|
|
  |
Förutom kantareller, vilken är er favoritsvamp? |
|
|
|
23-09-2009, 11:03
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
CITAT (smuleborg @ 22-09-2009, 19:05)  - Karl Johan och kantarell
- Svart trumpetsvamp
- Blodriskor
- Rödgul trumpetsvamp
- Trattkantarell
Det lär ha varit ett mandelriskeår, sökt med ljus och lykta, kammat noll. Har aldrig smakat den, tror den skulle ha kunnat hamna högt på listan. All matsvamp är kanske god i sitt rätta sammanhang. Den är mycket speciell, även om man aldrig sett den förut så kan man absolut inte ta miste. Tyvärr hittar man dem ofta ensamma. En av mycket få svampar som jag lyckats identifiera direkt från bilen (ca 30 km/h!).
|
|
|
|
|
23-09-2009, 17:27
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (RitRat @ 23-09-2009, 10:04)  Du menar säkert tvärtom: Alla riskor med mjölksaft ÄR ätbara. Så är det. De kan ju vara mer eller mindre smakliga, men ingen är giftig.
Skäggriska är bäst enligt mig, den är "köttig" och sällan larvangripen, och otroligt lätt att identifiera. Skogsriska är nummer två för mig. Båda dessa är dock sällsynta i mina närmaste skogar. Pepparriskan dominerar här, den är mindre men talrik. Jaha, jag trodde det möjligen finns någon riska med mjölksaft som inte är att beteckna som matsvamp. Nu vet jag bättre. Skogsriska, har aldrig hört talas om den. Söker på Svampguiden, hittar den inte. Pelle Holmbergs bok har jag inte tillgänglig. Den är väl helt enkelt så sällsynt... OBS: Jag ifrågasätter inte dina kunskaper. Till helgen tar jag en "risktur".
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
23-09-2009, 17:33
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (KURT @ 23-09-2009, 12:03)  Den är mycket speciell, även om man aldrig sett den förut så kan man absolut inte ta miste. Tyvärr hittar man dem ofta ensamma. En av mycket få svampar som jag lyckats identifiera direkt från bilen (ca 30 km/h!). Det retar mig så att jag inte lyckats hitta någon  . Tröstar mig med att det varit ett enormt kantarellår, och rätt mycket svarta trumpeter. Och annat. Men magert med KJ  .
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
23-09-2009, 19:02
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
CITAT (smuleborg @ 23-09-2009, 17:27)  Jaha, jag trodde det möjligen finns någon riska med mjölksaft som inte är att beteckna som matsvamp. Nu vet jag bättre. Skogsriska, har aldrig hört talas om den. Söker på Svampguiden, hittar den inte. Pelle Holmbergs bok har jag inte tillgänglig. Den är väl helt enkelt så sällsynt... OBS: Jag ifrågasätter inte dina kunskaper. Till helgen tar jag en "risktur". Svartriskan åts tidigare (har mjölksaft), men numera vet man att den inte är nyttig att äta: http://www.acc.umu.se/~saasha/giftsvam/gsvamp.htm#svartriska
|
|
|
|
|
23-09-2009, 20:27
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (KURT @ 23-09-2009, 20:02)  Svartriskan åts tidigare (har mjölksaft), men numera vet man att den inte är nyttig att äta: http://www.acc.umu.se/~saasha/giftsvam/gsvamp.htm#svartriskaJo (kände det på mig). Skogsriska? Jag ifrågasätter absolut inte RitRat:s kunskaper. Men okunnig som jag är...
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
24-09-2009, 05:43
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
CITAT (smuleborg @ 23-09-2009, 20:27)  Jo (kände det på mig).
Skogsriska? Jag ifrågasätter absolut inte RitRat:s kunskaper. Men okunnig som jag är... Skogsriska går utmärkt att äta, i t ex "Nya svampboken" så står det att man kan förväxla skogsriska med buktriska, som inte betecknas som matsvamp (INTE giftig). Men i Finland äts buktriska glatt: hhttps://www-hotel1.it.helsinki.fi/~ekuva/virtuaalikasvio/plant.php?id=513&haku=Lactarius%20flexuosus&page=1&global=&bundle=768&pcat=6 http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/v...iskor.1035.html
|
|
|
|
|
24-09-2009, 05:51
|

Medlem
Antal inlägg: 2 212
Medlem sedan: 13-06-2008
Medlem nr: 16 777

|
Äts svavelriska också? Den har förresten inte röd eller vit saft utan gul.
--------------------
|
|
|
|
|
24-09-2009, 07:37
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
CITAT (Platinum @ 24-09-2009, 05:51)  Äts svavelriska också? Den har förresten inte röd eller vit saft utan gul. Jadå, den har jag dessutom sett personer (som var från Finland!), plocka i Sverige. https://www-hotel1.it.helsinki.fi/~ekuva/vi...=768&pcat=6
|
|
|
|
|
24-09-2009, 07:49
|

Medlem
Antal inlägg: 3 562
Medlem sedan: 20-06-2007
Medlem nr: 11 124

|
Svart trumpetsvamp är min favoritsvamp  Skäggriska tycker jag inte smakar svamp - den smakar äpple. Jag gillar den inte. Ätlig efter avkokning tror jag.
--------------------
MVH Mimmi zon 2-3
|
|
|
|
|
24-09-2009, 15:14
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
Brukar plocka Soppar Taggsvamp Riskor och Trattkantareller. Skulle vara häfftigt att få hitta en Blomkålsvamp en gång,min svåger hittade en på 1 kilo nyligen.
|
|
|
|
|
24-09-2009, 15:17
|

Medlem
Antal inlägg: 2 276
Medlem sedan: 06-06-2008
Medlem nr: 16 626

|
Jag upptäckte den bleka taggsvampen i fjol och det är nog en av mina favoriter. Tyckte den var lättplockad, lättrensad, hade en god smak och en trevlig konsistens.
Redigerat av Nauti: 24-09-2009, 15:17
--------------------
Earthlings - En dokumentär om människans syn på djur och hur hon behandlar djur. Med användning av dolda kameror får man se hur djur behandlas i kött-, klädes-, husdjurs-, nöjes- och forskningsindustrin.
|
|
|
|
|
24-09-2009, 15:27
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (KURT @ 24-09-2009, 06:43)  Skogsriska går utmärkt att äta, i t ex "Nya svampboken" så står det att man kan förväxla skogsriska med buktriska, som inte betecknas som matsvamp (INTE giftig). Men i Finland äts buktriska glatt: hhttps://www-hotel1.it.helsinki.fi/~ekuva/virtuaalikasvio/plant.php?id=513&haku=Lactarius%20flexuosus&page=1&global=&bundle=768&pcat=6 http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/v...iskor.1035.htmlTack för svar och länk.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
26-09-2009, 19:04
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
CITAT (KURT @ 23-09-2009, 20:02)  Svartriskan åts tidigare (har mjölksaft), men numera vet man att den inte är nyttig att äta: http://www.acc.umu.se/~saasha/giftsvam/gsvamp.htm#svartriskaVisst. Jag vet att svartriskan är omdiskuterad och till och med icke-rekommenderad, men den är ganska sällsynt här, så jag hittar inte så många. Jag brukar låta några stycken följa med i risk-blandningen (haha, vilket ord!) Tre-fyra såna på fem liter riskor, det gör varken till eller från. Jag tänker ofta, att som ickerökare kan man kanske ta några andra risker. ;-)
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
27-09-2009, 09:26
|

Medlem
Antal inlägg: 3 999
Medlem sedan: 01-08-2004
Medlem nr: 4 203

|
Plockar det mesta  Ung fårticka är jättegod att panera, krydda och steka  Gjorde vi ofta när pengarna tröt i ungdomens dagar ... fast den är lika god fortfarande även om den inte hamnar lika ofta på middagsbordet nu
|
|
|
|
|
27-09-2009, 10:29
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
CITAT (smuleborg @ 23-09-2009, 18:27)  Skogsriska, har aldrig hört talas om den. Söker på Svampguiden, hittar den inte. Pelle Holmbergs bok har jag inte tillgänglig. Den är väl helt enkelt så sällsynt... OBS: Jag ifrågasätter inte dina kunskaper. Skogsriska, Lactarius trivialis, är ganska vanlig här i Västerbotten. http://www.velutipes.com/swedish.htm är en bra *bilderbok* av svampar, sen får man söka information någon annanstans. Här: http://www.naturplats.com/svamp/default.as...=200&page=0
Redigerat av RitRat: 27-09-2009, 10:31
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
27-09-2009, 18:36
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (RitRat @ 26-09-2009, 20:04)  Visst. Jag vet att svartriskan är omdiskuterad och till och med icke-rekommenderad, men den är ganska sällsynt här, så jag hittar inte så många. Jag brukar låta några stycken följa med i risk-blandningen (haha, vilket ord!) Tre-fyra såna på fem liter riskor, det gör varken till eller från. Jag tänker ofta, att som ickerökare kan man kanske ta några andra risker. ;-)
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
27-09-2009, 18:48
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
CITAT (RitRat @ 27-09-2009, 11:29)  Skogsriska, Lactarius trivialis, är ganska vanlig här i Västerbotten. http://www.velutipes.com/swedish.htm är en bra *bilderbok* av svampar, sen får man söka information någon annanstans. Här: http://www.naturplats.com/svamp/default.as...=200&page=0Jo, jag såg skogsriska i Pelle Holmbergs bok när jag kom hem. Och tack för länkarna. När det blir lite kyligare ska vi alla fall plocka blodriskor. Det känns tryggt. Det går inte att ta fel. Mandelriskor, nu är det försent Det som kallas finska riskor, har lockat och lockar. Skär, tittar, luktar. Vågar inte riktigt. Vi har ingen riskkännare i bekantskapskretsen. Det kryllar ju av riskor, inte bara blodriskor, i våra skogar.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
27-09-2009, 19:00
|

Medlem
Antal inlägg: 1 623
Medlem sedan: 31-05-2007
Medlem nr: 10 799

|
Blek taggsvamp verkar vara omtyckt av många. Vi ska testa den (av någon anledning har vi inte gjort det), växer rätt rikligt här.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|