Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V  < 1 2  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Fråga angående potatissherry, Vad tror ni?
          Aqvakul
          Inlägg 08-09-2008, 19:55
          Länk hit: #21


          Medlem
          Antal inlägg: 94 312
          Medlem sedan:
          07-10-2007
          Medlem nr: 12 751



          CITAT (Lena i Torslanda @ 08-09-2008, 20:46) *
          Jag har för länge sedan gjort en kanongod sherry av torkade fikon, russin, apelsin samt potatis (bara några få). Givetvis också jäst och farinsocker. Den blev ganska exakt 22 %-ig och alla som drack den hade svårt att tro att det var "hemkört"

          låter avgjort godare än att bara använda potatis flirting.gif


          --------------------
          Har du också ett stort monster under sängen?

          zon 1
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 08-09-2008, 20:02
          Länk hit: #22


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (Lena i Torslanda @ 08-09-2008, 20:46) *
          Jag har för länge sedan gjort en kanongod sherry av torkade fikon, russin, apelsin samt potatis (bara några få). Givetvis också jäst och farinsocker. Den blev ganska exakt 22 %-ig och alla som drack den hade svårt att tro att det var "hemkört"

          Aha, det lät ju spännande. Recept? smile.gif


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 09-09-2008, 12:46
          Länk hit: #23


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Potatissherry låter inte gott men det kanske är det, nyponsherry smakar ju inte nypon så det kanske inte smakar potatis om potatissherryn. Själv experimenterar jag med ett recept på rödbetssherry jag hittat, om det blir drickbart vet jag inte förren om ca 5v.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 09-09-2008, 14:36
          Länk hit: #24


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 09-09-2008, 13:46) *
          Potatissherry låter inte gott men det kanske är det, nyponsherry smakar ju inte nypon så det kanske inte smakar potatis om potatissherryn. Själv experimenterar jag med ett recept på rödbetssherry jag hittat, om det blir drickbart vet jag inte förren om ca 5v.

          Nää, den smakar absolut inte potatis laugh.gif Inte sist jag drack den i alla fall. Den smakade torr sherry helt enkelt smile.gif
          Recept på röbetssherry?


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 10-09-2008, 07:38
          Länk hit: #25


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Det är detta recept jag testar just nu på rödbetssherry.

          Sherry av rödbetor

          10 stora rödbetor
          1/2 kg russin
          4 l vatten
          50 gr jäst
          1 ½ kg socker
          1 skiva grovbröd
          Skrubba rödbetorna. Koka dem i 4 tim. Kasta rödbetorna och sila spadet. Mät upp och späd till 4 l igen. Koka det med sockret. Häll över i en spann med russinen i. Låt svalna till 35 gr. Bred jästen på grovbrödet och lägg ovanpå, med jästen neråt. Täck över med plastfolie. Stick några lufthål med nål. Låt stå 5 veckor.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 10-09-2008, 08:47
          Länk hit: #26


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Tack för att du delade med dig Åsa smile.gif
          Det måste bli en härlig färg på slutprodukten?


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          yaowsa
          Inlägg 25-10-2008, 11:19
          Länk hit: #27


          Medlem
          Antal inlägg: 183
          Medlem sedan:
          17-10-2008
          Medlem nr: 19 422



          CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 10-09-2008, 08:38) *
          Det är detta recept jag testar just nu på rödbetssherry.

          Sherry av rödbetor
          ......
          Täck över med plastfolie. Stick några lufthål med nål. Låt stå 5 veckor.


          CITAT (Chamomille @ 03-09-2008, 22:54) *
          Potatissherry
          ...........
          Lägg folie över hinken och låt den stå varmt vid ett element i 14 dagar. Tappa över det fina i ny hink och låt stå i 14 dagar till. Klart!

          Japp, då kanske man ska prova med äpplen istället, kanske lite mer än ett halv-kilo? Det skadar ju aldrig att exprementera lite biggrin.gif



          roliga recept, ska absolut testa! Håller just nu på med nyponsherry som jag hittade här på Odla, men
          där ska det stå i 6 månader, medan dessa bara ska stå ca 1 månad, varför är det så olika?
          mvh Maria

          ps tog bort lite i citaten, tyckte det var onödigt att ta med hela texten



          --------------------
          Hälsning/ Yaowsa

          "Failure is not an option" /Gene Kranz: Apollo 13
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 25-10-2008, 13:28
          Länk hit: #28


