Överbölingen
19-08-2008, 20:17
Skall ha en försenad taklagsfest. Och det är bråttom.
Meny: Sill ...
Kall älgfilé med potatisgratäng och grönt mm från trädgård och växthus
Panacotta med färska bär
Så långt är allt OK men hur tillagar man lämpligen filé för att serveras kall? Gravad eller marinerad utan annan tillagning funkar inte för aktuella gäster.
Lilla Birka
19-08-2008, 21:22
Gör en marinerad älgfilé, typ tjälknöl!
Den här går bra oavsett vilken filé det rör sig om.
c:a 1½ kg fryst filé.
KRYDDAD SALTLAG
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk timjan
1 tsk socker
1 tsk krossad svartpeppar.
1.)Sätt ugnen på 100°. Lägg den frysta filén i en ugnssäker form och sätt in den i den nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet tinat tillräckligt, efter c:a 1 tim.
2.) Stek köttet tills termometern visar 60°. Det tar ytterligare 1-1½ timme beroende på köttets tjocklek.
3.) Koka upp ingredienserna till lagen och låt den svalna lite. Lägg det varma köttet i en bunke och häll lagen över. Täck över och låt stå kallt c:a 1 tim.
4.) Ta upp köttet och förvara det utan lag, annars blir det för salt.
5.) Skär köttet i tunna skivor vid serveringen.
Om gästerna är väldigt rädda för rött eller rosa kött får man låta filén stå inne i ugnen en liten stund till.
Kall älgfilé funkar helstekt åxå. Är älgkött förresten nånsin fel vare sig det är kallt eller varmt? Huvudsaken man inte kryddar ihjäl det...
ingrids
20-08-2008, 07:51
Håller med Lilla Birka om tjälknöl - bortsett från att det är synd att avända filé till något där många grövre bitar funkar nästan bättre. Men har man älg så har man ...
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.