Tornedalsbröd/Kirunabröd ca 16 st1liter mjölk
1liter vatten
3pkt (150 gr) jäst
0,5 - 1,5 dl sirap
2 msk salt
2 kg rågsikt
ca 8 hg vetemjöl - 13 - 14 dl
Låt degen jäsa 30 - 40 min, kavla med slät kavel till rund kaka och sedan med kruskavel
låt jäsa på bakduk tills alla bröd är kavlade. Stjälp upp brödet på brödspade och nagga
grädda i 275° på het plåt i mitten av ugnen ca 5 min.
Låt bröden kallna på galler under bakduk.
För mjölkallergiker anv havremjölk el enbart vatten och mjölkfritt margarin.
Diabetiker ... den mindre mängden sirap... jäser bort och brödet är sockerfritt.
Det går också bra att baka bullar ... typ frallor av samma deg.
Blir ca 45 st ... låt jäsa på plåt, grädda i 225° i mitten av ugnen, ca 12 -15 min
Tornedalsbröd.JPG ( 63.19k )
Antal nedladdningar: 89
Tornedalsbröd_och_frallor.JPG ( 58.7k )
Antal nedladdningar: 95
Redigerat av Netha: 30-11-2007, 20:52