Förmodligen vet väl de flesta att tomaterna härstammar från Peru. Namnet kan vi tacka aztekerna för. "Tumatl" betyder visst stinkande lukt,smak. Undra vad det var för tomater.
Spanjorerna tog med sig tomater från sina erövringståg.
Tomaten fick oxå fantasifulla namn, som paradisäpple och kärleksäpple. Man trodde att tomaten ökade kärlekslusten och kraften, och därmed blev tomaten kallad satans planta av katolikerna och blev förbjuden under några år.
Har tomaterna fått växa i god jord och fått massor av sol, så är de bräddfulla av antioxidativa verksamma vitaminer A,C och E och även Vitamin B. Körsbärstomater lär innehålla fler vitamin C än i vanliga stora tomater. Då de dessutom innehåller hög halt av kalium, rikligt med magnesium,järn,kalcium,phosphor,koppar och rariteter som kobolt, zink och nickel, naturliga hormoner,kortison samt eterioska oljor finns det ett spektrum av hälsobefrämjande verkningar.
Tomaterna är kalorifattiga, vattendrivande och blodtryckssänkande och är således bra för hjärta och njurar. Reumatiker bör dricka ett glas färsk tomatsaft varje dag.
Det ska även finns anticancerämnen i tomaten. Men vilken cancer de är verksamma mot vet jag inte, det kan i alla fall inte vara alla cancerformer.
De som inte tål röda tomater, kan försöka äta gula tomater de innehåller mindre mängd av organiska syror.
Gröna, also omogna tomater bör ej ätas då de innehåller solanin. Detta försvinner vid mognadsprocessen samt delvis vid kokning.
Omogna tomater som plockas innan frosten kan läggas i äggkartonger och får mogna på nåt svalt ställe, eller om man klipper av hela plantan och hänger den upp o ner vid nåt svalt fönster.
Tomater ska ej förvaras i kylskåp.
En läskande god tomatsallad finns på receptavdelningen.
gonatt!
--------------------
mvh Virgo
Den som hittar stavfel får behålla dessa!
|