Vetebullar till fastlagsbullar
100g smör eller margarin 3dl mjölk 75g jäst (1½pkt) ½ tsk salt 1dl socker 1 ägg ½ tsk hjorthornssalt ½-1 tsk kardemumma (kan uteslutas) 9-10dl vetemjöl
Smält smöret. Häll i mjölken. Värm till fingervärme, 37grader. Smula ned jästen i vätskan och rör om så att jästen löser sig. Rör i salt, socker och ägg. Blanda hjorthornsaltet med mjölet. Tillsätt mjölblandningen. Avvakta med en deciliter mjöl och använd den bara om degen känns för lös. Arbeta degen så den blir blank och smidig. Den ska släppa bunkens kanter. Låt degen jäsa i 10 minuter under duk. Ta upp degen ur bunken och arbeta den jämn. Dela i 20 bitar och rulla till runda bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk i 45 min. Grädda i ugnens mitt i 250 grader. 5-10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Det är extra viktigt att följa jästiderna i detta recept med hjorthornsalt, annars kan bullarna få en oönskad bismak.
Detta recept har jag tagit från tidningen Land för ca 15-20 år sedan. Där var det i repris i flera år, alltså populära. Själv skulle jag inte ge mig på att baka just fastlagsbullar efter något annat recept. Det är kanonbra. Prova själv!
|