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          I nyponsherryn är det inget tillsatt jäst utan det är en naturlig jästprocess som ska ta fart så det tar längre tid för den att jäsa.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          yaowsa
          Inlägg 25-10-2008, 19:09
          Länk hit: #29


          Medlem
          Antal inlägg: 183
          Medlem sedan:
          17-10-2008
          Medlem nr: 19 422



          blink.gif hah, såklart tongue.gif

          Redigerat av yaowsa: 25-10-2008, 19:11


          --------------------
          Hälsning/ Yaowsa

          "Failure is not an option" /Gene Kranz: Apollo 13
           
          Citera
          anettejson
          Inlägg 29-10-2009, 11:52
          Länk hit: #30


          Medlem
          Antal inlägg: 6
          Medlem sedan:
          27-08-2008
          Medlem nr: 18 597



          CITAT (Lena i Torslanda @ 08-09-2008, 19:46) *
          Jag har för länge sedan gjort en kanongod sherry av torkade fikon, russin, apelsin samt potatis (bara några få). Givetvis också jäst och farinsocker. Den blev ganska exakt 22 %-ig och alla som drack den hade svårt att tro att det var "hemkört"



          det lät gott....
          kan man få receptet kanske?
          skulle gärna prova....
           
          Citera
          Bengalow
          Inlägg 29-10-2009, 13:36
          Länk hit: #31


          Medlem
          Antal inlägg: 3 185
          Medlem sedan:
          21-06-2009
          Medlem nr: 24 333



          Jästsvamparna dör redan vid 15% alkoholhalt, så det är omöjligt att jäsa starkare än detta. Det finns bara ett tillförligtligt sätt att kontrollera alkoholen och det är genom destillation, vilket som sagt är olagligt. Sherrytillverkarna avbryter jäsningen genom att tillsätta ca 70 %-ig vinsprit, som dödar jästsvampen, och får då en ganska söt produkt, eftersom den innehåller en hel del socker, som inte förbrukats vid jäsningen.
          Om Lena i Torslanda fått fram 22 %ig sherry, så är det ett mätfel. Tag din sherry och häll i mätpipetten - läs av - sedan tillsätter du lite extra sockervatten i hemkoket, och då skall du se att "alkoholhalten" går upp. Pipettmätning förutsätter att det INTE finns socker kvar i vätskan, ungefär som mätning av batterisyran på bilar. Det har med densiteten att göra, sockervatten är "tjockare" än vatten+alkohol, och visar därför fel värde.
          Vi kom hem i tisdags från en resa till Portugal, Duorodalen, och efter besök hos 6-7 vintillverkare, så har jag fått klara besked därom. Glädjedödare? Jag??
           
          Citera
          KRT
          Inlägg 29-10-2009, 13:39
          Länk hit: #32


          Medlem
          Antal inlägg: 3 001
          Medlem sedan:
          17-09-2009
          Medlem nr: 26 121



          Jag fick ett recept som påminner om det av svärmor för många år sedan - fast det var tydligen en finsk specialite som dracks till påsk, har för mig att et kallades sima?

          Citroner, farinsocker, jäst vatten och kanske nåot annat.... Blev ganska gott har jag för mig, har inte gjort det på länge, men det kanske hade varit värt att leta upp receptet och göra en sats smile.gif

          Edit. googlade recept och enl dem innehåller sima inte alkohol - men svärmors innehöll definitivt alkohol, så det finns kanske olika traditioner biggrin.gif

          Redigerat av KRT: 29-10-2009, 13:43


          --------------------
          Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
           
          Citera
          Eva i Höga
          Inlägg 29-10-2009, 13:53
          Länk hit: #33


          Medlem
          Antal inlägg: 3 454
          Medlem sedan:
          12-06-2006
          Medlem nr: 7 932



          Lena i Torslanda, vi vill ha ditt recept!


          --------------------
          Eva

          En som inte gör dumheter som ung,
          gör det som gammal!
           
          Citera
          160kvm stort hus
          Inlägg 30-10-2009, 11:57
          Länk hit: #34


          Medlem
          Antal inlägg: 857
          Medlem sedan:
          17-03-2004
          Medlem nr: 3 016



          Ja lena, det låter jättegott!!


          --------------------
          Bygger upp en ny trädgård i zon 3 ( Näshulta, Eskilstuna )


          (Bytt sign från 16kvm stor balkong)
           
          Citera

          2 sidor V  < 1 2
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-10-2025, 11:52
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon