Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          4 sidor V  < 1 2 3 4 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Förutom kantareller, vilken är er favoritsvamp?
          Platinum
          Inlägg 18-08-2008, 21:22
          Länk hit: #41


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          Kom precis på en svamp till som jag inte plockar i skogen utan i matbutiken om det är vinter, champinjon. I skogen vågar jag inte plocka den, så lik vit flugsvamp.


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          Winnowill
          Inlägg 21-08-2008, 10:20
          Länk hit: #42


          Medlem
          Antal inlägg: 27
          Medlem sedan:
          21-05-2008
          Medlem nr: 16 280



          Trattkantarell! Plockade flera kilo förrförra året (jag t.o.m. såg dem framför mig när jag släckt lampan på natten). Den är perfekt. Smakar ungefär som kantarell men växer i enorma klungor och plockas inte heller av lika många.
           
          Citera
          Maxirolisa
          Inlägg 22-08-2008, 16:40
          Länk hit: #43


          Medlem
          Antal inlägg: 18
          Medlem sedan:
          13-08-2008
          Medlem nr: 18 247



          Hemma växte denna skönhet så jag var bara tvungen att gå ut och kolla lite.


          Karl-Johan är en mycket god svamp.


          Bifogade fil(er)
          Bifogad fil  DSC00197.JPG ( 129.31k ) Antal nedladdningar: 67
          Bifogad fil  DSC00199.JPG ( 108.17k ) Antal nedladdningar: 43
           
           
          Citera
          Hannele
          Inlägg 21-09-2009, 16:22
          Länk hit: #44


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          Mums för svamp, ätit nyss omelett med trattkantareller.


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 21-09-2009, 16:57
          Länk hit: #45


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (Winnowill @ 21-08-2008, 11:20) *
          (jag t.o.m. såg dem framför mig när jag släckt lampan på natten).

          giggle.gif Jo tack. Det känner jag igen... Plockade så mycket trattisar så det blev äckligt till slut. Fingrarna luktade svamp i flera dagar.


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          russin
          Inlägg 21-09-2009, 18:41
          Länk hit: #46


          Medlem
          Antal inlägg: 111
          Medlem sedan:
          29-08-2009
          Medlem nr: 25 791



          Jag älskar vanliga hederliga gula kantareller, men är värdelös på att hitta några. Detta omtalade svampår har jag hittills bara hittat ca 7 dl sammanlagt. thumbdown.gif

          Är även ett stort fan av stolt fjällskivling och svart trumpetsvamp och dom hittar jag desto mer av smile.gif
           
          Citera
          Meriona
          Inlägg 21-09-2009, 19:11
          Länk hit: #47


          Gäster






          Blek taggsvamp tycker jag är helt outstanding! wub.gif Rödgul också föralldel, men det hittar jag inte lika mycket av.
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 21-09-2009, 19:21
          Länk hit: #48


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (Meriona @ 21-09-2009, 20:11) *
          Blek taggsvamp tycker jag är helt outstanding! wub.gif Rödgul också föralldel, men det hittar jag inte lika mycket av.

          Blek taggsvamp är perfa att dillstuva tummenupp.gif


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 21-09-2009, 20:07
          Länk hit: #49


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          CITAT (Chamomille @ 21-09-2009, 20:21) *
          Blek taggsvamp är perfa att dillstuva tummenupp.gif

          Berätta gärna hur du gör då

          ingrid
           
          Citera
          zissi
          Inlägg 21-09-2009, 21:50
          Länk hit: #50


          Medlem
          Antal inlägg: 3 077
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 640



          1. Kantarell
          2. Karl Johan
          3. Trattkantarell
          4. Trumpetsvamp
          5. Blek taggsvamp
          6. Röksvamp
          7. Stolt fjällskivling (den har jag dock bara hittat en gång, mkt god)
          De här svamparna plockar jag nog mest av. I år har vi hittat ganska mycket av 1,2,3,4 o 5:an.
          Gjort några pajer med västerbottenost och kantarell, stuvning på varma mackor, bara stekt svamp tillsammans med persilja på mackan. Har upptäckt den bleka taggsvampen på senare år också. Bra blandsvamp.
          En mängd trattisar hänger på tork i köksfönstret på långa sytrådar....allt det övriga har jag förvällt och frusit ner.
          "Jättegott" !! wub.gif

          Redigerat av zissi: 21-09-2009, 22:02


          --------------------
          Balkong- och frilandsodling i zon 3
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 21-09-2009, 21:57
          Länk hit: #51


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (ingrid fuxwall @ 21-09-2009, 21:07) *
          Berätta gärna hur du gör då

          ingrid

          Ehh... Vi gjorde en vanlig stuvning (som till potatis) med dill helt enkelt. Och åt till gravad lax. Mums! Vi hade champinjoner i också.
          Fräste på svampen först i smör och saltade och pepprade.

          Undrar om vi inte hade i lite hackad lök i fräset också...

          Gott är det iaf yes.gif
          Edit igen: lite soya också och en bit buljong.

          Redigerat av Chamomille: 21-09-2009, 23:01


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 21-09-2009, 22:24
          Länk hit: #52


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          Jag är född och uppväxt i Finland, och är därmed en stor fantast av alla ätliga riskor, som ofta ratas eller är helt okända av de flesta svenskar.

          Pepparriska, skäggriska och andra mindre riskor med mjölksaft. Jag plockar dem alla och kokar en liten stund för att få bort värsta pepprigheten. Sen blir det att frysa in eller göra ättiksinläggningar. Supergott. Vissa år har jag saltat in med grovsalt i en fyraliters glasburk. Den krispiga konsistensen behålls bäst då. Vid frysning vill de bli lite sega tyvärr.

          Sås/stuvning, soppa, varma mackor, sallad ihop med finhackad lök... De inlagda som tillbehör som de är (som man äter rödbetor).


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 22-09-2009, 05:38
          Länk hit: #53


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          Som jag skrev i ett föregående inlägg så är det omöjligt att välja en favorit, nya trevliga bekanstkaper från i år är mandelkremla och blodriska.


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 22-09-2009, 19:05
          Länk hit: #54


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          1. Karl Johan och kantarell
          2. Svart trumpetsvamp
          3. Blodriskor
          4. Rödgul trumpetsvamp
          5. Trattkantarell

          Det lär ha varit ett mandelriskeår, sökt med ljus och lykta, kammat noll. Har aldrig smakat den, tror den skulle ha kunnat hamna högt på listan.

          All matsvamp är kanske god i sitt rätta sammanhang.



          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 22-09-2009, 19:52
          Länk hit: #55


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          CITAT (ingrids @ 18-08-2008, 12:51) *
          Plockar gärna Karl-Johan och håller helt med KURT: sopp är godast torkad oavsett vad man sedan gör med den. Svampmjöl i sås eller soppa gör absolut susen (där jag nu glömde vem som redan skrivit om svampmjöl). Kantareller vill jag gärna plocka, men det kräver bilexkursion så inte har det blivit ofta ...


          Ja. Smaken koncentreras.

          Det beror också på hur man tillagar den. Färsk eller förväld/fryst KJ kan, som jag se det, smaka underbart eller smaka näst intill smaklöst och "bara svampigt" (ingen höjdare). KJ kräver sin tid. Färsk eller fryst: Välj stor stekpanna (inte tjockt lager svamp), stek utan smör till vätskan dunstan bort, i med smör (eller olja för den som föredrar det), stek ett bra tag på medelvärme så smakerna vaknar och växer. Salta försiktigt, krydda om så önskas. Öka sedan värmen, jag föredrar knaperstekt.

          Torkad KJ föredrar jag till grytor och många gånger till såser.

          Det finns fördelar med att torka KJ; miljövänligare, lång hållbarhet (rätt torkad), tar inte utrymme i frysarna (hur många frysar...) och den är godare vid snabbare tillagning i alla fall. Svampmjöl på KJ (och tex trattissar eller trumpeter) är ju också en hit. Spar dessutom utrymme. Också skafferi/skåp har ju begränsningar.


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          Blomstertanten
          Inlägg 22-09-2009, 20:27
          Länk hit: #56


          Medlem
          Antal inlägg: 5 380
          Medlem sedan:
          03-08-2003
          Medlem nr: 2 004



          Är svampgalen ! Lite ledsamt att vi haft lite väl torrt och varmt nu ett tag , svampen börjar torka bort -cry-.gif
          Men har hunnit med att plocka en hel del biggrin.gif
          Kantareller , taggsvamp , gul och svart trumpetsvamp , fårticka , Karl-Johan och trattkantareller.
          En del blodriska när grannen , som kan den, varit med. Känner mej inte helt säker på den ännu , även om jag känner igen en riska, men det finns ju en del riskor som inte är så bra matsvamp.


          --------------------
          Glanshammar Närke Zon 3

          Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

          Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.


           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 22-09-2009, 20:42
          Länk hit: #57


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          CITAT (Blomstertanten @ 22-09-2009, 21:27) *
          En del blodriska när grannen , som kan den, varit med. Känner mej inte helt säker på den ännu , även om jag känner igen en riska, men det finns ju en del riskor som inte är så bra matsvamp.


          Blodriskor (tall- och granblodsriska) kan inte som jag ser det förväxlas med giftig svamp. Om du skär i den sipprar en morotsröd saft fram.

          Andra riskor: Vit mjölksaft.



          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          Monaxe
          Inlägg 22-09-2009, 21:02
          Länk hit: #58


          Medlem
          Antal inlägg: 3 326
          Medlem sedan:
          23-10-2007
          Medlem nr: 12 962



          Älskar trattkantarell och taggsvamp!

          Brukar göra en jättegod trattkantarellsoppa, perfekt nu i höst, eller att ha so förrätt (i mindre portioner då förstås)

          Taggisarna brukar jag steka, när de är nästan helt färdiga lägger jag i en liten klick mango chutney och en liten svätt mjölk, som får koka ihop, mums till kött av olika sorter...


          --------------------
          Monaxe zon 2 på västkusten
           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 22-09-2009, 21:31
          Länk hit: #59


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          CITAT (RitRat @ 21-09-2009, 23:24) *
          Jag är född och uppväxt i Finland, och är därmed en stor fantast av alla ätliga riskor, som ofta ratas eller är helt okända av de flesta svenskar.

          Pepparriska, skäggriska och andra mindre riskor med mjölksaft. Jag plockar dem alla och kokar en liten stund för att få bort värsta pepprigheten. Sen blir det att frysa in eller göra ättiksinläggningar. Supergott. Vissa år har jag saltat in med grovsalt i en fyraliters glasburk. Den krispiga konsistensen behålls bäst då. Vid frysning vill de bli lite sega tyvärr.

          Sås/stuvning, soppa, varma mackor, sallad ihop med finhackad lök... De inlagda som tillbehör som de är (som man äter rödbetor).


          Jag skulle verkligen vilja lära mig dessa "finska riskor". Och bjuda vännerna på en risksallad, på egen risk smile.gif . Är det inte så att alla riskor med mjölksaft inte är ätbara?


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 23-09-2009, 09:04
          Länk hit: #60


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          CITAT (smuleborg @ 22-09-2009, 22:31) *
          Jag skulle verkligen vilja lära mig dessa "finska riskor". Och bjuda vännerna på en risksallad, på egen risk smile.gif . Är det inte så att alla riskor med mjölksaft inte är ätbara?


          Du menar säkert tvärtom:
          Alla riskor med mjölksaft ÄR ätbara. Så är det. De kan ju vara mer eller mindre smakliga, men ingen är giftig.
          ---------------
          Här gör jag en ändring nu i efterhand. Svartriskan rekommenderas ej längre som matsvamp. Den åts tidigare utan tvekan. Se inlägg längre fram om detta.
          ---------------
          Alla ska de kokas först. Hur länge eller i hur många vatten, beror på vilken styrka man föredrar i smaken. Men ju mer man kokar o byter vatten, desto mer mineraler och nyttiga spårämnen spolar man bort. Jag gillar den lite peppriga smaken i riskor mycket, det är min barndoms svampsmak!!! Mina föräldrar plockade inga andra svampar. De skördade ett par-tre hundra liter om året på 50- och 60-talen när jag var liten, och familjen ganska stor. Vi barn fick förstås lov att hjälpa till!!

          Skäggriska är bäst enligt mig, den är "köttig" och sällan larvangripen, och otroligt lätt att identifiera. Skogsriska är nummer två för mig. Båda dessa är dock sällsynta i mina närmaste skogar. Pepparriskan dominerar här, den är mindre men talrik.

          Redigerat av RitRat: 27-09-2009, 10:24


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera

          4 sidor V  < 1 2 3 4 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 13-08-2025, 01:47
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon