|
Svamptork, Var kan man få tag på en? |
|
|
|
30-09-2009, 21:50
|

Medlem
Antal inlägg: 2 212
Medlem sedan: 13-06-2008
Medlem nr: 16 777

|
CITAT (ingrid fuxwall @ 30-09-2009, 22:40)  Här på odla skriver man att man torkar kantareller men annars har jag hört väldigt många påstå att kantareller inte passar att torka - har ingen egen åsikt, ville bara berätta vad svampkonsulenter sagt och som jag läst i dagspressen. Vissa svampar sägs bli beska vid torkning och bland dem finns kantareller. Som jag skrivit tidigare så har jag inte provat dem innan som torkade, men jag ska följa instruktionen då jag inte tar dem som svampmjöl. >Blötlägg 1 timme (minst) >Låt koka ur (tar en halvtimme om du inte har en liten svamp bara) >När de är förvällda tillsätt smör, salt, vitpeppar om nödvändigt. > Smaka de gott? Då kan de bli en fin stuvning till julaftonsbordet
--------------------
|
|
|
|
|
30-09-2009, 22:13
|

Medlem
Antal inlägg: 2 212
Medlem sedan: 13-06-2008
Medlem nr: 16 777

|
CITAT (Wilmer @ 30-09-2009, 23:08)  Jag tycker trattkantareller blir vidriga när man torkar dem, gör bara det i nödfall och då ger jag sedan bort dem till de som gillar smaken  Ja det är ju en smaksak vad man tycker om och inte. Smaken blir ju mer koncentrerad när man torkar dem.
Redigerat av Platinum: 01-10-2009, 08:17
--------------------
|
|
|
|
|
01-10-2009, 05:42
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
De flesta soppar vinner verkligen på att torkas, smaken koncentreras. När man lägger dem i blöt, så suger de ändå inte upp lika mycket vatten som när de är färska. Svampar som t ex sandsopp kan man ju inte ens äta färska, de är ju så sega, men torkar man dem så fungerar det sedan utmärkt, en av de godaste sopparna!
Använder man en fläkt, så kan man lägga svampen tätare och t o m på varandra. Det är inte så viktigt med värme, men luftgenomströmning är viktigt.
Jag torkar i de här blå champinjonlådorna i plast som butikerna har, man kan stapla dem ovanpå varandra, och sedan flyttar man bara om dem ibland så att den som varit närmast fläkten hamnar högst upp osv.
|
|
|
|
|
01-10-2009, 13:34
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Det går även utmärkt att torka svamp i ugnen max +50C och ugnsluckan lite på glänt (går bra att stoppa en träslev i luckan då är den öppen en bit)
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
01-10-2009, 16:14
|

Medlem
Antal inlägg: 4 213
Medlem sedan: 07-02-2007
Medlem nr: 9 061

|
Jag torkar alltid trattisarna om jag inte ska göra soppa eller så, jag lägger dom på tidningspapper och sprider ut dom. K-J skär jag tunt tunt och torkar också på tidningar brukar gå väldigt bra.
--------------------
|
|
|
|
|
01-10-2009, 17:30
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (KURT @ 01-10-2009, 06:42)  Svampar som t ex sandsopp kan man ju inte ens äta färska, de är ju så sega, men torkar man dem så fungerar det sedan utmärkt, en av de godaste sopparna! Nästa säsong åker sandsopp ner i korgen
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
01-10-2009, 17:41
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 01-10-2009, 14:34)  Det går även utmärkt att torka svamp i ugnen max +50C och ugnsluckan lite på glänt (går bra att stoppa en träslev i luckan då är den öppen en bit) Jag har aldrig testat (blivit avrådd), men vad jag förstår kräver det i så fall en "exakt och pålitlig termostat" och ordentlig luftcirkulation (som kanske inte en lucka på glänt kan ge eller så kan den det). Man kanske ska testa själv innan man uttalar sig
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
01-10-2009, 17:55
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 01-10-2009, 14:34)  Det går även utmärkt att torka svamp i ugnen max +50C och ugnsluckan lite på glänt (går bra att stoppa en träslev i luckan då är den öppen en bit) Verkar oerhört onödigt att ha en ugn stå på när det är så oerhört lätt att torka svamp i vanlig rumstemperatur. Den luftcirkulation som finns i en vanlig bostad är fullt tillräcklig. Spring förbi svampen ibland och rör om dom lite bara så räcker det. Så har jag gjort i många år med mängder av svamp som jag sålt på marknad. har man olika sorts svamp kan man torka dom separat eftersom torktiden kan vara lite olika.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
01-10-2009, 18:34
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (*Stintan* @ 01-10-2009, 18:55)  Verkar oerhört onödigt att ha en ugn stå på när det är så oerhört lätt att torka svamp i vanlig rumstemperatur. Den luftcirkulation som finns i en vanlig bostad är fullt tillräcklig. Spring förbi svampen ibland och rör om dom lite bara så räcker det. Så har jag gjort i många år med mängder av svamp som jag sålt på marknad. har man olika sorts svamp kan man torka dom separat eftersom torktiden kan vara lite olika. Håller på ett plan med dig, men det beror också på hur man bor (och kanske också på hur mycket svamp man plockar åt gången). I en torr varm lägenhet i stan (eller kanske i modernare villa med fjärrvärme) torkar trattisar och trumpeter rätt snabbt, och typ KJ om man skär tunt och lägger dom i ett lager (eller snörvarianten). I ett torp (eller äldre gods, gud be vars) på landet är luftfuktigheten högre. Där kan en annan lösning vara lämplig; typ myggnätsfönster/kupévärmare eller myggnätsfönster över/vid kaminen. Eller svamptork.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
01-10-2009, 19:49
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Väldigt många har inte stora lägenheter/villor där man kan ha backar och dylikt stående i flera dagar/veckor. Man får in ganska mycket svamp i en ugn och det torkar över natten och sedan kan man packa dem och ställa dem i de små förvaringsutrymmen som finns (och har man som jag att elen ingår i hyran så kostar det inget extra)
Jag har torkat i ugn i många år, i flera olika ugnar t.o.m eftersom jag både torkat i min ugn + i de ugnar mina föräldrar har haft under de senaste 20åren, och de har alla fungerat utmärkt. Jag använder samma torkningssätt till tomater, äpplen, apelsiner och blodpudding.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
Meriona
|
01-10-2009, 20:44
|
Gäster

|
CITAT (*Stintan* @ 01-10-2009, 18:55)  Verkar oerhört onödigt att ha en ugn stå på när det är så oerhört lätt att torka svamp i vanlig rumstemperatur. Den luftcirkulation som finns i en vanlig bostad är fullt tillräcklig. Spring förbi svampen ibland och rör om dom lite bara så räcker det. Så har jag gjort i många år med mängder av svamp som jag sålt på marknad. har man olika sorts svamp kan man torka dom separat eftersom torktiden kan vara lite olika. Här har jag fått mögel på kilovis med trattisar, det är nog som någon sade olika i olika fastigheter, hur lufttillströmningen är. Nåt som jag iallafall slutat med är att torka på tidningar, för då har det möglat vareviga gång, tvättnäten är mycket bättre. Eller springer du som en virvelvind, Stintan?  Isåfall kan du väl komma till mig ett par veckor varje höst?  För så ofta har jag inte sprungit, det ska erkännas.
|
|
|
|
|
01-10-2009, 20:45
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
Visst man gör som man vill. Jag bodde varken i stor lägenhet eller villa på den tiden det begav sig utan i en liten kåk på vischan. Bra att veta att det funkar bra i ugn också. Men eftersom jag plockat väldigt mycket svamp så hade min ugn fått stå på var och varannnan natt under svampperioden.
Låter lite lustigt i mina öron när odlaiter pratar om plats med tanke på alla plantor man drar upp från frö och i jämförelse så tar ju inte en torkställning mycket utrymme.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
01-10-2009, 20:57
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Det lilla jag kan odla inne inför sommarutplanteringen får plats i 1-2 fönster(hemma hos mina föräldrar), +det finns mycket skoj man kan direktså, det mesta jag odlar är direktsått eller sått så sent att sådderna kan stå i ett oisolerat uterum.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
01-10-2009, 22:12
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
Tja det är såklart väldigt olika.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
03-10-2009, 18:02
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
Själv äger jag ett 25 år gammalt torkskåp köpt i Finland, en Orakas från firman Marlemi: http://www.lkv.com/marlemi/english.htm De nya är med termostat, min gamla har ingen, funkar bra ändå. Det är en plåtlåda med ett värmemotstånd och en fläkt i botten. Fem metallnäthyllor. Min bror har byggt ett enkelt torkskåp själv: Plywoodlåda, ca 70 x 35 x 35 cm, på korta ben. Hållare för fem hyllor i sidorna. Hyllorna är ramar av tunna trästavar, med myggnät eller annat tunnt nät. Ett rektangulärt hål i sidan längst ned, där placerar man en kupévärmare. Voilá! Funkar bra även för större mängder svamp. Tål att läggas på i lite tjockare lager också  Trattisar torkar man som de är, tjockare svamp skurna i skivor. Äppelringar, morot i tunna stavar, blåbär, nässla, örter... Man kan torka mycket. Lite värme och kraftig luftströmning är allt som behövs.
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|