Rapchic
Min pappa dog för ca 2 veckor sen och jag och min sambo fick maten hans.
nu har jag ett problem, min pappa var kock (bland annat)
och han hade mkt "fin" mat jag inte vet vad jag ska göra för mat med.
(inventerar exaxt vad vi har i frysen nu så mer kommer senare)

tex, fin mat (tror jag):
reninnerfilé, hjort filé, alspånsrökt karre, räkor

lite mer husmaskost men jag vet ändå inte vad jag ska göra med det:
Fransyska (ehh... jag är inte kannibal vad är det?), fläsk, massa bacon,
fläsk karrerimmad fläsklägg, stekfläsk,

mer kommer senare...

exempel på mat, recept, berättelse vad det är (tex den där fransyskan?) mottages tacksamt

förresten har vi grill, så om nått kan användas på den så blir vi glad

ps "vad göra" menar jag ju i rubriken
Bettis
Vet inte riktigt med dina sorter, men jag brukar ha både råddjur och älg filé faktiskt brukar jag marinera och grilla dom kanongott. alspånsrökt karre kan jag tänka mig att den ska vara som den är och äta någon god potatis till och räkor är ju räkor (jag är ju från Gbg), Fransyskan är ju den bättre biten av ko:n gör några goda biffar eller en härlig gryta. Du får höra av dig om du behöver mer råd, men det är mycket gott du har i frysen...
Rapchic
inte att glömma kantareller
men tyvärr var vi tvugna att slänga massor crying.gif
eftersom dom inte var märkta och vi hittade tex
"diverse pyttmat från julbord - 87"
och vi vill inte bli sjuk
Netha
Beklagar sorgen. trostar.gif

Några tips om vad du kan göra med frysinnehållet.

Fransyska brukar jag göra t.ex denna gryta

Fransyska ca 600 gram, skär i munsbitar
2st gul lök, skivad el hackad
1 paprika, valfri färg
1 stor brk skivade champinjoner ... el färska
3 morötter, skivade
salt
svartpeppar
1msk kinesisk soja
1 tetra krossade tomater + ev lite vatten

Bryn köttet, låt lök och champinjoner fräsa med en stund, salta och peppra.
Tillsätt paprika, morot, soja och krossad tomat.
och låt grytan puttra i ca 1 - 1,5 tim. (ju längre, desto mustigare, godare)

Om man har i ett par dl mellangrädde får grytan en mildare ton.

Severa med Jasminris el kokt potatis.


Eller ...
Skav det halvfrysta köttet, bryn det tillsammans med skivad lök,
tillsätt skivade champinjoner, salta och peppra
Häll i 1 pkt mellangrädde och ett par msk lingonsylt i pannan och låt allt puttra tillsammans i ca 45 min.
Servera med hemkokt potatismos eller kokta makaroner.

Kalops

Skär köttet i munsbitar, bryn det tillsammans med skivad gul lök, salta och ha i några kryddpepparkorn
strö över ett par msk mjöl, rör om, späd med vatten till lagom "sås"
Skala och skiva ett par - tre morötter och lägg i pannan.
Låt allt småkoka i minst 1,5 tim
Servera med kokt potatis och inlagd rödbeta.


Reninnerfilé brukar jag bryna och sedan eftersteka en stund.
Vispa ur pannan med lite grädde
servera med potatis av valfri sort .. kokt, stekt el hasselbacks
och gärna vinbärsgelé eller lingon till.

Recept jag hittade via Google ... Polaricas Reninnerfilé,

Alspånsrökt karre gillar maken ... han har det som pålägg
men du kan också servera det som huvudrätt tillsammans med t.ex potatisgratäng och en sallad till.




Magdis
Av fransyska kan man göra:

COLASTEK

Rostbiff eller fransyska marineras i Coca-Cola kvällen före tillagning.

Blanda Knorrs grillkrydda (röd burk), grovmalen svartpeppar och salt,
och klappa in detta i steken.
Detta stekes i 200-225 grader ca 1,5 timme i mitten av ugnen direkt på
gallret. Under steken, på botten av ugnen, placeras en skål vatten.
Sila stekskyn och gör sås av den.

Sås: All steksky (silad) + buljong upp till 5 dl vätska.
Servera med bakad potatis eller klyftpotatis
Netha
Pasta m baconsås

Stek bacon i mindre bitar och tunt skivad gul lök,
tillsätt matlagningsgrädde och turkisk yoghurt
riv ner 1 -2 klyftor vitlök och några varv med pepparkvarnen.
Låt såsen koka i några min.

Koka fullkornspasta, häll såsen över pastan,
Blanda och låt puttra ihop i någon minut.

Rapchic
CITAT (Netha @ 06-06-2008, 21:42) *
Pasta m baconsås

Stek bacon i mindre bitar och tunt skivad gul lök,
tillsätt matlagningsgrädde och turkisk yoghurt
riv ner 1 -2 klyftor vitlök och några varv med pepparkvarnen.
Låt såsen koka i några min.

Koka fullkornspasta, häll såsen över pastan,
Blanda och låt puttra ihop i någon minut.

åh det låter lite nyttigare än bacon stekt i ton med fett, iallafall lite variation tack

tack för alla andra recept och tips också men sluta inte ge tips och recept bara för att jag tackar wink.gif
den där colasteken lät... hmm... speciell, men honung passar ju och det är ju sött så kanske
Magdis
Det låter lite annorlunda men den smakar inte coca-cola alls. Väldigt gott.
Rapchic
deet kommer mera (dip dip di di di di diiiii) det kommer mera (dip dip di di di di diii diii diii) (osv)
ryggbiff, benfri lammstek, oxfilé, enrisrökt renhjärta...

hemmagjord buljong också och några kg röda vinbär vad ska man göra av dom?
(blåbär me men dom vet jag vad jag ska göra med dom, äta dom som dom är)
Netha
Stekfläsk

Fläskpannkaka
Stek rimmat fläsk i små bitar ... häll av fettet
eller stek färskt fläsk som du får salta.

Pannkakssmet

8dl mjölk
5 ägg
4 dl vetemjöl
2 kryddmått salt
1 tsk socker

Häll pannkakssmeten i långpanna ...
fördela sedan det stekta fläsket jämnt över smeten
Grädda i mitten av ugnen 225° i ca 25 - 30 min.

Servera med rårörda lingon el lingonsylt.

Enrisrökt renhjärta kan du äta som pålägg.
KURT
Har maten legat i frysen så blir den inte dålig så att man blir sjuk, oavsett ålder. Däremot smakar den sämre och konsistensen bli sämre om den legat länge i frysen.
Rapchic
CITAT (KURT @ 07-06-2008, 04:59) *
Har maten legat i frysen så blir den inte dålig så att man blir sjuk, oavsett ålder. Däremot smakar den sämre och konsistensen bli sämre om den legat länge i frysen.

ja ja slängt är slängt, nu blir vi nog dålig av den iallafall tongue.gif
eftersom det är ihop med annan mat utan påse som ska till sambons mammas grisar
så nått bra blir det av det iallafall
(vi har två frysar full nu har ingen fler heller skulle ha fått hyra hos nån i såna fall)
Snigelhatare
Hemmagjord buljong är en guldgruva när det gäller att få till en god sås eller soppa. Stuvade kantareller eller sås gjord på kantareller och hemmagjord buljong. Jag skulle kunna vara hygglig och befria dig från en del.

Mycket enkel soppa: Koka klyftorna från en eller två vitlökar i buljongen. Skålla ett par tomater och skala och skär i bitar och lägg i. Efter en stund strimlar du två morötter och lägger i, sedan en lök eller två. Antingen kan du göra helt och hållet en grönsakssoppa, eller också kan du lägga i lite kokt skinka eller tonfisk. Sist lägger du lite strimlad purjolök som bara precis får koka upp. Helt underbart gott. Om du vill så kan du ha i lite grädde eller smälta ner lite ost men det kan du hoppa över om du vill. Det blir lite matigare om du lägger i spagetti i bitar eller lite nudlar. Är buljongen väldigt koncentrerad så kan du späda med vatten. Det är gott så man dreglar.

Fransyska kan du göra som en stek eller skära ned till grytbitar eller kalops. Fransyska behöver lite längre kok eller ugnstid för att bli mör. Filé av olika slag är det finaste kött man kan hitta. Det vinner på att tillagas en kortare stund så att det är rött eller rosa i mitten när man ska äta det.

Rent kött utan ben klarar utan vidare flera år i frysen. Är det väldigt fett så är hållbarheten inte lika lång. Mitt råd är att göra slut på det fetare köttet först.
estet
Av vinbären kan du baka nån god kaka. Själv äter jag dem helst som de är med glass men jag har inte flera kilo. smile.gif
Ingrid Zon3
Röda vinbär är så underskattade tycker jag. Jag brukar mixa dem och ha tillsammans med naturell yoghurt på morgonen. Lite honung om man inte vill att det ska knyta sig i käkarna. Smakar sommar året om, och vackert blir det oxå.

Jag brukar mixa dem innan de åker i frysen (sparar plats) men eftersom dina redan är frysta så ta lite i taget. Inte lämpligt att tina bären mixa och sedan frysa om dem. Tror jag...

Är de frysta med klasarna kan man få bort de flesta enkelt genom att ruska runt på burken eller påsen direkt från frysen. Sen är det bara att sortera upp bären för sig och fnaset för sig.

Och sen en jättegod och enkel paj:
Vinbärspaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
125 g smält smör

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop snabbt. Tryck ut i en form, helst med löstagbar botten. Ställ in i kylen i minst 30 minuter.

Fyllning:
3 dl röda vinbär
2 dl crème fraiche
(Gäller för en låg pajform. För en paj med ca 5 cm högt skal bör du fördubbla mängden fyllning.)

Blanda ihop fyllningen och häll i pajskalet.

Grädda direkt i 225 grader i 15 minuter. Låt pajen stå kvar i ugnen, men sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 15 minuter.

Pudra över lite florsocker precis före servering. Man kan dessutom garnera med några klasar röda vinbär.



Ingrid Zon3
Och så får du en länk till en jättegod gryta.

Om du har riktigt rökt fläsk i stället för det man vanligen hittar i affären så kan du ta lite mindre än i receptet. Grytan görs med fördel minst en dag innan den ska serveras. Kyl ner den så snabbt som möjligt (kallt vatten i diskhon, ner med hela grytan, byt ev. vatten efter en stund). Vill ni inte ha potatis till går den förstås bra med couscous, bulgur eller ris till.

Skulle kunna bli en riktigt trevlig middag med gryta till huvudrätt och pajen efter. Men det kanske man kan spara till en kyligare dag.
Rapchic
CITAT (Ingrid Zon3 @ 10-06-2008, 08:08) *
Och så får du en länk till en jättegod gryta.

Om du har riktigt rökt fläsk i stället för det man vanligen hittar i affären så kan du ta lite mindre än i receptet. Grytan görs med fördel minst en dag innan den ska serveras. Kyl ner den så snabbt som möjligt (kallt vatten i diskhon, ner med hela grytan, byt ev. vatten efter en stund). Vill ni inte ha potatis till går den förstås bra med couscous, bulgur eller ris till.

Skulle kunna bli en riktigt trevlig middag med gryta till huvudrätt och pajen efter. Men det kanske man kan spara till en kyligare dag.


låter jätte gott men kan man använda nått annat än vin i?
jag vet vinet kokar bort men både min sambo och jag är hel nykterister
(tror inte jag får köpa vin för han helst iallafall)
och det var antagligen alcohol som dödade min pappa (eller snarare att nyktra till efter alcohol)
så jag är lite extra negativ mot alcohol just nu

tack för tipsen med vinbären by the way
Ingrid Zon3
OK, jag förstår mycket väl.

Jag är inte så hemma på dett med vad man ska ersätta vin i maten med. Det finns ju alkoholfritt vin på systemet men min senaste erfarenhet av att dricka det var inte särskilt positiv. Men det kan ju ha blivit bättre...

Det fanns tidigare något som hette matlagningsvin i vanliga matvaruaffärer, alkoholfritt så vitt jag vet. Smak, vet ej?

Jag skulle nog ta den hemkokta buljongen (alltså 4 dl totalt) och lägga till något syrligt. Vinbär är en variant förstås. Eller vinäger om det känns OK. Rödvin sätter ju även färg på grytan men det kanske buljongen kan bidra med. Men kolla hur salt buljongen är. Vin är ju osalt så det kan bli för mycket. Strunta i att salta på köttet innan du hällt på buljongen. Låt det koka ett tag så att fläsket släppt från sig sin sälta så är det lättare att bedöma.

Salt (och socker) är lätt att lägga till men svårt att ta bort.
herkules
ryggfilé är detsamma som utskuren biff - du steker den hel i ugnen och severar med vad du vill (kokt potatis, gräddsås?) eller så skivar du den och steker i stekpannan (med pommes o bea?) eller på grillen till exvis potatissallad och en grönsallad.

oxfilén putsar du och steker (hel) så den får en hård yta i stekpannan, salta peppra, råstek tunnt skivad potatis, lägg stekt potatis, skivad oxfilé i en ugnsfast form, ös på med vitlökssmör, in i ugnen 15-20 min, 225 grader. jag brukar linda bacon runt sparris och lägga på också, några tomathalvor, syltlök, vad som.. ;-)

fransyskan skulle jag skära i tunnare skivor/bitar, steka på med salt och peppar, skiva 8-10 potatisar, en gul lök, varva kött och potatis och lök i en lergryta (som legat i blöt), lite salt här och var, några varv med peppar kvarnen, två nypor strösocker, 1 buljongtärning (eller den buljong du har fryst) 5 dl vatten, in i en kall ugn 200 grader i 1 1/2 timme. serveras med lingonsylt och kall mjölk.

häll av det stekta baconet på ett hushållspapper så slipper du allt fett.
Discogiraffen
Matlagningsvin finns i vanliga mataffärer och funkar jättebra i mat. Rekommenderas varmt! Alkoholfritt vin från systemet är INGEN hit!!! Urk, rent ut sagt. Jag tror inte ens det funkar i mat - det funkar absolut inte till mat. Det finns både rött och vitt matlagningsvin, brukar stå bland vinäger och liknande. Vitt vin kan ersättas med citronsaft, även om det kan skära sig lite i gräddiga såser. Och beklagar sorgen... sad.gif

CITAT (Ingrid Zon3 @ 10-06-2008, 11:00) *
OK, jag förstår mycket väl.

Jag är inte så hemma på dett med vad man ska ersätta vin i maten med. Det finns ju alkoholfritt vin på systemet men min senaste erfarenhet av att dricka det var inte särskilt positiv. Men det kan ju ha blivit bättre...

Det fanns tidigare något som hette matlagningsvin i vanliga matvaruaffärer, alkoholfritt så vitt jag vet. Smak, vet ej?

Jag skulle nog ta den hemkokta buljongen (alltså 4 dl totalt) och lägga till något syrligt. Vinbär är en variant förstås. Eller vinäger om det känns OK. Rödvin sätter ju även färg på grytan men det kanske buljongen kan bidra med. Men kolla hur salt buljongen är. Vin är ju osalt så det kan bli för mycket. Strunta i att salta på köttet innan du hällt på buljongen. Låt det koka ett tag så att fläsket släppt från sig sin sälta så är det lättare att bedöma.

Salt (och socker) är lätt att lägga till men svårt att ta bort.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon