Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > tester med kirskålsrecept som jag gjort, Jag gjorde en jämförande test med olika varianter
          kamrate
          Inlägg 29-05-2008, 09:46
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 35
          Medlem sedan:
          23-01-2005
          Medlem nr: 4 908



          Jag har en koloni där det finns en hel del kirskål, som jag nu börjat rycka upp. Då jag läst att det kan vara gott att äta provade jag lite olika varianter för att se vad som kan vara bäst. En del blev gott, annat mediokert!

          Fräsa mycket späda blad med olivolja och vitlök:
          Mja, inget för mig. Mediokert!

          Fräsa späda blad med smör o vitlök:
          Bättre, men inte värt besväret tyckte jag. Samma resultat med fullvuxna blad.

          Smörstekt var alltså inget jag tyckte var någon jättehöjdare, men sopporna var intressantare.

          Jag ville ta reda på om kirskålen egentligen tillförde något gott i smaken, eller om den kunde utelämnas. Vidare ville jag ta reda på hur nödvändigt det egentligen var att ta de allra spädaste bladen. Om man kan nå samma resultat även med stora blad så kan man ju plocka allt och kasta i grytan!

          Sopporna baserade jag på ett recept som finns här:
          http://swedecheese.blogspot.com/2008/04/fo...ating-weed.html
          Man mjuksteker färsk fänkål och dito frön med gul lök, samtidigt kokar man kirskålsbladen någon minut o silar av, kokvattnet används sedan till att koka fänkålsblandningen. Mixa sedan med kirskålen. I receptet förkortas tesked med 't'. Jag adderade en riven potatis för att tjockna till blandningen, förutom deras mjölredning (beurre manier, man blandar mjöl med smör så klumpar det inte.)

          Jag gjorde flera soppor samtidigt på samma bas av fänkål o lök. Det som skiljde var mängden och typen av kirskål. På så vis kunde jag se om man kunde ta stora plantor.

          Variant 1, ingen kirskål alls:
          Jag testade litegrann helt utan kirskål, kokte bara i vanlig grönsaksbuljong. Det blev OK, lite mild och tam kanske, inget direkt djup i smaken.

          Variant 2, ung kirskål upp till 7-8 cm bladkrona
          Mums! Jag kokte upp kirsen, silade av kokvattnet över fänkålen o löken och kokte 10 minuter. Sedan mixade jag detta slätt utan kirskålen. Mycket gott!
          Sen blandade jag i kirskålen o mixade igen, också mycket gott. Lite konsistens som nässelsoppa med bladflagor som är lite sträva. Det beror väl på humör och smak om man gillar den konsistensen.
          Till sist provade jag att passera blandningen så den blev fullständigt slät, och det gav en fyllig och mycket god soppa. Djup fin smak som kändes riktigt lyxig! Tyvärr hade jag ingen kokt ägghalva att ha till.

          Variant 3, rejäla gammelkirskål, helt fullvuxna. Jag fick gå över och skörda på en vanskött grannkoloni.
          Smaken var ganska god, men dock en liten beskaktig eftersmak i jämförelse med de något spädare bladen. Jag tror att det är lite individuellt om man tycker att eftersmaken stör.
          Här gjorde jag misstaget att försöka mixa allt på en gång. Eftersom jag bara ryckt bladen utan att ta bort bladstjälkarna så gick det inte riktigt att mixa. Det var alldeles för mycket långa trådfibrer som fastnade. Skall ni göra på fullvuxna exemplar så bör ni klippa o rensa så att ni bara precis får med bladen. Mixa sedan fänkålsblandningen separat först, innan ni stoppar i kirskålen och mixar igen.

          Jag funderar också på om man alls behöver stoppa i kirskålsbladen igen. Om man bara kokar kirsen lite längre kanske mycket smak går ut i vattnet. Kanske man skall finhacka först? Eller om man tar de allra spädaste 'musöronen' och blandar i, men silar av de större bladen? Smaken var iallafall utmärkt så det finns utrymme att experimentera!

          Jag skall bjuda lilla mamma när hon kommer förbi idag, och rapportera vad hon tyckte också.
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 26-07-2025, 23:29
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon