|
|
  |
ved göra med allt detta, mat från min pappas frys |
|
|
|
06-06-2008, 19:03
|

Medlem
Antal inlägg: 1 884
Medlem sedan: 01-04-2006
Medlem nr: 7 335

|
Min pappa dog för ca 2 veckor sen och jag och min sambo fick maten hans. nu har jag ett problem, min pappa var kock (bland annat) och han hade mkt "fin" mat jag inte vet vad jag ska göra för mat med. (inventerar exaxt vad vi har i frysen nu så mer kommer senare)
tex, fin mat (tror jag): reninnerfilé, hjort filé, alspånsrökt karre, räkor
lite mer husmaskost men jag vet ändå inte vad jag ska göra med det: Fransyska (ehh... jag är inte kannibal vad är det?), fläsk, massa bacon, fläsk karrerimmad fläsklägg, stekfläsk,
mer kommer senare...
exempel på mat, recept, berättelse vad det är (tex den där fransyskan?) mottages tacksamt
förresten har vi grill, så om nått kan användas på den så blir vi glad
ps "vad göra" menar jag ju i rubriken
Redigerat av Rapchic: 06-06-2008, 19:07
--------------------
If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
|
|
|
|
|
06-06-2008, 19:18
|

Medlem
Antal inlägg: 4 213
Medlem sedan: 07-02-2007
Medlem nr: 9 061

|
Vet inte riktigt med dina sorter, men jag brukar ha både råddjur och älg filé faktiskt brukar jag marinera och grilla dom kanongott. alspånsrökt karre kan jag tänka mig att den ska vara som den är och äta någon god potatis till och räkor är ju räkor (jag är ju från Gbg), Fransyskan är ju den bättre biten av ko:n gör några goda biffar eller en härlig gryta. Du får höra av dig om du behöver mer råd, men det är mycket gott du har i frysen...
--------------------
|
|
|
|
|
06-06-2008, 20:09
|

Medlem
Antal inlägg: 1 884
Medlem sedan: 01-04-2006
Medlem nr: 7 335

|
inte att glömma kantareller men tyvärr var vi tvugna att slänga massor eftersom dom inte var märkta och vi hittade tex "diverse pyttmat från julbord - 87" och vi vill inte bli sjuk
--------------------
If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
|
|
|
|
Netha
|
06-06-2008, 20:20
|
Gäster

|
Beklagar sorgen. Några tips om vad du kan göra med frysinnehållet. Fransyska brukar jag göra t.ex denna gryta Fransyska ca 600 gram, skär i munsbitar 2st gul lök, skivad el hackad 1 paprika, valfri färg 1 stor brk skivade champinjoner ... el färska 3 morötter, skivade salt svartpeppar 1msk kinesisk soja 1 tetra krossade tomater + ev lite vatten Bryn köttet, låt lök och champinjoner fräsa med en stund, salta och peppra. Tillsätt paprika, morot, soja och krossad tomat. och låt grytan puttra i ca 1 - 1,5 tim. (ju längre, desto mustigare, godare) Om man har i ett par dl mellangrädde får grytan en mildare ton. Severa med Jasminris el kokt potatis. Eller ... Skav det halvfrysta köttet, bryn det tillsammans med skivad lök, tillsätt skivade champinjoner, salta och peppra Häll i 1 pkt mellangrädde och ett par msk lingonsylt i pannan och låt allt puttra tillsammans i ca 45 min. Servera med hemkokt potatismos eller kokta makaroner. Kalops Skär köttet i munsbitar, bryn det tillsammans med skivad gul lök, salta och ha i några kryddpepparkorn strö över ett par msk mjöl, rör om, späd med vatten till lagom "sås" Skala och skiva ett par - tre morötter och lägg i pannan. Låt allt småkoka i minst 1,5 tim Servera med kokt potatis och inlagd rödbeta. Reninnerfilé brukar jag bryna och sedan eftersteka en stund. Vispa ur pannan med lite grädde servera med potatis av valfri sort .. kokt, stekt el hasselbacks och gärna vinbärsgelé eller lingon till. Recept jag hittade via Google ... Polaricas Reninnerfilé,Alspånsrökt karre gillar maken ... han har det som pålägg men du kan också servera det som huvudrätt tillsammans med t.ex potatisgratäng och en sallad till.
|
|
|
|
|
06-06-2008, 20:35
|
Medlem
Antal inlägg: 8 694
Medlem sedan: 05-07-2004
Medlem nr: 4 012

|
Av fransyska kan man göra:
COLASTEK
Rostbiff eller fransyska marineras i Coca-Cola kvällen före tillagning.
Blanda Knorrs grillkrydda (röd burk), grovmalen svartpeppar och salt, och klappa in detta i steken. Detta stekes i 200-225 grader ca 1,5 timme i mitten av ugnen direkt på gallret. Under steken, på botten av ugnen, placeras en skål vatten. Sila stekskyn och gör sås av den.
Sås: All steksky (silad) + buljong upp till 5 dl vätska. Servera med bakad potatis eller klyftpotatis
|
|
|
|
Netha
|
06-06-2008, 20:42
|
Gäster

|
Pasta m baconsås
Stek bacon i mindre bitar och tunt skivad gul lök, tillsätt matlagningsgrädde och turkisk yoghurt riv ner 1 -2 klyftor vitlök och några varv med pepparkvarnen. Låt såsen koka i några min.
Koka fullkornspasta, häll såsen över pastan, Blanda och låt puttra ihop i någon minut.
|
|
|
|
|
06-06-2008, 20:47
|

Medlem
Antal inlägg: 1 884
Medlem sedan: 01-04-2006
Medlem nr: 7 335

|
CITAT (Netha @ 06-06-2008, 21:42)  Pasta m baconsås
Stek bacon i mindre bitar och tunt skivad gul lök, tillsätt matlagningsgrädde och turkisk yoghurt riv ner 1 -2 klyftor vitlök och några varv med pepparkvarnen. Låt såsen koka i några min.
Koka fullkornspasta, häll såsen över pastan, Blanda och låt puttra ihop i någon minut. åh det låter lite nyttigare än bacon stekt i ton med fett, iallafall lite variation tack tack för alla andra recept och tips också men sluta inte ge tips och recept bara för att jag tackar  den där colasteken lät... hmm... speciell, men honung passar ju och det är ju sött så kanske
--------------------
If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
|
|
|
|
|
06-06-2008, 21:00
|
Medlem
Antal inlägg: 8 694
Medlem sedan: 05-07-2004
Medlem nr: 4 012

|
Det låter lite annorlunda men den smakar inte coca-cola alls. Väldigt gott.
|
|
|
|
|
06-06-2008, 21:08
|

Medlem
Antal inlägg: 1 884
Medlem sedan: 01-04-2006
Medlem nr: 7 335

|
deet kommer mera (dip dip di di di di diiiii) det kommer mera (dip dip di di di di diii diii diii) (osv) ryggbiff, benfri lammstek, oxfilé, enrisrökt renhjärta...
hemmagjord buljong också och några kg röda vinbär vad ska man göra av dom? (blåbär me men dom vet jag vad jag ska göra med dom, äta dom som dom är)
--------------------
If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
|
|
|
|
Netha
|
06-06-2008, 21:12
|
Gäster

|
Stekfläsk
Fläskpannkaka Stek rimmat fläsk i små bitar ... häll av fettet eller stek färskt fläsk som du får salta.
Pannkakssmet
8dl mjölk 5 ägg 4 dl vetemjöl 2 kryddmått salt 1 tsk socker
Häll pannkakssmeten i långpanna ... fördela sedan det stekta fläsket jämnt över smeten Grädda i mitten av ugnen 225° i ca 25 - 30 min.
Servera med rårörda lingon el lingonsylt.
Enrisrökt renhjärta kan du äta som pålägg.
|
|
|
|
|
07-06-2008, 03:59
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
Har maten legat i frysen så blir den inte dålig så att man blir sjuk, oavsett ålder. Däremot smakar den sämre och konsistensen bli sämre om den legat länge i frysen.
|
|
|
|
|
07-06-2008, 08:26
|

Medlem
Antal inlägg: 1 884
Medlem sedan: 01-04-2006
Medlem nr: 7 335

|
CITAT (KURT @ 07-06-2008, 04:59)  Har maten legat i frysen så blir den inte dålig så att man blir sjuk, oavsett ålder. Däremot smakar den sämre och konsistensen bli sämre om den legat länge i frysen. ja ja slängt är slängt, nu blir vi nog dålig av den iallafall eftersom det är ihop med annan mat utan påse som ska till sambons mammas grisar så nått bra blir det av det iallafall (vi har två frysar full nu har ingen fler heller skulle ha fått hyra hos nån i såna fall)
--------------------
If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
|
|
|
|
|
07-06-2008, 15:59
|
Medlem
Antal inlägg: 349
Medlem sedan: 23-07-2007
Medlem nr: 11 660

|
Hemmagjord buljong är en guldgruva när det gäller att få till en god sås eller soppa. Stuvade kantareller eller sås gjord på kantareller och hemmagjord buljong. Jag skulle kunna vara hygglig och befria dig från en del.
Mycket enkel soppa: Koka klyftorna från en eller två vitlökar i buljongen. Skålla ett par tomater och skala och skär i bitar och lägg i. Efter en stund strimlar du två morötter och lägger i, sedan en lök eller två. Antingen kan du göra helt och hållet en grönsakssoppa, eller också kan du lägga i lite kokt skinka eller tonfisk. Sist lägger du lite strimlad purjolök som bara precis får koka upp. Helt underbart gott. Om du vill så kan du ha i lite grädde eller smälta ner lite ost men det kan du hoppa över om du vill. Det blir lite matigare om du lägger i spagetti i bitar eller lite nudlar. Är buljongen väldigt koncentrerad så kan du späda med vatten. Det är gott så man dreglar.
Fransyska kan du göra som en stek eller skära ned till grytbitar eller kalops. Fransyska behöver lite längre kok eller ugnstid för att bli mör. Filé av olika slag är det finaste kött man kan hitta. Det vinner på att tillagas en kortare stund så att det är rött eller rosa i mitten när man ska äta det.
Rent kött utan ben klarar utan vidare flera år i frysen. Är det väldigt fett så är hållbarheten inte lika lång. Mitt råd är att göra slut på det fetare köttet först.
|
|
|
|
|
09-06-2008, 23:45
|
Medlem
Antal inlägg: 1 611
Medlem sedan: 02-05-2003
Medlem nr: 1 308

|
Av vinbären kan du baka nån god kaka. Själv äter jag dem helst som de är med glass men jag har inte flera kilo.
--------------------
Zon 6
|
|
|
|
|
10-06-2008, 06:51
|

Medlem
Antal inlägg: 1 228
Medlem sedan: 11-03-2005
Medlem nr: 5 153

|
Röda vinbär är så underskattade tycker jag. Jag brukar mixa dem och ha tillsammans med naturell yoghurt på morgonen. Lite honung om man inte vill att det ska knyta sig i käkarna. Smakar sommar året om, och vackert blir det oxå.
Jag brukar mixa dem innan de åker i frysen (sparar plats) men eftersom dina redan är frysta så ta lite i taget. Inte lämpligt att tina bären mixa och sedan frysa om dem. Tror jag...
Är de frysta med klasarna kan man få bort de flesta enkelt genom att ruska runt på burken eller påsen direkt från frysen. Sen är det bara att sortera upp bären för sig och fnaset för sig.
Och sen en jättegod och enkel paj: Vinbärspaj Pajdeg: 3 dl vetemjöl 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver 125 g smält smör
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop snabbt. Tryck ut i en form, helst med löstagbar botten. Ställ in i kylen i minst 30 minuter.
Fyllning: 3 dl röda vinbär 2 dl crème fraiche (Gäller för en låg pajform. För en paj med ca 5 cm högt skal bör du fördubbla mängden fyllning.)
Blanda ihop fyllningen och häll i pajskalet.
Grädda direkt i 225 grader i 15 minuter. Låt pajen stå kvar i ugnen, men sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 15 minuter.
Pudra över lite florsocker precis före servering. Man kan dessutom garnera med några klasar röda vinbär.
--------------------
Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
|
|
|
|
|
10-06-2008, 07:08
|

Medlem
Antal inlägg: 1 228
Medlem sedan: 11-03-2005
Medlem nr: 5 153

|
Och så får du en länk till en jättegod gryta. Om du har riktigt rökt fläsk i stället för det man vanligen hittar i affären så kan du ta lite mindre än i receptet. Grytan görs med fördel minst en dag innan den ska serveras. Kyl ner den så snabbt som möjligt (kallt vatten i diskhon, ner med hela grytan, byt ev. vatten efter en stund). Vill ni inte ha potatis till går den förstås bra med couscous, bulgur eller ris till. Skulle kunna bli en riktigt trevlig middag med gryta till huvudrätt och pajen efter. Men det kanske man kan spara till en kyligare dag.
Redigerat av Ingrid Zon3: 10-06-2008, 07:13
--------------------
Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
|
|
|
|
|
10-06-2008, 09:28
|

Medlem
Antal inlägg: 1 884
Medlem sedan: 01-04-2006
Medlem nr: 7 335

|
CITAT (Ingrid Zon3 @ 10-06-2008, 08:08)  Och så får du en länk till en jättegod gryta. Om du har riktigt rökt fläsk i stället för det man vanligen hittar i affären så kan du ta lite mindre än i receptet. Grytan görs med fördel minst en dag innan den ska serveras. Kyl ner den så snabbt som möjligt (kallt vatten i diskhon, ner med hela grytan, byt ev. vatten efter en stund). Vill ni inte ha potatis till går den förstås bra med couscous, bulgur eller ris till. Skulle kunna bli en riktigt trevlig middag med gryta till huvudrätt och pajen efter. Men det kanske man kan spara till en kyligare dag. låter jätte gott men kan man använda nått annat än vin i? jag vet vinet kokar bort men både min sambo och jag är hel nykterister (tror inte jag får köpa vin för han helst iallafall) och det var antagligen alcohol som dödade min pappa (eller snarare att nyktra till efter alcohol) så jag är lite extra negativ mot alcohol just nu tack för tipsen med vinbären by the way
--------------------
If you don't think you can defeat your opponent because your short, just remember, paper cuts hurt too.
|
|
|
|
|
10-06-2008, 10:00
|

Medlem
Antal inlägg: 1 228
Medlem sedan: 11-03-2005
Medlem nr: 5 153

|
OK, jag förstår mycket väl. Jag är inte så hemma på dett med vad man ska ersätta vin i maten med. Det finns ju alkoholfritt vin på systemet men min senaste erfarenhet av att dricka det var inte särskilt positiv. Men det kan ju ha blivit bättre...
Det fanns tidigare något som hette matlagningsvin i vanliga matvaruaffärer, alkoholfritt så vitt jag vet. Smak, vet ej?
Jag skulle nog ta den hemkokta buljongen (alltså 4 dl totalt) och lägga till något syrligt. Vinbär är en variant förstås. Eller vinäger om det känns OK. Rödvin sätter ju även färg på grytan men det kanske buljongen kan bidra med. Men kolla hur salt buljongen är. Vin är ju osalt så det kan bli för mycket. Strunta i att salta på köttet innan du hällt på buljongen. Låt det koka ett tag så att fläsket släppt från sig sin sälta så är det lättare att bedöma.
Salt (och socker) är lätt att lägga till men svårt att ta bort.
--------------------
Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
|
|
|
|
|
15-06-2008, 21:37
|

Medlem
Antal inlägg: 5 521
Medlem sedan: 14-03-2006
Medlem nr: 7 219

|
ryggfilé är detsamma som utskuren biff - du steker den hel i ugnen och severar med vad du vill (kokt potatis, gräddsås?) eller så skivar du den och steker i stekpannan (med pommes o bea?) eller på grillen till exvis potatissallad och en grönsallad.
oxfilén putsar du och steker (hel) så den får en hård yta i stekpannan, salta peppra, råstek tunnt skivad potatis, lägg stekt potatis, skivad oxfilé i en ugnsfast form, ös på med vitlökssmör, in i ugnen 15-20 min, 225 grader. jag brukar linda bacon runt sparris och lägga på också, några tomathalvor, syltlök, vad som.. ;-)
fransyskan skulle jag skära i tunnare skivor/bitar, steka på med salt och peppar, skiva 8-10 potatisar, en gul lök, varva kött och potatis och lök i en lergryta (som legat i blöt), lite salt här och var, några varv med peppar kvarnen, två nypor strösocker, 1 buljongtärning (eller den buljong du har fryst) 5 dl vatten, in i en kall ugn 200 grader i 1 1/2 timme. serveras med lingonsylt och kall mjölk.
häll av det stekta baconet på ett hushållspapper så slipper du allt fett.
Redigerat av herkules: 16-06-2008, 14:06
--------------------
likes anarki och faråthelvete ☺
|
|
|
|
|
03-07-2008, 08:55
|
Medlem
Antal inlägg: 107
Medlem sedan: 06-04-2007
Medlem nr: 9 657

|
Matlagningsvin finns i vanliga mataffärer och funkar jättebra i mat. Rekommenderas varmt! Alkoholfritt vin från systemet är INGEN hit!!! Urk, rent ut sagt. Jag tror inte ens det funkar i mat - det funkar absolut inte till mat. Det finns både rött och vitt matlagningsvin, brukar stå bland vinäger och liknande. Vitt vin kan ersättas med citronsaft, även om det kan skära sig lite i gräddiga såser. Och beklagar sorgen... CITAT (Ingrid Zon3 @ 10-06-2008, 11:00)  OK, jag förstår mycket väl. Jag är inte så hemma på dett med vad man ska ersätta vin i maten med. Det finns ju alkoholfritt vin på systemet men min senaste erfarenhet av att dricka det var inte särskilt positiv. Men det kan ju ha blivit bättre...
Det fanns tidigare något som hette matlagningsvin i vanliga matvaruaffärer, alkoholfritt så vitt jag vet. Smak, vet ej?
Jag skulle nog ta den hemkokta buljongen (alltså 4 dl totalt) och lägga till något syrligt. Vinbär är en variant förstås. Eller vinäger om det känns OK. Rödvin sätter ju även färg på grytan men det kanske buljongen kan bidra med. Men kolla hur salt buljongen är. Vin är ju osalt så det kan bli för mycket. Strunta i att salta på köttet innan du hällt på buljongen. Låt det koka ett tag så att fläsket släppt från sig sin sälta så är det lättare att bedöma.
Salt (och socker) är lätt att lägga till men svårt att ta bort.
Redigerat av Discogiraffen: 03-07-2008, 08:58
--------------------
Enjoy the silence
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|