Full version: Idétorka
Överbölingen
Skall ha en försenad taklagsfest. Och det är bråttom.

Meny: Sill ...

Kall älgfilé med potatisgratäng och grönt mm från trädgård och växthus

Panacotta med färska bär

Så långt är allt OK men hur tillagar man lämpligen filé för att serveras kall? Gravad eller marinerad utan annan tillagning funkar inte för aktuella gäster.
Lilla Birka
Gör en marinerad älgfilé, typ tjälknöl!
Den här går bra oavsett vilken filé det rör sig om.

c:a 1½ kg fryst filé.

KRYDDAD SALTLAG
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk timjan
1 tsk socker
1 tsk krossad svartpeppar.


1.)Sätt ugnen på 100°. Lägg den frysta filén i en ugnssäker form och sätt in den i den nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet tinat tillräckligt, efter c:a 1 tim.

2.) Stek köttet tills termometern visar 60°. Det tar ytterligare 1-1½ timme beroende på köttets tjocklek.

3.) Koka upp ingredienserna till lagen och låt den svalna lite. Lägg det varma köttet i en bunke och häll lagen över. Täck över och låt stå kallt c:a 1 tim.

4.) Ta upp köttet och förvara det utan lag, annars blir det för salt.

5.) Skär köttet i tunna skivor vid serveringen.


Om gästerna är väldigt rädda för rött eller rosa kött får man låta filén stå inne i ugnen en liten stund till.
Tosan
Kall älgfilé funkar helstekt åxå. Är älgkött förresten nånsin fel vare sig det är kallt eller varmt? Huvudsaken man inte kryddar ihjäl det...
ingrids
Håller med Lilla Birka om tjälknöl - bortsett från att det är synd att avända filé till något där många grövre bitar funkar nästan bättre. Men har man älg så har man ...
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon