Gör en marinerad älgfilé, typ tjälknöl! Den här går bra oavsett vilken filé det rör sig om.
c:a 1½ kg fryst filé.
KRYDDAD SALTLAG 1 liter vatten 1 dl salt 1 msk timjan 1 tsk socker 1 tsk krossad svartpeppar.
1.)Sätt ugnen på 100°. Lägg den frysta filén i en ugnssäker form och sätt in den i den nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet tinat tillräckligt, efter c:a 1 tim.
2.) Stek köttet tills termometern visar 60°. Det tar ytterligare 1-1½ timme beroende på köttets tjocklek.
3.) Koka upp ingredienserna till lagen och låt den svalna lite. Lägg det varma köttet i en bunke och häll lagen över. Täck över och låt stå kallt c:a 1 tim.
4.) Ta upp köttet och förvara det utan lag, annars blir det för salt.
5.) Skär köttet i tunna skivor vid serveringen.
Om gästerna är väldigt rädda för rött eller rosa kött får man låta filén stå inne i ugnen en liten stund till.
--------------------
Den som väntar på att ta nästa steg, kan bli stående på ett ben resten av livet. 
|