|
|
  |
Förutom kantareller, vilken är er favoritsvamp? |
|
|
|
18-08-2008, 21:22
|

Medlem
Antal inlägg: 2 212
Medlem sedan: 13-06-2008
Medlem nr: 16 777

|
Kom precis på en svamp till som jag inte plockar i skogen utan i matbutiken om det är vinter, champinjon. I skogen vågar jag inte plocka den, så lik vit flugsvamp.
--------------------
|
|
|
|
|
21-08-2008, 10:20
|

Medlem
Antal inlägg: 27
Medlem sedan: 21-05-2008
Medlem nr: 16 280

|
Trattkantarell! Plockade flera kilo förrförra året (jag t.o.m. såg dem framför mig när jag släckt lampan på natten). Den är perfekt. Smakar ungefär som kantarell men växer i enorma klungor och plockas inte heller av lika många.
|
|
|
|
|
22-08-2008, 16:40
|

Medlem
Antal inlägg: 18
Medlem sedan: 13-08-2008
Medlem nr: 18 247

|
Hemma växte denna skönhet så jag var bara tvungen att gå ut och kolla lite. Karl-Johan är en mycket god svamp.
|
|
|
|
|
21-09-2009, 16:22
|

Medlem
Antal inlägg: 9 732
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 22

|
Mums för svamp, ätit nyss omelett med trattkantareller.
--------------------
Carpe Diem. Fånga dagen.
Ta ingen skit, tjejer! Grynet
|
|
|
|
|
21-09-2009, 16:57
|

Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250

|
CITAT (Winnowill @ 21-08-2008, 11:20)  (jag t.o.m. såg dem framför mig när jag släckt lampan på natten).  Jo tack. Det känner jag igen... Plockade så mycket trattisar så det blev äckligt till slut. Fingrarna luktade svamp i flera dagar.
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
Meriona
|
21-09-2009, 19:11
|
Gäster

|
Blek taggsvamp tycker jag är helt outstanding!  Rödgul också föralldel, men det hittar jag inte lika mycket av.
|
|
|
|
|
21-09-2009, 19:21
|

Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250

|
CITAT (Meriona @ 21-09-2009, 20:11)  Blek taggsvamp tycker jag är helt outstanding!  Rödgul också föralldel, men det hittar jag inte lika mycket av. Blek taggsvamp är perfa att dillstuva
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
21-09-2009, 20:07
|
Medlem
Antal inlägg: 4 792
Medlem sedan: 29-05-2005
Medlem nr: 5 891

|
CITAT (Chamomille @ 21-09-2009, 20:21)  Blek taggsvamp är perfa att dillstuva  Berätta gärna hur du gör då ingrid
|
|
|
|
|
21-09-2009, 21:50
|

Medlem
Antal inlägg: 3 077
Medlem sedan: 01-05-2005
Medlem nr: 5 640

|
1. Kantarell 2. Karl Johan 3. Trattkantarell 4. Trumpetsvamp 5. Blek taggsvamp 6. Röksvamp 7. Stolt fjällskivling (den har jag dock bara hittat en gång, mkt god) De här svamparna plockar jag nog mest av. I år har vi hittat ganska mycket av 1,2,3,4 o 5:an. Gjort några pajer med västerbottenost och kantarell, stuvning på varma mackor, bara stekt svamp tillsammans med persilja på mackan. Har upptäckt den bleka taggsvampen på senare år också. Bra blandsvamp. En mängd trattisar hänger på tork i köksfönstret på långa sytrådar....allt det övriga har jag förvällt och frusit ner. "Jättegott" !!
Redigerat av zissi: 21-09-2009, 22:02
--------------------
Balkong- och frilandsodling i zon 3
|
|
|
|
|
21-09-2009, 21:57
|

Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250

|
CITAT (ingrid fuxwall @ 21-09-2009, 21:07)  Berätta gärna hur du gör då
ingrid Ehh... Vi gjorde en vanlig stuvning (som till potatis) med dill helt enkelt. Och åt till gravad lax. Mums! Vi hade champinjoner i också. Fräste på svampen först i smör och saltade och pepprade. Undrar om vi inte hade i lite hackad lök i fräset också... Gott är det iaf  Edit igen: lite soya också och en bit buljong.
Redigerat av Chamomille: 21-09-2009, 23:01
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
21-09-2009, 22:24
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
Jag är född och uppväxt i Finland, och är därmed en stor fantast av alla ätliga riskor, som ofta ratas eller är helt okända av de flesta svenskar.
Pepparriska, skäggriska och andra mindre riskor med mjölksaft. Jag plockar dem alla och kokar en liten stund för att få bort värsta pepprigheten. Sen blir det att frysa in eller göra ättiksinläggningar. Supergott. Vissa år har jag saltat in med grovsalt i en fyraliters glasburk. Den krispiga konsistensen behålls bäst då. Vid frysning vill de bli lite sega tyvärr.
Sås/stuvning, soppa, varma mackor, sallad ihop med finhackad lök... De inlagda som tillbehör som de är (som man äter rödbetor).
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
22-09-2009, 05:38
|

Medlem
Antal inlägg: 2 212
Medlem sedan: 13-06-2008
Medlem nr: 16 777

|
Som jag skrev i ett föregående inlägg så är det omöjligt att välja en favorit, nya trevliga bekanstkaper från i år är mandelkremla och blodriska.
--------------------
|
|
|
|
|
22-09-2009, 19:05
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
- Karl Johan och kantarell
- Svart trumpetsvamp
- Blodriskor
- Rödgul trumpetsvamp
- Trattkantarell
Det lär ha varit ett mandelriskeår, sökt med ljus och lykta, kammat noll. Har aldrig smakat den, tror den skulle ha kunnat hamna högt på listan. All matsvamp är kanske god i sitt rätta sammanhang.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
22-09-2009, 19:52
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (ingrids @ 18-08-2008, 12:51)  Plockar gärna Karl-Johan och håller helt med KURT: sopp är godast torkad oavsett vad man sedan gör med den. Svampmjöl i sås eller soppa gör absolut susen (där jag nu glömde vem som redan skrivit om svampmjöl). Kantareller vill jag gärna plocka, men det kräver bilexkursion så inte har det blivit ofta ... Ja. Smaken koncentreras. Det beror också på hur man tillagar den. Färsk eller förväld/fryst KJ kan, som jag se det, smaka underbart eller smaka näst intill smaklöst och "bara svampigt" (ingen höjdare). KJ kräver sin tid. Färsk eller fryst: Välj stor stekpanna (inte tjockt lager svamp), stek utan smör till vätskan dunstan bort, i med smör (eller olja för den som föredrar det), stek ett bra tag på medelvärme så smakerna vaknar och växer. Salta försiktigt, krydda om så önskas. Öka sedan värmen, jag föredrar knaperstekt. Torkad KJ föredrar jag till grytor och många gånger till såser. Det finns fördelar med att torka KJ; miljövänligare, lång hållbarhet (rätt torkad), tar inte utrymme i frysarna (hur många frysar...) och den är godare vid snabbare tillagning i alla fall. Svampmjöl på KJ (och tex trattissar eller trumpeter) är ju också en hit. Spar dessutom utrymme. Också skafferi/skåp har ju begränsningar.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
22-09-2009, 20:27
|

