Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          3 sidor V  < 1 2 3 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Dopp-i grytan, äts det i alla landsändar?
          Hur många äter dopp-i-grytan under julhelgen?
          Äter ni dopp-i-grytan under julhelgen?
          Ja [ 31 ] ** [56.36%]
          Nej [ 22 ] ** [40.00%]
          Vet inte vad det är [ 2 ] ** [3.64%]
          Totalt antal röster: 55
          Gäster kan inte rösta 
          Netha
          Inlägg 24-12-2008, 00:05
          Länk hit: #21


          Gäster






          CITAT (*Stintan* @ 23-12-2008, 23:15) *
          Dopp i Gryta har alltid hört till julen hos oss men inte alla har gillat det. Jag kokar alltid skinkan med en massa kryddor. Sen får spadet svalna o så tar man bort fettlagret, sen får spadet koka ihop lite och späs med vatten om det är för salt. Mums med vörtbröd. Nethas bröd ska nog testas nån gång.

          Det brödet bakade maken till grannen ovanför ... igår.
          och ja... det är bara sååå mycket godare än köpebröd,smile.gif
           
          Citera
          Anma
          Inlägg 24-12-2008, 00:41
          Länk hit: #22


          Medlem
          Antal inlägg: 10 260
          Medlem sedan:
          02-05-2005
          Medlem nr: 5 642



          Dopp i grytan har vi aldrig haft, om man inte kan kalla dopp i karelska grytan (finsk julmåste)... giggle.gif
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 24-12-2008, 08:06
          Länk hit: #23


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          CITAT (Chamomille @ 23-12-2008, 23:23) *
          Vadå för saft?


          Vanlig saft på röda och svarta vinbär. Just nu är första koket klart och svalnar lite för att sen silas. Sen kokar jag en gång till för att få ut alla goa droppar. Skinkan får vänta lite för den kokar jag i samma syltkittel.


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          Monica M zon 4
          Inlägg 24-12-2008, 08:15
          Länk hit: #24


          Medlem
          Antal inlägg: 3 070
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 21



          Vi doppar i grytan. Själv förstår jag inte vitsen med blött bröd men maken älskar det. Min pappa och hans sambo kommer hit och dom vill också ha dopp i grytan. Jag kokar doppekött (rimmat fläsk- och nötkött) och tar spadet till doppespad. Skinkan gör jag i ugnen och maken tar lite av det spadet och blandar i lite av det också. Vi bor i Boråstrakten.
           
          Citera
          Berith
          Inlägg 24-12-2008, 08:23
          Länk hit: #25


          Medlem
          Antal inlägg: 15 282
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 18



          "Här" doppas det också i grytan, men inte just i vår familj. När jag var liten hörde det till julbordet precis som skinkan. Skulle ju kunna införa det igen g.gif eftersom jag kokar vår skinka (gjorde det igår kväll för griljering idag) men tror inte att det skulle uppskattas av nån.



          --------------------
          ----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
           
          Citera
          Alba
          Inlägg 24-12-2008, 09:30
          Länk hit: #26


          Medlem
          Antal inlägg: 11 250
          Medlem sedan:
          30-08-2006
          Medlem nr: 8 513



          Jag älskar dopp i grytan med vörtbröd och julkorv (fläskkorv).

          I min barndoms jular var dopp i grytan ett måste på julafton hos mormor och morfar. Vi åt det också hemma hos mina föräldrar under juletid.
          Numera finns den inte med på julafton men vi äter det andra dagar under julhelgerna.

          Jultid och dopp i grytan hör ihop.




           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 24-12-2008, 11:41
          Länk hit: #27


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Ingen som har Googlat eller tittat in på Wikipedia? biggrin.gif


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          maramara
          Inlägg 24-12-2008, 11:45
          Länk hit: #28


          Medlem
          Antal inlägg: 346
          Medlem sedan:
          20-01-2008
          Medlem nr: 13 687



          God Jul Självklart dopp i grytan.
           
          Citera
          titti49zon6
          Inlägg 24-12-2008, 11:56
          Länk hit: #29


          Medlem
          Antal inlägg: 2 009
          Medlem sedan:
          15-03-2005
          Medlem nr: 5 169



          Nu stär skinkspadet på uppvärmning, snart är dett dags för årets dopp i gryta
          God Jul på er andra och smaklig måltid santa.gif


          --------------------
          Glad fd. amatörodlare vid Norrbottenskusten zon 5-6
           
          Citera
          Anki V
          Inlägg 24-12-2008, 12:32
          Länk hit: #30


          Medlem
          Antal inlägg: 3 767
          Medlem sedan:
          08-05-2005
          Medlem nr: 5 714



          Vörtbröd doppas i skinkspad i vår familj som sedan äts tillsammans med en tjock skiva skinka och söt stark senap. En stående frukost/lunch påjulafton.

          /Anki


          --------------------
          Rosor är alltid rosor om än i spruckna krus
          Zon 4-5
          Stolt odlare av Blå bergvallmo! ;)

          "Vem har sagt att man måste äta hemma i sitt kök?"/Lady Hamilton
           
          Citera
          aleishe
          Inlägg 24-12-2008, 18:04
          Länk hit: #31


          Medlem
          Antal inlägg: 1
          Medlem sedan:
          24-12-2008
          Medlem nr: 20 217



          Hörde först vad "dopp i grytan" innebar för ett par dagar sedan och jag är 25 år gammal. Jag har heller aldrig riktigt förstått vart "dopparedagen" kommer ifrån, något pinsamt smile.gif

          Men det kanske har sina förklarliga skäl pga att jag är ifrån Skåne. Enligt mina föräldrar finns det ingen tradition av dopp i grytan i Skåne, inte heller bruna böner äts på julafton. Visst, detta gäller ju inte uteslutande alla skåningar - men säkert för en stor del i södra Skåne.
           
          Citera
          Netha
          Inlägg 24-12-2008, 23:14
          Länk hit: #32


          Gäster






          Glömde kanske säga att doppebrödet så klart avnjuts tillsammans med några rejäla skivor julskinka
          och rödbetssallad. smile.gif
           
          Citera
          Eva-Helene
          Inlägg 24-12-2008, 23:59
          Länk hit: #33


          Medlem
          Antal inlägg: 6 295
          Medlem sedan:
          04-07-2007
          Medlem nr: 11 365



          CITAT (Markus_H @ 23-12-2008, 21:23) *
          Dopp i grytan förekommer här som företeelse men jag äter det inte själv. Men här använts inte rent skinkspad. Vissa affärer säljer än dôppekött. Jag tror det är högrev eller bog eller något annat nötkött som kokas med i spadet för att ge det en mustiggare smak och sedan äter man köttet som en rätt för sig.

          Det liknar väldigt mycket en tradition i vissa delar av Ångermanland, där man kokar älgkött, potatis, kålrötter och morötter, sedan äts detta tillsammans med tunnbröd som blöts i buljongen. Väääldigt gott!!!


          --------------------
          Ju mer du vet, ju mindre förstår du (Zhuang Zi)


          cancer.gif
           
          Citera
          Wilmer
          Inlägg 25-12-2008, 22:05
          Länk hit: #34


          Medlem
          Antal inlägg: 10 733
          Medlem sedan:
          04-11-2003
          Medlem nr: 2 529



          I går blev det världens smaskigaste dopp i grytan, jag fick dessutom med mig hem så jag kan doppa ett par dagar till, mums!


          --------------------

          Killerq Mini Wrigg.jpg

           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 25-12-2008, 22:10
          Länk hit: #35


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          CITAT (Gossen Ruda @ 24-12-2008, 08:06) *
          Vanlig saft på röda och svarta vinbär. Just nu är första koket klart och svalnar lite för att sen silas. Sen kokar jag en gång till för att få ut alla goa droppar. Skinkan får vänta lite för den kokar jag i samma syltkittel.

          Åh va gott smile.gif
          Edit: Saften alltså.

          Redigerat av Chamomille: 25-12-2008, 22:13


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Sussie F-Flower
          Inlägg 25-12-2008, 22:28
          Länk hit: #36


          Medlem
          Antal inlägg: 3 217
          Medlem sedan:
          25-03-2008
          Medlem nr: 14 814



          Hos oss doppas det också!
          I år åt ALLA dopp i gryta, inkl ungdomarna... Och även jag... Det är ju bara SÅÅÅ gott!
          Men jag var så mätt så jag tog bara en halv vörtskiva. (Ni vet, det där sista, som man bara måste proppa i sig...)

          Jag kokar upp skinkspad med hela nejlikor, lite malen ingefära och späder sedan med lite vatten så att det inte blir alldeles för salt.
          Sedan doppar vi en vörtbrödsskiva i ca 3-5 sek, lyfter och läggar den på tallriken. På brödet en skinkskiva. Sedan är det valfritt vad man vill ha på... En del vill ha senap och rödkål. Andra vill ha senap och äppelmos. Somliga tar alltihopa på sin.

          Gudagott, i vilket fall...
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 25-12-2008, 22:56
          Länk hit: #37


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (Monica M zon 4 @ 24-12-2008, 08:15) *
          Vi doppar i grytan. Själv förstår jag inte vitsen med blött bröd men maken älskar det. Min pappa och hans sambo kommer hit och dom vill också ha dopp i grytan. Jag kokar doppekött (rimmat fläsk- och nötkött) och tar spadet till doppespad. Skinkan gör jag i ugnen och maken tar lite av det spadet och blandar i lite av det också. Vi bor i Boråstrakten.

          Doppekött verkar vara en lokal tradition i sjuhäradsbygden. Verkar bara vara vi som gör så?


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Euphorbia
          Inlägg 25-12-2008, 23:07
          Länk hit: #38


          Medlem
          Antal inlägg: 74
          Medlem sedan:
          05-05-2007
          Medlem nr: 10 195



          Här doppas,
          med hembakat bröd, vörtbröd och messmör.
          Och julkorven till förstås!
           
          Citera
          kasam
          Inlägg 26-12-2008, 10:17
          Länk hit: #39


          Medlem
          Antal inlägg: 828
          Medlem sedan:
          04-08-2008
          Medlem nr: 17 995



          Vörtbröd doppades alltid på julen i min barndom. Ingen favorit bland de yngre. Traditionen har försvunnit när äldre familjemedlemmar gått bort, ja så sedan sisådär 5 år finns inte längre dopp-i-grytan på julbordet. Geografi: Skåne, Halland, Småland o Blekinge.


          --------------------
          www.engronsida.blogspot.se
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 26-12-2008, 11:34
          Länk hit: #40


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          I min familj doppas det men inte jag whistling.gif borde väl det kanske...


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera

          3 sidor V  < 1 2 3 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 25-10-2025, 09:35
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon