|
Fråga angående potatissherry, Vad tror ni? |
|
|
|
08-09-2008, 19:55
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
CITAT (Lena i Torslanda @ 08-09-2008, 20:46)  Jag har för länge sedan gjort en kanongod sherry av torkade fikon, russin, apelsin samt potatis (bara några få). Givetvis också jäst och farinsocker. Den blev ganska exakt 22 %-ig och alla som drack den hade svårt att tro att det var "hemkört" låter avgjort godare än att bara använda potatis
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
08-09-2008, 20:02
|

Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250

|
CITAT (Lena i Torslanda @ 08-09-2008, 20:46)  Jag har för länge sedan gjort en kanongod sherry av torkade fikon, russin, apelsin samt potatis (bara några få). Givetvis också jäst och farinsocker. Den blev ganska exakt 22 %-ig och alla som drack den hade svårt att tro att det var "hemkört" Aha, det lät ju spännande. Recept?
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
09-09-2008, 12:46
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Potatissherry låter inte gott men det kanske är det, nyponsherry smakar ju inte nypon så det kanske inte smakar potatis om potatissherryn. Själv experimenterar jag med ett recept på rödbetssherry jag hittat, om det blir drickbart vet jag inte förren om ca 5v.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
09-09-2008, 14:36
|

Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250

|
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 09-09-2008, 13:46)  Potatissherry låter inte gott men det kanske är det, nyponsherry smakar ju inte nypon så det kanske inte smakar potatis om potatissherryn. Själv experimenterar jag med ett recept på rödbetssherry jag hittat, om det blir drickbart vet jag inte förren om ca 5v. Nää, den smakar absolut inte potatis  Inte sist jag drack den i alla fall. Den smakade torr sherry helt enkelt Recept på röbetssherry?
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
10-09-2008, 07:38
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Det är detta recept jag testar just nu på rödbetssherry.
Sherry av rödbetor
10 stora rödbetor 1/2 kg russin 4 l vatten 50 gr jäst 1 ½ kg socker 1 skiva grovbröd Skrubba rödbetorna. Koka dem i 4 tim. Kasta rödbetorna och sila spadet. Mät upp och späd till 4 l igen. Koka det med sockret. Häll över i en spann med russinen i. Låt svalna till 35 gr. Bred jästen på grovbrödet och lägg ovanpå, med jästen neråt. Täck över med plastfolie. Stick några lufthål med nål. Låt stå 5 veckor.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
10-09-2008, 08:47
|

Medlem
Antal inlägg: 10 013
Medlem sedan: 28-06-2007
Medlem nr: 11 250

|
Tack för att du delade med dig Åsa Det måste bli en härlig färg på slutprodukten?
--------------------
Camilla zon 2-3
Ett gott skratt förlänger munnen.
|
|
|
|
|
25-10-2008, 11:19
|

Medlem
Antal inlägg: 183
Medlem sedan: 17-10-2008
Medlem nr: 19 422

|
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 10-09-2008, 08:38)  Det är detta recept jag testar just nu på rödbetssherry.
Sherry av rödbetor ...... Täck över med plastfolie. Stick några lufthål med nål. Låt stå 5 veckor. CITAT (Chamomille @ 03-09-2008, 22:54)  Potatissherry ........... Lägg folie över hinken och låt den stå varmt vid ett element i 14 dagar. Tappa över det fina i ny hink och låt stå i 14 dagar till. Klart! Japp, då kanske man ska prova med äpplen istället, kanske lite mer än ett halv-kilo? Det skadar ju aldrig att exprementera lite  roliga recept, ska absolut testa! Håller just nu på med nyponsherry som jag hittade här på Odla, men där ska det stå i 6 månader, medan dessa bara ska stå ca 1 månad, varför är det så olika? mvh Maria ps tog bort lite i citaten, tyckte det var onödigt att ta med hela texten
--------------------
Hälsning/ Yaowsa
"Failure is not an option" /Gene Kranz: Apollo 13
|
|
|
|
|
25-10-2008, 13:28
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
I nyponsherryn är det inget tillsatt jäst utan det är en naturlig jästprocess som ska ta fart så det tar längre tid för den att jäsa.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
29-10-2009, 11:52
|
Medlem
Antal inlägg: 6
Medlem sedan: 27-08-2008
Medlem nr: 18 597

|
CITAT (Lena i Torslanda @ 08-09-2008, 19:46)  Jag har för länge sedan gjort en kanongod sherry av torkade fikon, russin, apelsin samt potatis (bara några få). Givetvis också jäst och farinsocker. Den blev ganska exakt 22 %-ig och alla som drack den hade svårt att tro att det var "hemkört" det lät gott.... kan man få receptet kanske? skulle gärna prova....
|
|
|
|
|
29-10-2009, 13:36
|
Medlem
Antal inlägg: 3 185
Medlem sedan: 21-06-2009
Medlem nr: 24 333

|
Jästsvamparna dör redan vid 15% alkoholhalt, så det är omöjligt att jäsa starkare än detta. Det finns bara ett tillförligtligt sätt att kontrollera alkoholen och det är genom destillation, vilket som sagt är olagligt. Sherrytillverkarna avbryter jäsningen genom att tillsätta ca 70 %-ig vinsprit, som dödar jästsvampen, och får då en ganska söt produkt, eftersom den innehåller en hel del socker, som inte förbrukats vid jäsningen. Om Lena i Torslanda fått fram 22 %ig sherry, så är det ett mätfel. Tag din sherry och häll i mätpipetten - läs av - sedan tillsätter du lite extra sockervatten i hemkoket, och då skall du se att "alkoholhalten" går upp. Pipettmätning förutsätter att det INTE finns socker kvar i vätskan, ungefär som mätning av batterisyran på bilar. Det har med densiteten att göra, sockervatten är "tjockare" än vatten+alkohol, och visar därför fel värde. Vi kom hem i tisdags från en resa till Portugal, Duorodalen, och efter besök hos 6-7 vintillverkare, så har jag fått klara besked därom. Glädjedödare? Jag??
|
|
|
|
|
29-10-2009, 13:39
|
Medlem
Antal inlägg: 3 001
Medlem sedan: 17-09-2009
Medlem nr: 26 121

|
Jag fick ett recept som påminner om det av svärmor för många år sedan - fast det var tydligen en finsk specialite som dracks till påsk, har för mig att et kallades sima? Citroner, farinsocker, jäst vatten och kanske nåot annat.... Blev ganska gott har jag för mig, har inte gjort det på länge, men det kanske hade varit värt att leta upp receptet och göra en sats  Edit. googlade recept och enl dem innehåller sima inte alkohol - men svärmors innehöll definitivt alkohol, så det finns kanske olika traditioner
Redigerat av KRT: 29-10-2009, 13:43
--------------------
Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
|
|
|
|
|
29-10-2009, 13:53
|

Medlem
Antal inlägg: 3 454
Medlem sedan: 12-06-2006
Medlem nr: 7 932

|
Lena i Torslanda, vi vill ha ditt recept!
--------------------
Eva
En som inte gör dumheter som ung, gör det som gammal!
|
|
|
|
|
30-10-2009, 11:57
|

Medlem
Antal inlägg: 857
Medlem sedan: 17-03-2004
Medlem nr: 3 016

|
Ja lena, det låter jättegott!!
--------------------
Bygger upp en ny trädgård i zon 3 ( Näshulta, Eskilstuna )
(Bytt sign från 16kvm stor balkong)
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|