Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Rabarber, Tips på användning
          Platinum
          Inlägg 30-07-2008, 19:06
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          Har nu fryst in 5kg inför vinterns behov och gjort saft på 4kg, men det står fortfarande lika mycket kvar och säsongen är ju inte slut än.

          Så vad gör ni på era rabarber utöver saft, kräm och pajer?


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 11)
          Ingrid Zon3
          Inlägg 30-07-2008, 19:28
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          Om du med stå kvar menar att det finns stjälkar kvar på plantan/plantorna så låt dem vara. Jag anser att säsongen för rabarberskörd är över vid midsommar. Plantorna behöver ju ha kvar blad för att dra ner näring till rötterna, som den perenn den är.

          Jag gör det enkelt för mig och gör en slags rabarberkompott som funkar till både gräddglass och filmjölk: Skicka ner rabarberbitar i en gryta, tillsätt ev. en aning vatten. Slå på plattan men ta det försiktigt med värmen. Låt rabarbern "smälta", rör om ett par gånger. Hur lång tid det tar beror på hur tidigt man tagit rabarber, 10-20 minuter normalt sett.

          Sen drar jag grytan från plattan, och kryddar med kardemumma och/eller kanel samt sötar gärna med honung efter smak.

          Jag fryser in i småbyttor och tar fram eftersom.

          Mamma gjorde en rabarbermarmelad som var grymt god speciellt till scones. Jag har receptet nånstans, ska se om jag kan hitta det.


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 31-07-2008, 14:03
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          Nej jag menar mer att det fortfarande kommer nya stjälkar varterfter man gallrar, här brukar rabarbersäsongen vara in i augusti. Skiljer sig säkert i olika delar av landet och beroende på jordmån.

          Raberbermarmelad lät spännande, hoppas du hittar receptet.



          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 31-07-2008, 14:13
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Kräm på en blandning av rabarber och gubbar, fantastiskt gott. Sen rabarberdricka så klart, fast det har du ju gjort... Sambon gör en jättegod paj på rabarber och björnbär, mums smile.gif

          Både paj och dricka går ju att lägga i frysen och ta fram till jul t.ex wink.gif

          Redigerat av Chamomille: 31-07-2008, 14:14


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Mollis
          Inlägg 31-07-2008, 14:23
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 425
          Medlem sedan:
          12-06-2007
          Medlem nr: 10 996



          Om du tycker om Chutney så kan du göra det på rabarber, jättegott till stekar, grillat, ostbrickan mm.
           
          Citera
          AstLar
          Inlägg 31-07-2008, 14:56
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 880
          Medlem sedan:
          05-06-2008
          Medlem nr: 16 603



          Baka 5cm bitar i ugnen med lite socker o smör på, tills de är mjuka. Servera varma med vaniljglass. Mmm. Bäst en mulen dag, när det inte är så varmt.

          Banta i vinter blush.gif
           
          Citera
          Ingrid Zon3
          Inlägg 31-07-2008, 22:26
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          Här kommer receptet på den famösa rabarbermarmeladen:

          650g rabarber
          150 g socker
          ½ flaska certo (hoppas det finns i handeln fortfarande...)
          atamon (som ovan) för att skölja burkarna med
          650 g socker

          Varva tunnt skurna rabarberbitar med 150 g socker. Låt det stå tills det saftar sig (typ över natten tror jag). Koka sakta i 10 minuter. Rör ner resten av sockret och låt marmeladen koka hastigt i 2 minuter.
          Ta av kastrullen, rör ner certo, skumma när det svalnat.
          Ska marmeladen bevaras länge tillsätt atamon enligt anvisning på förpackningen.
          Häll upp på väl rengjorda varma burkar. Låt svalna.

          Mina kommentarer:
          Förutom att det är så mycket E:n i det här receptet så har jag en anledning till att låta bli att använda det. Det blir så gott så jag i princip åt det med sked direkt ur burken. Mina syskonbarn önskade sig varsin burk i julklapp av mamma och satte sig med burkarna framför tvn och glufsade.. Förödande för figuren!
          Och till sist så är det här ju ingen riktig marmelad med marmeladprov, ni vet flirting.gif


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
          zissi
          Inlägg 30-06-2009, 17:34
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 3 077
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 640



          Sitter just nu och njuter av rabarbersorbet gjord av frysta rabarber med färsk citronmeliss i. Svalkar riktigt gott i värmen sweatingbullets.gif tummenupp.gif

          500 g rabarber
          1½-2 dl vatten
          1-1½ dl råsocker (går säkert bra med vanligt strösocker också)
          1 tsk äkta vaniljsocker
          1/4 dl hackad citronmeliss (mer eller uteslut helt)
          1-2 äggvitor

          Koka rabarber, vatten och socker till en kompott (ca 5 min). Kyl och tillsätt citronmeliss och vaniljsockret. Ställ in i frysen. Ta ut varje halvtimme och vispa grundligt genom smeten. När allt är lite mer än halvfruset (efter ett antal timmar) vispas äggvitorna för sig till hårt skum och vänds ner i sorbeten. Ta gärna fram en stund innan serveringen. Garnera med citronmeliss.

          Redigerat av zissi: 05-09-2009, 21:00


          --------------------
          Balkong- och frilandsodling i zon 3
           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 30-06-2009, 18:26
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          CITAT (zissi @ 30-06-2009, 18:34) *
          Sitter just nu och njuter av rabarbersorbet gjord av frysta rabarber med färsk citronmeliss i. Svalkar riktigt gott i värmen sweatingbullets.gif tummenupp.gif

          500 g rabarber
          1½-2 dl vatten
          1-1½ dl råsocker (går säkert bra med vanligt strösocker också)
          1 tsk äkta vaniljsocker
          (1/4 dl hackad citronmeliss, mer eller uteslut helt)
          1-2 äggvitor

          Koka rabarber, vatten och socker till en kompott (ca 5 min). Kyl och tillsätt citronmeliss och vaniljsockret. Ställ in i frysen. Ta ut varje halvtimme och vispa grundligt genom smeten. När allt är lite mer än halvfruset (efter ett antal timmar) vispas äggvitorna för sig till hårt skum och vänds ner i sorbeten. Ta gärna fram en stund innan serveringen. Garnera med citronmeliss.


          Det där såg ju ut som ett, det vill jag testa i år. Tack för tipset.


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          GunnellF
          Inlägg 01-07-2009, 14:15
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 914
          Medlem sedan:
          10-04-2009
          Medlem nr: 22 185



          Läste just om Spansk körvel: att det är gott att blanda med rabarber och krusbär för att ge sötma! Är just nu och hälsar på en bekant som har rejäla ruggar av Spansk körvel i trädgården.


          --------------------
          Jag är inte tillräckligt ung för att veta allt!
          Min hemsida
           
          Citera
          TheLan
          Inlägg 01-07-2009, 16:02
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 189
          Medlem sedan:
          05-05-2009
          Medlem nr: 22 965



          sen så skall ju rabarbervin vara en höjdare enligt min mamma smile.gif


          --------------------

           
          Citera
          yaowsa
          Inlägg 28-07-2009, 22:52
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 183
          Medlem sedan:
          17-10-2008
          Medlem nr: 19 422



          CITAT (TheLan @ 01-07-2009, 17:02) *
          sen så skall ju rabarbervin vara en höjdare enligt min mamma smile.gif


          bravo.gif rabarbervin, häftigt.
          Du råkar inte ha ngt recept? eller någon annan som har recept/ mått på det? thanks.gif

          På ett ställe där jag bor så ska de bygga nytt, varvid de har flyttat på kolonilotterna som låg där och det finns övergivna rabarberplantor. eftersom de inte kommer finnas mer så kan man ju skörda hela plantorna. biggrin.gif
          ........................................
          Hittade 2 recept på vin när jag sökte. Någon som har gjort dem och som kan rekommendera`?

          Redigerat av yaowsa: 29-07-2009, 08:05


          --------------------
          Hälsning/ Yaowsa

          "Failure is not an option" /Gene Kranz: Apollo 13
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 02-08-2025, 19:01
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon