|
Stekpannan, blir snart tokig |
|
|
|
04-12-2007, 22:19
|

Validating
Antal inlägg: 3 808
Medlem sedan: 15-04-2005
Medlem nr: 5 448

|
CITAT (Netha @ 04-12-2007, 22:06)  Om de gamla skulle vara lämpliga att använda ... varför skulle det då tillverkas speciella emaljerade för induktionshäll? För att sälja. Men även jag tror att emalj är skonsammare än gjutjärn, för övrigt ska man inte underskatta aluminiumens förmåga att repa heller.
--------------------
zon2.5
|
|
|
|
|
05-12-2007, 07:17
|
Medlem
Antal inlägg: 12 573
Medlem sedan: 05-03-2004
Medlem nr: 2 930

|
CITAT (Pirum @ 04-12-2007, 22:19)  För att sälja. ... Detta gäller även när de talar om "rekomenderat" om gamla grytor och stekpannor. Fast visst finns det misskötta pannor också. Så istället för att skriva: "kontrollera att dina gamla pannor och grytor är raka" så skriver de direkt "Köp nytt". Jag känner en kille som jobbar på Wirlpool och tillverkar bl.a. keramikhällar. Han säger också att det är mycke försäljningstricks med i spelet. Det är enkelt att kontrollera om en panna eller gryta är rak i botten. Ställ föremålet på en slät yta, går det att vicka på den/det så behöver den bytas ut. Detta gäller faktiskt på en vanlig spis också, fast där är det inte så noga för spisens skull, bara för energiförlusten. En panna eller gryta som inte ansluter hela vägen, kräver mer energi för att uppnå full värme, äm en gryta som ligger an på hela plattan. Även matlagningsresultatet påverkas av skeva föremål, vilket vi förstått av första inlägget...
|
|
|
|
|
05-12-2007, 08:51
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Jag satsade 500 på en Gastrolux titan för några år sen, den skulle hålla "i evighet" enligt försäljaren. Vi skötte den efter anvisningarna men ändå höll den bara ca 5 år. Sen hjälpte det inte vad jag gjorde. Det fastnade iaf. Nu har jag också Ikeas + en från Ica, båda är teflon och ungefär lika bra. Steker alltid i smör eller smörolja.
--------------------
|
|
|
|
Pjater
|
05-12-2007, 08:58
|
Gäster

|
CITAT (Pirum @ 04-12-2007, 22:19)  För att sälja. Men även jag tror att emalj är skonsammare än gjutjärn, för övrigt ska man inte underskatta aluminiumens förmåga att repa heller. Då är det en aluminium jag har, en liten en som e perfekt att steka ägg i  Misstänkte det
|
|
|
|
Marina i Hällekis
|
05-12-2007, 09:09
|
Gäster

|
Dyrt är inte garanterat bra, kan jag konstatera. Vi köpte stekpannor som kostade ett par hundralappar, men de släppte fort i teflonen, vi tröttnade och gick och köpte en från Italla 869:-, efter knappt ett år började det fastna på vissa ställen i botten på pannan och där började sen teflonet lossna. Nu har vi sedan 2.5 år en panna från Jula 398:-, funkar jätte bra.
Redigerat av Marina i Hällekis: 05-12-2007, 09:09
|
|
|
|
|
05-12-2007, 10:17
|

Medlem
Antal inlägg: 776
Medlem sedan: 14-02-2006
Medlem nr: 7 076

|
Jag har både teflon- och gjutjärnsstekpanna men jag använder bara den av teflon. Köpte den på ICA för kanske två år sen för 150:- Börjar se aningen sliten ut men 150 spänn är ju inga pengar så håller den 2-3 år så tycker jag det är helt ok. Gjutjärnsstekpannan tycker jag är tung och hemsk, sen måste man ju ha massor med fett för att steka och ändå bränner det fast. Teflonpannan är ju inga som helst problem med. Hade tidigare en titanpanna som var dyr som sjutton men den höll inge länge innan det började bränna fast så en sån köper jag inte mera.
--------------------
Felicia, glad odlare i Zon 7
|
|
|
|
Pjater
|
05-12-2007, 10:36
|
Gäster

|
CITAT (Bettis @ 05-12-2007, 10:28)  Tänk vad jag har lärt mig om stekpannor  nu tror jag att jag vet varför mina blir skeva  jag häller ALLTID i kallt vattten och ställer tillbaka den på plattan så är det väldigt lätt att diska ur den  men nu har ni lärt mig att det ska man ju inte göra tack för alla tips, nu ska nog min nya panna steka bättre  Min mamma sa att man ska ha vatten i pannan och låta den koka en stund sen diska den, stämmer det??
|
|
|
|
|
05-12-2007, 10:49
|

Medlem
Antal inlägg: 4 869
Medlem sedan: 27-11-2004
Medlem nr: 4 761

|
Apropå gjutjärnspanna o induktionshäll. Det har varit med på Plus och där sas att det går utmärkt. Sen testade programledaren att tappa en grej på hällen. Den höll. Men som experten sa, finns det en liten spricka/repa i glaset o grejen ramlar precis där så kan hälen gå sönder. Jag låter pannorna svalna o sen häller jag vatten i för att gucket ska lossna. Funkar bra. Eller spolar hett vatten i fast det är väldigt sällan. jag hatar att diska grytor o kastruller så de får stå länge o de blir också rena till slut.
|
|
|
|
|
05-12-2007, 13:24
|

Medlem
Antal inlägg: 14 536
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 14

|
CITAT (anna_rispan @ 05-12-2007, 10:49)  Apropå gjutjärnspanna o induktionshäll. Det har varit med på Plus och där sas att det går utmärkt. Sen testade programledaren att tappa en grej på hällen. Den höll. Men som experten sa, finns det en liten spricka/repa i glaset o grejen ramlar precis där så kan hälen gå sönder. Jag låter pannorna svalna o sen häller jag vatten i för att gucket ska lossna. Funkar bra. Eller spolar hett vatten i fast det är väldigt sällan. jag hatar att diska grytor o kastruller så de får stå länge o de blir också rena till slut.  Ja det var förvånande att se hur tunga saker man kan tappa på en häll utan att den går sönder. Jag använder gjutjärnsstekpanna på induktionshällen utan problem, har även en ganska dyr titanpanna men den behöver bytas ut nu efter ett par år. Många fina panntips i den här tråden  , ska kolla upp Coop-pannan med emaljerad utsida som Agneta tipsade om! Om jag behöver ha vatten i stekpannan för att nåt har bränts fast så kokar jag en skvätt i vattenkokaren och häller i.
Redigerat av Betty: 05-12-2007, 13:41
--------------------
Norrbottenskusten zon 5-6
|
|
|
|
|
05-12-2007, 15:51
|
Medlem
Antal inlägg: 2 496
Medlem sedan: 27-01-2006
Medlem nr: 7 002

|
Vi fick byta ut det mesta när vi bytte till induktionshäll tidigare i höst. Nuvarande stekpannan tex är Ikeas 365+ och den steker förvånansvärt bra. Tyckte förr att teflon inte gav bra stekyta men denna gör det. En stekpanna jag saknar är titanpannan jag köpte på Claes Olsson för flera år sen. Fick för mig att det var en billig grej så jag var inte särskilt rädd om den. När det hade bränt fast tog jag stålull tex och sen stekte den finfint igen. Ja, den fick även gå med i diskmaskinen då och då. Ibland smorde jag den med några droppar olja. När jag rensade skåpen hittade jag kvittot, 495:- år 2000. Det var inte så himla billigt. Men så var den bra! Har också haft Hackmans pannor tidigare men dom var bara dyra, inte hållbara.
--------------------
Rensar ogräs i sydligaste Bohuslän, ett blåshål i zon 2-3
|
|
|
|
|
05-12-2007, 22:12
|
Medlem
Antal inlägg: 349
Medlem sedan: 23-07-2007
Medlem nr: 11 660

|
Låter som alla bara har EN stekpanna? Jag har flera, gillar stekpannor. En stor i gjutjärn som är den jag använder mest. En stekgryta i gjutjärn. En titan till fisk och ägg och potatis. En teflon som mannen i familjen får ha eftersom jag inte lånar ut titanpannan till honom. Han har förstört alldeles för många pannor eftersom han inte klarar att steka på mindre värme än 12:an (maxvärme). En grillpanna, en plättlagg, två crepespannor, alla i gjutjärn. En liten teflonpanna som är lagom till ett ägg eller crepes. Problemet är att de tar stor plats att förvara. Jag har ju några  kastruller också.
|
|
|
|
|
05-12-2007, 22:42
|
Medlem
Antal inlägg: 1 209
Medlem sedan: 10-10-2007
Medlem nr: 12 800

|
jag kör med kopparpannor, funkar så himla bra, men det ska vara de som är förtennade inuti inte rostfria. funkar ju inte på induktionshäll dock, men det ska jag ju ändå inte ha. tettan
|
|
|
|
Netha
|
05-12-2007, 22:50
|
Gäster

|
CITAT (Snigelhatare @ 05-12-2007, 22:12)  Låter som alla bara har EN stekpanna? Jag har flera, gillar stekpannor. En stor i gjutjärn som är den jag använder mest. En stekgryta i gjutjärn. En titan till fisk och ägg och potatis. En teflon som mannen i familjen får ha eftersom jag inte lånar ut titanpannan till honom. Han har förstört alldeles för många pannor eftersom han inte klarar att steka på mindre värme än 12:an (maxvärme). En grillpanna, en plättlagg, två crepespannor, alla i gjutjärn. En liten teflonpanna som är lagom till ett ägg eller crepes. Problemet är att de tar stor plats att förvara. Jag har ju några  kastruller också. Tror att de flesta har flera pannor... så du är nog inte unik i detta fall. Också jag hade en riktigt stor gjutjärnspanna, den användes flitigt då familjen var stor. Men när barnen var utflugna och hade egna små familjer, gav vi den till granne som hade tre tonårspojkar. Där används den återigen nästan dagligen.
|
|
|
|
|
06-12-2007, 02:22
|

Medlem
Antal inlägg: 173
Medlem sedan: 14-07-2006
Medlem nr: 8 184

|
Har en Teflon eller nått som är köpt på ICA den va ganska dyr vet jag typ 400-500kr för några årsedan och funkar superbra. Sen har jag en gjutjärnspanna som är gammal vet inte hur gammal kanske typ från 60-70talet som jag fått, och den använder jag bara till att steka pannkakor i det finns inget bättre än gjutgärnspanna till det tycker jag.
Sen angående hållbarheten på en glashäll. Min mamma välte ner en liten glaskryddburk från skåpet ovanför fläkten och den föll rätt ner på hällen så att den sprack raktöver. Det gick att byta "bara" själva glasskivan på hällen och det kostade ungefär halva priset som på en helt ny komplett häll har jag för mig.
--------------------
/Starfight
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|