Medlem
Antal inlägg: 5 380
Medlem sedan: 03-08-2003
Medlem nr: 2 004

|
Är svampgalen ! Lite ledsamt att vi haft lite väl torrt och varmt nu ett tag , svampen börjar torka bort Men har hunnit med att plocka en hel del Kantareller , taggsvamp , gul och svart trumpetsvamp , fårticka , Karl-Johan och trattkantareller. En del blodriska när grannen , som kan den, varit med. Känner mej inte helt säker på den ännu , även om jag känner igen en riska, men det finns ju en del riskor som inte är så bra matsvamp.
--------------------
Glanshammar Närke Zon 3 Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.
|
|
|
|
|
22-09-2009, 20:42
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (Blomstertanten @ 22-09-2009, 21:27)  En del blodriska när grannen , som kan den, varit med. Känner mej inte helt säker på den ännu , även om jag känner igen en riska, men det finns ju en del riskor som inte är så bra matsvamp. Blodriskor (tall- och granblodsriska) kan inte som jag ser det förväxlas med giftig svamp. Om du skär i den sipprar en morotsröd saft fram. Andra riskor: Vit mjölksaft.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
22-09-2009, 21:02
|

Medlem
Antal inlägg: 3 326
Medlem sedan: 23-10-2007
Medlem nr: 12 962

|
Älskar trattkantarell och taggsvamp!
Brukar göra en jättegod trattkantarellsoppa, perfekt nu i höst, eller att ha so förrätt (i mindre portioner då förstås)
Taggisarna brukar jag steka, när de är nästan helt färdiga lägger jag i en liten klick mango chutney och en liten svätt mjölk, som får koka ihop, mums till kött av olika sorter...
--------------------
Monaxe zon 2 på västkusten
|
|
|
|
|
22-09-2009, 21:31
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (RitRat @ 21-09-2009, 23:24)  Jag är född och uppväxt i Finland, och är därmed en stor fantast av alla ätliga riskor, som ofta ratas eller är helt okända av de flesta svenskar.
Pepparriska, skäggriska och andra mindre riskor med mjölksaft. Jag plockar dem alla och kokar en liten stund för att få bort värsta pepprigheten. Sen blir det att frysa in eller göra ättiksinläggningar. Supergott. Vissa år har jag saltat in med grovsalt i en fyraliters glasburk. Den krispiga konsistensen behålls bäst då. Vid frysning vill de bli lite sega tyvärr.
Sås/stuvning, soppa, varma mackor, sallad ihop med finhackad lök... De inlagda som tillbehör som de är (som man äter rödbetor). Jag skulle verkligen vilja lära mig dessa "finska riskor". Och bjuda vännerna på en risksallad, på egen risk  . Är det inte så att alla riskor med mjölksaft inte är ätbara?
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
23-09-2009, 09:04
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
CITAT (smuleborg @ 22-09-2009, 22:31)  Jag skulle verkligen vilja lära mig dessa "finska riskor". Och bjuda vännerna på en risksallad, på egen risk  . Är det inte så att alla riskor med mjölksaft inte är ätbara? Du menar säkert tvärtom: Alla riskor med mjölksaft ÄR ätbara. Så är det. De kan ju vara mer eller mindre smakliga, men ingen är giftig. --------------- Här gör jag en ändring nu i efterhand. Svartriskan rekommenderas ej längre som matsvamp. Den åts tidigare utan tvekan. Se inlägg längre fram om detta. --------------- Alla ska de kokas först. Hur länge eller i hur många vatten, beror på vilken styrka man föredrar i smaken. Men ju mer man kokar o byter vatten, desto mer mineraler och nyttiga spårämnen spolar man bort. Jag gillar den lite peppriga smaken i riskor mycket, det är min barndoms svampsmak!!! Mina föräldrar plockade inga andra svampar. De skördade ett par-tre hundra liter om året på 50- och 60-talen när jag var liten, och familjen ganska stor. Vi barn fick förstås lov att hjälpa till!! Skäggriska är bäst enligt mig, den är "köttig" och sällan larvangripen, och otroligt lätt att identifiera. Skogsriska är nummer två för mig. Båda dessa är dock sällsynta i mina närmaste skogar. Pepparriskan dominerar här, den är mindre men talrik.
Redigerat av RitRat: 27-09-2009, 10:24
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|