kamrate
Jag har en koloni där det finns en hel del kirskål, som jag nu börjat rycka upp. Då jag läst att det kan vara gott att äta provade jag lite olika varianter för att se vad som kan vara bäst. En del blev gott, annat mediokert!

Fräsa mycket späda blad med olivolja och vitlök:
Mja, inget för mig. Mediokert!

Fräsa späda blad med smör o vitlök:
Bättre, men inte värt besväret tyckte jag. Samma resultat med fullvuxna blad.

Smörstekt var alltså inget jag tyckte var någon jättehöjdare, men sopporna var intressantare.

Jag ville ta reda på om kirskålen egentligen tillförde något gott i smaken, eller om den kunde utelämnas. Vidare ville jag ta reda på hur nödvändigt det egentligen var att ta de allra spädaste bladen. Om man kan nå samma resultat även med stora blad så kan man ju plocka allt och kasta i grytan!

Sopporna baserade jag på ett recept som finns här:
http://swedecheese.blogspot.com/2008/04/fo...ating-weed.html
Man mjuksteker färsk fänkål och dito frön med gul lök, samtidigt kokar man kirskålsbladen någon minut o silar av, kokvattnet används sedan till att koka fänkålsblandningen. Mixa sedan med kirskålen. I receptet förkortas tesked med 't'. Jag adderade en riven potatis för att tjockna till blandningen, förutom deras mjölredning (beurre manier, man blandar mjöl med smör så klumpar det inte.)

Jag gjorde flera soppor samtidigt på samma bas av fänkål o lök. Det som skiljde var mängden och typen av kirskål. På så vis kunde jag se om man kunde ta stora plantor.

Variant 1, ingen kirskål alls:
Jag testade litegrann helt utan kirskål, kokte bara i vanlig grönsaksbuljong. Det blev OK, lite mild och tam kanske, inget direkt djup i smaken.

Variant 2, ung kirskål upp till 7-8 cm bladkrona
Mums! Jag kokte upp kirsen, silade av kokvattnet över fänkålen o löken och kokte 10 minuter. Sedan mixade jag detta slätt utan kirskålen. Mycket gott!
Sen blandade jag i kirskålen o mixade igen, också mycket gott. Lite konsistens som nässelsoppa med bladflagor som är lite sträva. Det beror väl på humör och smak om man gillar den konsistensen.
Till sist provade jag att passera blandningen så den blev fullständigt slät, och det gav en fyllig och mycket god soppa. Djup fin smak som kändes riktigt lyxig! Tyvärr hade jag ingen kokt ägghalva att ha till.

Variant 3, rejäla gammelkirskål, helt fullvuxna. Jag fick gå över och skörda på en vanskött grannkoloni.
Smaken var ganska god, men dock en liten beskaktig eftersmak i jämförelse med de något spädare bladen. Jag tror att det är lite individuellt om man tycker att eftersmaken stör.
Här gjorde jag misstaget att försöka mixa allt på en gång. Eftersom jag bara ryckt bladen utan att ta bort bladstjälkarna så gick det inte riktigt att mixa. Det var alldeles för mycket långa trådfibrer som fastnade. Skall ni göra på fullvuxna exemplar så bör ni klippa o rensa så att ni bara precis får med bladen. Mixa sedan fänkålsblandningen separat först, innan ni stoppar i kirskålen och mixar igen.

Jag funderar också på om man alls behöver stoppa i kirskålsbladen igen. Om man bara kokar kirsen lite längre kanske mycket smak går ut i vattnet. Kanske man skall finhacka först? Eller om man tar de allra spädaste 'musöronen' och blandar i, men silar av de större bladen? Smaken var iallafall utmärkt så det finns utrymme att experimentera!

Jag skall bjuda lilla mamma när hon kommer förbi idag, och rapportera vad hon tyckte också.
Myosotis
Mycket intressant!! thanks.gif
kamrate
Trädgården helt fri från ogräset kirskål!
Ja, för nu ser jag den mer som en grönsak, och då blir det roligare!

CITAT (kamrate @ 29-05-2008, 10:46) *
Jag funderar också på om man alls behöver stoppa i kirskålsbladen igen. Om man bara kokar kirsen lite längre kanske mycket smak går ut i vattnet. Kanske man skall finhacka först? Eller om man tar de allra spädaste 'musöronen' och blandar i, men silar av de större bladen? Smaken var iallafall utmärkt så det finns utrymme att experimentera!

Jag skall bjuda lilla mamma när hon kommer förbi idag, och rapportera vad hon tyckte också.


Lilla mamma lät sig väl smaka av båda sopporna, och tyckte inte att det störde med den lilla beska bismaken från de större bladen.

Jag har inte hunnit prova varianten med att bara koka kirsen och inte alls mixa med den, får se om jag hinner göra det ikväll. Återkommer med rapport!

storm
Mycke spännande måste jag säga,jag har ju en del kirs på kolonilotten så det är väl till att börja mumsa då.
ska följa denna tråd ABSOLUT laugh.gif
MrQuint
Jag VET att jag har en hel del kirs på min kolonilott eftersom jag fått höra det om och om igen av diverse kolonigrannar, men som den novis jag är har jag ingen aning om HUR den ser ut?
Margith
MrQuint: hur Kirskål ser ut visste inte jag heller för nåt år sedan. Nu har jag några odlingar av Kirskål, både vanlig och variegerad. MEN bilderna hör nog inte hemma under en tråd i "recept" a0a.gif

Jag gör en ny tråd, under Ogräs och skadedjur yes.gif

Vad gäller recept av Kirskål väntar jag ett år. Jag har börjat odla dom för att snaska i mig dom, men än så länge är inte mina tillräckligt stora för att jag ska våga sätta tänderna i dom. Vore ju himla harmligt om de dog, bara för att jag åt upp dom rotfl.gif
Myosotis
De dör inte, jag lovar. Jag tror inte de kan dö. Kan man förresten ta späda blad nu sent på sommaren också eller är det någon skillnad mot på våren? Brännässlor blir ju t.ex. hårdare sedan man kört över dem med gräsklipparen.
Margith
Nu blev jag så himla nyfiken att jag inte kunde låta bli att provsmaka tongue.gif
Jag hittade ett blad som var 3-4 cm stort. Stoppade det i munnen, som det var. Kanongott! Ruccolasallad kan slänga sig i väggen yes.gif
Nu lever min stackars Kirskål väldigt farligt.

Anki V
CITAT (Margith @ 13-08-2008, 21:10) *
Nu blev jag så himla nyfiken att jag inte kunde låta bli att provsmaka tongue.gif
Jag hittade ett blad som var 3-4 cm stort. Stoppade det i munnen, som det var. Kanongott! Ruccolasallad kan slänga sig i väggen yes.gif
Nu lever min stackars Kirskål väldigt farligt.


Allvarligt…menar du att Kirskål skulle kunna ersätta ruccola?

Jag har ju jätteproblem med jordloppor och ruccolan……Jag har faktiskt givit upp!

I så fall kanske kirsen skulle kunna fungera som alternativ. tummenupp.gif

/Anki

Margith
CITAT (Anki V @ 13-08-2008, 22:25) *
Allvarligt…menar du att Kirskål skulle kunna ersätta ruccola?

/Anki


Ja, jag tycker det. Smaken påminner om Ruccola.
Nu är inte jag nån älskare av Ruccola, jag tycker att den är lite för stark. Kirskålen är godare biggrin.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon