Jag har grävt ut ett nytt grönsaksland (c:a 3X4 meter) där det aldrig tidigare varit odlat. Matjordslagret är på stora delar väldigt tunt, men jorden verkar väldigt bra, med naturligt "lagom stort" inslag av sand (gammal havsbotten kan man tro).
Krånglet är att nu när jag äntligen fått bort "svålen" (gräs, lite ljung och tåteltuvor och sådant) känner jag med spettet att det är extremt hårt en decimeter ner i backen - en blandning av sten, grus och hård alv verkar det som.
Men: Om jag nu börjar spetta för att få bort sten och grus, då kommer denna hårda alv att blandas in i det fina och tunna jordlagret - och jag har hört/läst? (minns inte) att inblanding av alv kraftigt försämrar matjorden. Vad skulle ni har gjort? Jag har förstås tänkt att också kunna odla rotfrukter, så jag behöver ett visst djup.
Man kan förstås tänka sig att inte spetta, utan bygga jorddjupet "uppåt", men saken är också den att jag odlar på en ö utan bilar etc och därför inte gärna köper jord i säckar (för tungt och krångligt att släpa från hamnen), utan annars alltid fixar med jord själv genom täckning av gräs, löv, tång halm etc. Men här krävs det ju en hel del jord.
Alv-erfarenheter och tips någon?
|