Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Jullikör
          Molngrabb
          Inlägg 07-11-2008, 18:35
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 100
          Medlem sedan:
          11-07-2008
          Medlem nr: 17 416



          Jag är på jakt efter ett enkelt recept på en god jullikör! smile.gif
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 09-11-2008, 17:50
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Då är du nog lite sent ute om du ska få den klar, men testa detta

          http://www.odla.nu/forums/index.php?showto...l=årstabrännvin


          --------------------


           
          Citera
          elleave
          Inlägg 09-11-2008, 18:05
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 662
          Medlem sedan:
          08-09-2004
          Medlem nr: 4 441



          Hittade denna på dansukkers hemsida:

          Jullikör

          Ingredienser
          100 g torkade aprikoser
          100 g torkade dadlar
          125 g katrinplommon
          1/2 msk Dansukker Vaniljsocker med äkta vanilj
          1/2 kanelstång
          3 kryddnejlikor
          3 kryddpepparkorn
          1 krm kardemummakärnor
          70 cl vodka
          2 dl Dansukker Stor Brun Kandi


          1. Lägg frukten i en burk och häll på hälften av alkoholen. Förslut burken och låt stå 2-3 dygn i rumstemperatur.

          2. Sila bort frukten. Häll på resten av vodkan samt sockret och kryddorna. Låt stå i 4 veckor.

          3. Sila bort kryddorna. Häll jullikören på flaska och låt stå till jul.





          --------------------


          Min hemsida... - Skriv gärna i gästboken!
           
          Citera
          Ingrid Zon3
          Inlägg 09-11-2008, 18:26
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          Jag tycker att jullikör ska vara röd och dofta sommar. Hallon eller smultron rekommenderas. Fast smultron är lite svårt att få tag i så här års.

          Fyll en burk (som har tätslutande lock) med hallon eller andra bär. Häll på brännvin special eller annan okryddad sprit. På med locket och låt stå 1-3 månader i rumstemp. Vänd emellanåt. Sila av bären (som inte ser nåt vidare ut men smakar mmm!!! till glass t.ex. - kan funka bra framför tv:n). Sen kan man filtrera det till sist men om man gör det i melittafilter så se till att tratten aldrig använts till kaffe.

          Därefter kommer man till sötningen och då blir det knepigt av flera anledningar. Först ska man bestämma vad det ska sötas med. I gamla recept står det oftast florsocker. Det var på den tiden det sockret var renast har jag för mig. Har det andra recept som rekommenderar vit sirap. Testar det till årets smultonlikör. Men sen ska man också bestämma hur sött det ska bli och då blir det en smaksak. Jag tycker hälften så mycket som det står i traditionella recept blir lagom. Då kommer bärsmaken mer till sin rätt, men det är min åsikt.


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
          Molngrabb
          Inlägg 10-11-2008, 11:41
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 100
          Medlem sedan:
          11-07-2008
          Medlem nr: 17 416



          Tackar för visat intresse! smile.gif

          Låt oss säga att jag har en hemmagjord snaps, innehållande bl.a. russin, kanel och ingefära, som jag tycker är otroligt god, så god att jag skulle kunna tänka mig att göra om den till likör.... smile.gif

          Är det bara att tillsätta socker och hur mycket socker bör jag ha till 70 cl sprit för att få till en schysst likör? Eller jag kan kanske använda sirap i stället???

           
          Citera
          KURT
          Inlägg 10-11-2008, 13:27
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Man bör tillsätta sockret som sockerlag eller likande (vit sirap), sedan får man göra den så tjock man behöver så att man inte späder ut med alltför mycket vatten. Sockerlagen bör också koka ett bra tag, gärna med några droppar ättika (se nedan). Sedan är det mycket en smaksak vad man skall ha för slutgiltig sockerhalt. Förr gjorde man ofta sockerlag med florsocker, men jag tror den innehåller något klumpförebyggande medel som kan ge utfällningar.


          http://matalskaren.taffel.se/tag/sockerlag/
          http://user.tninet.se/~txa322c/liqueurs.htm

          Redigerat av KURT: 10-11-2008, 13:29
           
          Citera
          LasseB
          Inlägg 12-11-2008, 13:07
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 513
          Medlem sedan:
          16-08-2007
          Medlem nr: 12 065



          Blev inspirerad av rubriken och satte en omgång igår

          1 tsk grovstött kardemumma
          1 kanelstång
          1 dl sprit

          låter det stå i en vecka innan jag silar av och tillsätter sockerlag
          återkommer med resultatet
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 02:26
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon