här får ni lite recept av mej..
lapsk glödkaka från nikkaluokta
8 dl rågsikt 3 3/4 dl mjölk 50 g smält margarin 1 tsk bakpulver 25 g jäst 3/4 tsk salt 1/2 msk socker
Gör såhär...
smält margarinet, häll i mjölk och värm till fingervarmt. Smula jästen och blanda i med mjölkmargarin-blandningen. rör i mjöl, bakpulver, salt och socker. När allt är färdigblandat låt jäsa i 20 minuter. Dela sedan degen i 2 delar, sedan delar ni halvan i fem delar, rulla till bollar. Kavla bollarna så dom blir 3-4 mm tjock och grädda på plattan, plattan ska vara på trean. När brödet får bubblor är det dax att vända.
Kangoskakor -brukar säljas på marknader här..recepten är från en by i tornedalen Ingredienser ca 140 st:
# 250 g margarin # 5 dl strösocker # 5 dl mjölk # 2 msk (25 g) hjorthornssalt # 16-17 dl (1 kg) vetemjöl
Så här gör du: Smält margarinet och låt det svalna. Blanda under tiden alla övriga ingredienser och rör till sist ner margarinet. Låt degen stå över natten. Kavla sedan ut degen till cirka 1/2 cm tjocklek. Ta ut runda kakor av ett dricksglas storlek. Grädda i 250-275 grader cirka 5 minuter eller tills kakorna fått lite brun färg.
Dopp i kopp
Koka potatis och sedan tar man vattnet från potatisarna och häller i en kopp och lägger i en klick med margarin och lök och sedan doppar man potatisarna i detta och äter med sill.
Efterätt: Varm hjortronssylt med vaniljglass.
|