Netha
Tornedalsbröd/Kirunabröd ca 16 st

1liter mjölk
1liter vatten
3pkt (150 gr) jäst
0,5 - 1,5 dl sirap
2 msk salt
2 kg rågsikt
ca 8 hg vetemjöl - 13 - 14 dl


Låt degen jäsa 30 - 40 min, kavla med slät kavel till rund kaka och sedan med kruskavel
låt jäsa på bakduk tills alla bröd är kavlade. Stjälp upp brödet på brödspade och nagga
grädda i 275° på het plåt i mitten av ugnen ca 5 min.
Låt bröden kallna på galler under bakduk.


För mjölkallergiker anv havremjölk el enbart vatten och mjölkfritt margarin.
Diabetiker ... den mindre mängden sirap... jäser bort och brödet är sockerfritt.

Det går också bra att baka bullar ... typ frallor av samma deg.
Blir ca 45 st ... låt jäsa på plåt, grädda i 225° i mitten av ugnen, ca 12 -15 min

[attachment=10054:Tornedalsbröd.JPG]

[attachment=10055:Tornedal..._frallor.JPG]
emmas matte
Tack, fick detta resept för många år sedan av en dam i tornedalen, o tappade bort det,har letat länge o så kommer det på odla . Underbart. Tack
Lilla Birka
[quote name='Netha' date='29-11-2007, 09:04' post='710577']
Tornedalsbröd/Kirunabröd ca 16 st




Tack snälla Netha! thanks.gif blomma.gif detta måste provas!

Lillja
Yes, såna brukar jag oxå baka men då kalla vi
de farmorsbröd eftersom barnens farmor brukade
baka( hon kom ju uppifrån).Jag brukar lägga de på varann
med en duk emellan när jag jäser de, sen vänder
jag på högen när jag ska grädda väldigt bra om
man har trångt ,tänkte baka imorgon eftersom jag
ska ha mina barn på besök till helgen.De är
väldigt goda.
Netha
Kul att vara till hjälp och se att det är fler som känner till brödet. smile.gif

De här bröden heter ofta efter ortsnamn... så kallade jag och mina syskon brödet efter vår födelseby
tills vi själv fick familjer, en del flyttade till andra orter... då heter brödet Kirunabröd.. andra kallar det mommobröd/fammobröd.

Iaf så bakade min mor och mormor och farmor och också mormorsmor och farmorsmor
detta bröd och så gjorde också mina mostrar och fastrar.

Nu är det maken som bakar åt oss och hans brorsa som blev änkeman i somras och också till barn m.fam
eftersom de jobbar heltid och inte har så mycket tid över till storbak.
Barnbarnen älskar brödet ... de frågar aldrig efter bullar och kakor när de kommer hit... det är "mjukbröd" som vi kallar det
som alla vill ha... och det ska vara Bregott på... inget margarin.smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon