... då förstår jag. smile.gif
          Men kryddburkar är ju absolut lika täta som tupperware.

          Ville höra om det var samma säljknep som jag råkat på.
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 10-11-2007, 22:56
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          jag hivar ut gamla kryddor, de brukar tappa smaken när de blir för gamla.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Tosan
          Inlägg 10-11-2007, 23:07
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 4 016
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 798



          CITAT (Netha @ 10-11-2007, 22:53) *
          OK... då förstår jag. smile.gif
          Men kryddburkar är ju absolut lika täta som tupperware.

          Ville höra om det var samma säljknep som jag råkat på.

          Jo, det kan jag ju förstå... I det här fallet var det en av gästerna som berättade det när hon såg burken. Och då visade det sig att både säljaren och en till gäst hade råkat ut för det, men ingen av dem hade kommit på att använda just den burken...

          Men som sagt, förpackningen tror jag har liten betydelse för tillkomsten.

          CITAT (Markus_H @ 10-11-2007, 22:56) *
          jag hivar ut gamla kryddor, de brukar tappa smaken när de blir för gamla.

          Jo, det märker man när man köper nya, jäklar vad kryddigt det kan bli


          --------------------
          Stolt HBT-kompis
           
          Citera
          Anma
          Inlägg 10-11-2007, 23:27
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 10 260
          Medlem sedan:
          02-05-2005
          Medlem nr: 5 642



          Jag har hört att kryddburkar kan bli riktiga bakteriehärdar med tiden. Det kommer in ånga när man kryddar i den varma maten. Men inte bryr jag mig om det, har ändå någonslags två års regel, har datumet gåt ut två år sen slängs burken. Men det händer inte så ofta längre, köper bara kryddor som används flitligt. Ja, någon curryburk kan ju bli stående, använder inte curry så ofta.
           
          Citera
          Castea
          Inlägg 11-11-2007, 07:19
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 2 458
          Medlem sedan:
          28-02-2005
          Medlem nr: 5 087



          CITAT (Anma @ 10-11-2007, 23:27) *
          köper bara kryddor som används flitligt.


          Samma här. Kryddor som jag använder sällan, och som jag vet skulle bli stående över utgångsdatumet, försöker jag hitta som färsk kryddväxt istället och använder upp allt då.
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 11-11-2007, 09:47
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Kryddor och andra torkade livsmedel försämras mycket långsamt om dom förvaras torrt. Det som kan hända är att smaken och lukten försvinner men det är lätt att kolla. Om det förekommer kryp så har dom kommit in utifrån och för det krävs att förpackningen inte är tät. Det behövs inget större hål men kryddor skall förvaras i täta burkar.

          Det finns en typ av bakterier som kan överleva många års uttorkning och även efterföljande kokning som sporer. När förhållandena blir gynnsamma gror dom och börjar växa. Vid normal materedning är det inget prolem, varken i förpackningen eller i maten. Däremot skall man vara försiktig om maten sparas i mer än någon dag eftersom bakterierna kan komma igång. Det var väl några åldringar som strök med på nåt boende pga att man inte kylde ner sparad ärtsoppa tillräckligt fort. Ris är också känsligt men det gäller väl för all mat egentligen.

          Redigerat av Gossen Ruda: 11-11-2007, 09:51


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          Gita
          Inlägg 11-11-2007, 10:44
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 5 162
          Medlem sedan:
          20-11-2006
          Medlem nr: 8 833



          CITAT (Tosan @ 10-11-2007, 22:29) *
          Sen jag fick höra att det kan bli kryp i kryddorna så gör jag det betydligt oftare sick.gif

          Hur i all världen kan det bli kryp i kryddorna om de förvaras i tillslutna burkar?
          Och nej, jag bryr mig inte om "bäst före", smakar kryddorna som de skall så använder jag dem.
          Gita
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 11-11-2007, 11:44
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Jag använder också kryddorna om de luktar och ser ut som de ska.

          Det finns många andra saker som inte är förstörda direkt efter bäst-före-datum. Ta t ex senap och ketchup som har lång hållbarhet. Om de har stått svalt tror jag de duger lika bra några veckor efter bäst-före-datum som några veckor innan. Sen skulle jag inte vilja använda dem om det gått upp emot ett halvt år eller mer, men det där med datummärkning har blivit lite överdrivet enligt min mening.
          Mjölvaror vet väl alla att du inte tål att stå hur länge som helst, men ta t ex socker. Vad försämras/förstörs i socker om det får stå i 10 år? Det finns kanske nåt som jag inte känner till, men jag har aldrig hört att det blir kryp i socker.
           
          Citera
          Lena
          Inlägg 11-11-2007, 12:06
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 587
          Medlem sedan:
          02-11-2002
          Medlem nr: 67



          Hej

          Jag slänger alla gamla kryddor och påsar vid storstädning av kökskåp en gång on året. speciellt örtkryddor tappar smak när de blir för gamla

          Lena
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 11-11-2007, 12:10
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Jag kan kasser torkade örtkryddor för att dom tappat färgen och ser oaptitliga ut.
          I övrigt så försöker jag att inte köpa på mig mer än jag använder. Jag går igenom mina kryddor strax före 1a advent varje år, för att fylla på förråden, handlar det jag inte odlar själv från brattberg.

          Det lustiga är att vi gjorde detta igår, och idag hittade jag den här tråden biggrin.gif


          --------------------


           
          Citera
          Siv i Bollnäs
          Inlägg 11-11-2007, 15:57
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 365
          Medlem sedan:
          02-07-2003
          Medlem nr: 1 821



          Det här med "kryp i kryddorna" som pratades om på ett Tupperwareparty får mig att bli misstänksam... Jag har varit på nåt sånt party för länge sedan, och säljaren var ju väldigt angelägen att få prångla ut sina produkter, gärna genom att påstå i stort sett vad som helst om deras förträfflighet... Jag har aldrig träffat på några kryp i mina kryddburkar - vare sig de köpta eller örtkryddor jag torkat själv och förvarat i egna kryddburkar. Däremot känner man nog så småningom när det är dags att slänga dom, och det är när dom börjar lukta hö (örtkryddor), eller inte lukta något alls - dvs när aromen försvunnit.
          Siv smile.gif
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 28-07-2025, 12:17
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon