|
Fysiker ohåj!, Koka upp vatten- Engergi-smartast |
|
|
|
28-01-2008, 14:03
|

Medlem
Antal inlägg: 5 511
Medlem sedan: 13-04-2003
Medlem nr: 1 130

|
“Överallt” står det att man skall koka sin mat med locket på. Detta för att spara energi. OK- det fattar jag. Men sparar man någon energi med att koka upp .dvs. få i kokning med att ha locket på??? Jag inbillar mig att det är tvärtom när jag lagar mitt morgonte i vattenkokaren…
Vofför det då? Jo, om jag har locket på ökar trycket inuti kokaren med höjd temperatur. Och då ökar även vattnets kokpunkt…
Spela roll??? Nä kanske inte, mest för att jag vill vara säker!!!
b
|
|
|
|
kompostjord
|
28-01-2008, 14:06
|
Gäster

|
Men vattnet är inte lika varmt om det kokar på exempelvis världens högsta berg. Du får "kallt" The.
|
|
|
|
|
28-01-2008, 14:09
|

Medlem
Antal inlägg: 4 869
Medlem sedan: 27-11-2004
Medlem nr: 4 761

|
CITAT (gammelnalle @ 28-01-2008, 14:03)  “Överallt” står det att man skall koka sin mat med locket på. Detta för att spara energi. OK- det fattar jag. Men sparar man någon energi med att koka upp .dvs. få i kokning med att ha locket på??? Jag inbillar mig att det är tvärtom när jag lagar mitt morgonte i vattenkokaren…
Vofför det då? Jo, om jag har locket på ökar trycket inuti kokaren med höjd temperatur. Och då ökar även vattnets kokpunkt…
Spela roll??? Nä kanske inte, mest för att jag vill vara säker!!! b Jag fattar inte hur du menar? Menar du att det är högre tryck i vattenkokaren än i kastrullen? Hmm, en tryckkokare är ju väldigt snabb. Har man en bytta med vatten o gör vakum i den så lär det koka med hjälp av handvärme. är det sant??
|
|
|
|
|
28-01-2008, 14:26
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
Skumt, jag trodde vattnets kokpunkt alltid var 100 grader.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
28-01-2008, 14:31
|

Medlem
Antal inlägg: 4 869
Medlem sedan: 27-11-2004
Medlem nr: 4 761

|
CITAT (Stintan43 @ 28-01-2008, 14:26)  Skumt, jag trodde vattnets kokpunkt alltid var 100 grader.  ja det är det ju. när samma kriterier gör att vatten fryser till is vid 0 grader. typ. snart komemr nog någon som är jätteduktig på att förklara fysikaliska lagar så att vi förstår.
|
|
|
|
|
28-01-2008, 14:44
|

Medlem
Antal inlägg: 809
Medlem sedan: 28-09-2004
Medlem nr: 4 547

|
Trycket ökar ju bara om du har ett helt tätt lock, men det har du väl inte? Annars så jovisst, kokpunkten varierar med lufttrycket men jag tror ändå inte att den ökar så mycket så att du skulle tjäna på att ha locket av. "Har man en bytta med vatten o gör vakum i den så lär det koka med hjälp av handvärme. är det sant??" Ställer du ett glas med vatten i en sån där vakuumkammare som finns i dom flesta fysik/kemi-salar och pumpar ut luften så börjar vattnet i glaset att koka av sig själv när det är tillräckligt lågt tryck, du behöver inte ens "handvärme". Fast nyttan av det är tveksam, det blir ju ändå inte varmt som väl oftast är syftet med att koka vatten.
--------------------
//Niklas
|
|
|
|
|
28-01-2008, 14:47
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
Ja alltid lär man sig något
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
28-01-2008, 15:32
|
Medlem
Antal inlägg: 12 573
Medlem sedan: 05-03-2004
Medlem nr: 2 930

|
Här tar vattenkokaren 1½ minut på sig. Samma mängd kokar på 22 sekunder på induktionshällen, så numera står vattenkokaren och samlar damm
|
|
|
|
|
28-01-2008, 16:26
|

Medlem
Antal inlägg: 6 295
Medlem sedan: 04-07-2007
Medlem nr: 11 365

|
CITAT (niklaswik @ 28-01-2008, 14:44)  Ställer du ett glas med vatten i en sån där vakuumkammare som finns i dom flesta fysik/kemi-salar och pumpar ut luften så börjar vattnet i glaset att koka av sig själv när det är tillräckligt lågt tryck, du behöver inte ens "handvärme". Fast nyttan av det är tveksam, det blir ju ändå inte varmt som väl oftast är syftet med att koka vatten.  Nä, för det som händer är ju inte att vattnet verkligen kokar, det är bara "luften" som liksom sugs ur vattnet - därav bubblorna.
--------------------
Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi) cancer.gif
|
|
|
|
|
28-01-2008, 16:30
|

Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296

|
Kokar man upp vatten utan lock försvinner en massa värme rakt upp från vattenytan, med locket på reflekteras den värmen tillbaka ner i vattnet igen. Kokpunkten förhöjs inte pga locket som niklaswik påpekat. I en tryckkokare blir vattnet varmare pga ökat tryck men det tar givetvis proportionellt längre tid dit. I en vattenkokare värms mest bara själva vattnet vilket är mer ekonomiskt, en elplatta måste själv bli varm innan den värmer kastrullen och sen sprids det dessutom en massa värme åt alla håll. Min gasspis värmer en massa luft också men samtidigt är lågan väldigt varm och värmer snabbt och direkt från start. En induktionshäll värmer också snabbt fast utan onödiga värmeförluster. CITAT (Eva-Helene @ 28-01-2008, 16:26)  Nä, för det som händer är ju inte att vattnet verkligen kokar, det är bara "luften" som liksom sugs ur vattnet - därav bubblorna. Tyvärr fel, vattnet kokar faktiskt. Dvs vattenånga avgår.
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|
|
|
|
|
28-01-2008, 17:34
|

Medlem
Antal inlägg: 9 732
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 22

|
Det fanns ju tryckkokare förr, fiins de fortfarande? Jag har hört att gamla kokade gröt, la det i filtar för att eftermogna.
--------------------
Carpe Diem. Fånga dagen.
Ta ingen skit, tjejer! Grynet
|
|
|
|
|
28-01-2008, 17:42
|

Validating
Antal inlägg: 3 808
Medlem sedan: 15-04-2005
Medlem nr: 5 448

|
Ok, induktionshäll är smart, men tyvärr lite för dyrt i inköpspris för folk flest kanske, men är de energisnålare än vattenkokare när det gäller att koka vatten? Hur mycket roll spelar tjockleken på kastrullen?
Ska man koka mat kan det förresten ofta vara bra med mikrovågsugn. Ska man koka potatis går det ju på ett fåtal minuter i en sådan, jämfört med kanske en halvtimme på spisen.
--------------------
zon2.5
|
|
|
|
|
28-01-2008, 18:01
|

Medlem
Antal inlägg: 5 511
Medlem sedan: 13-04-2003
Medlem nr: 1 130

|
CITAT (Wilmer @ 28-01-2008, 14:46)  JAG får inte länken att funka... Trodde väl aldrig att min enkla fråga skulle få så många att reagera..... Men jag ANVÄNDER vattenkokare.... och locket är iofs inte tättslutande- men nog tusan ökar trycket där inne... den stängs vä'l av något och jag gissar på TRYCK inte temp. (Har jag inte locket på kan den stå och koka rätt så länge...) b
|
|
|
|
|
28-01-2008, 18:12
|
Medlem
Antal inlägg: 2 132
Medlem sedan: 15-12-2005
Medlem nr: 6 842

|
Visst sjutton kokar vattnet ”verkligen” vid lägre temperatur i undertryck, dvs övergår till vattenånga. (Alltså ingen ”luft” som ”sugs” ut.) Det där med hundra grader är en konvention, dvs ett påhitt, för att det ska se jämnt och bra ut vid normalt barometerstånd. Men det som vi te- och kaffedrickare verkligen är ute efter är inte ”kokning”, utan ett vatten som är så varmt att det drar ut åtråvärda smakämnen ur råvaran. Enligt uppgift lär några grader under hundra vara att föredra ur smaksynpunkt. Själv brukar jag ställa en mugg med vatten i mikron, och när ytan krusas sätter jag tesilen på plats.
|
|
|
|
|
29-01-2008, 07:56
|

Medlem
Antal inlägg: 1 440
Medlem sedan: 30-03-2004
Medlem nr: 3 110

|
CITAT (Hannele @ 28-01-2008, 17:34)  Det fanns ju tryckkokare förr, fiins de fortfarande? Jag har hört att gamla kokade gröt, la det i filtar för att eftermogna. OT Själv kokar jag risgrynsgröten på det sättet..kokar upp den på kvällen sen får den stå på träskärbräda samt med handduk som "täcke" och sova till sig under natten. Vips så är den klar på morgonkvisten. Gammal eller inte men lätt är det att fixa risgrynsgröten.
--------------------
”Saliga äro de som inte väntar sig något alls av livet, ty de skola icke bli besvikna.” citat från "farmor Levengood"
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|