Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Recept med vinbär önskas!
          ribbeck
          Inlägg 06-05-2009, 22:34
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 15
          Medlem sedan:
          29-04-2009
          Medlem nr: 22 805



          Behöver hjälp ifall årets vinbärsskörd utfaller bra igen sweatingbullets.gif Jag har 26 vinbärsbuskar i min trädgård (ingen aning hur det kunde bli så många coolgleam.gif )röda, svarta, vita och ett par gröna. Vad göra med alla bär????? Har kokat sylt tidigare år och använt bären i paj och kakor men behöver fler recept confused.gif
           
          Citera
          Dito Verde
          Inlägg 06-05-2009, 22:43
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 696
          Medlem sedan:
          20-07-2007
          Medlem nr: 11 610



          Hirams svartvinbärssylt är ett måste varje år. På de röda gör jag ibland Selmas Vinbärsgömmor . De är lite omständiga men blir garanterat succé.
           
          Citera
          ribbeck
          Inlägg 06-05-2009, 22:55
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 15
          Medlem sedan:
          29-04-2009
          Medlem nr: 22 805



          Mums! Ska baka vinbärsgömmorna till helgen yes.gif har röda vinbär kvar i frysen...ska googla efter hirams svartvinbärssylt nu........tackelitack för tipsen!
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 07-05-2009, 05:13
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Svarta vinbär passar mycket bra att blanda med alla andra bär, de har bra syrlighet och innehåller pektin. Bra till andra bär som har dåligt med pektin, t ex hallon och körsbär.
           
          Citera
          ingrids
          Inlägg 07-05-2009, 08:08
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 677
          Medlem sedan:
          16-10-2006
          Medlem nr: 8 727



          Man kanske inte ska uppmuntra till sådant - men i alla fall svarta vinbär blir gott vin ...


          --------------------
          Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
           
          Citera
          noora
          Inlägg 07-05-2009, 21:00
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          Vi har bara ett par buskar med röda vinbär, men det blir för mycket bär ändå rolleyes.gif

          Har ni några förslag på vad man kan göra med dessa? Vi har inga svarta vinbär att blanda ut med, annars är röd + svart vinbärssaft gott. Röd vinbärssylt är inte heller någon höjdare, det går åt kanske en burk om året...


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          Solstorm
          Inlägg 08-05-2009, 09:34
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 933
          Medlem sedan:
          03-01-2008
          Medlem nr: 13 452



          Jag har gott om vinbär men använder dem nästan bara till saft. Ni som gör sylt på dem, snoppar ni alla bär? Det låter som ett omöjligt pillejobb, eller blir det bra ändå?
           
          Citera
          Ingrid Zon3
          Inlägg 10-05-2009, 12:15
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          Vinbären, både svarta och röda, går åt genom att jag mixar dem råa, sötar lite, helst med honung. Sen fryser jag in denna riktigt rårörda sylt (eller vad man ska kalla det) i småburkar. Och jag snoppar dem definitivt inte. Jag sköljer de hela klasarna och sen repar jag av bären med hjälp av gaffel. Är jag riktigt slö (och har gott om utrymme i frysen) får klasarna åka in hela. Sen skakar man burken eller påsen ordentligt så de djupfrysta bären lossar från klasarna.

          Jag äter den med naturell yoghurt till frukost och inbillar mig att det är riktigt nyttigt. Kan även användas i stället för fikonmarmelad till goda ostar.

          Säsongens första omgång på svarta vinbär brukar blir så hård att den får skivas, pga pektinmängden smile.gif

          Jag tror att röda vinbär är något man måste vänja smaksinnet vid. Själv uppskattar jag nästan den mer än hallon nu, men det beror säkert också på vilka sorter man har att tillgå.

          Redigerat av Ingrid Zon3: 10-05-2009, 12:16


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 10-05-2009, 13:49
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Jag brukar ta receptet på Fyriskaka ur boken sju sorters kakor men istället för äpplen (+kanel och socker) på toppen så lägger jag på röda vinbär och strösslar över strösocker och sätter in i ugnen.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          noora
          Inlägg 10-05-2009, 17:26
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          Åh, Fyriskakan låter bra.

          I samma kokbok finns ett recept på "syltrutor". Nån gång har vi gjort den på röd vinbärssylt i stället för lingonsylt som det står i receptet. Maken tyckte att det var gott, men jag kommer inte ihåg vad jag själv tyckte.


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          eugenia
          Inlägg 10-05-2009, 22:01
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 301
          Medlem sedan:
          29-09-2005
          Medlem nr: 6 614



          Jag kanske hittills är ensam om detta, men jag gillar att använda vinbär i matlagning. I många sammanhang när en maträtt vid provsmakning vid spisen är lite tråkig och skulle behöva en gnutta citronsaft (och jag inte har någon citron) använder jag vinbär. Tar man svartvinbärssylt får man både syra och söt smak, annars kan man ta frysta bär. Detta är inte en ingrediens man behöver berätta om, för det är ju lite udda, Men det är faktiskt gott. Brun sås till kött eller kyckling kan inte vara utan svarta vinbär i någon form. Det ger en fin färg också tillsammans med soya. Låter knäppt eller hur?
           
          Citera
          Ingrid Zon3
          Inlägg 11-05-2009, 10:21
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          CITAT (eugenia @ 10-05-2009, 23:01) *
          Låter knäppt eller hur?

          Tvärtom, jag tycker det låter smart! Både för miljö/klimat och plånboken (de flesta privatodlingar av vinbär är väl tämligen giftfria till skillnad från de flesta citronodlingar). Jag ska testa det!

          Kom också på ett recept med lammkotletter där man vispar ur stekpannan med lite vinbärsgelé. Jag har provat med min rörda (se tidigare svar i denna tråd) och det blir minst lika gott.


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
          Sanna JW
          Inlägg 13-05-2009, 09:16
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 4
          Medlem sedan:
          09-01-2009
          Medlem nr: 20 443



          Själv använder vi vinbärssylt av röda vinbär i stället för lingonsylt till blodpudding, raggmunk osv.
          Det går åt flera satser under vintern i vår familj.
           
          Citera
          elleave
          Inlägg 15-05-2009, 22:37
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 662
          Medlem sedan:
          08-09-2004
          Medlem nr: 4 441



          Rödavinbärssaft: http://www.odla.nu/forums/index.php?showto...=rödvinbärssaft


          sommarkaka:

          ägg
          4 dl socker
          4 dl mjöl
          1/2 liter skivade jordgubbar, hallon eller vinbär
          75 g kallt smör
          4 msk råsocker

          Vispa ägg och socker vitt.
          Rör ner mjölet .
          Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i.
          Strö över bären.
          Hyvla över smöret med en osthyvel.
          Strö över råsocker.
          Sätt in i ugnen på 200 grader.
          Sänk temperaturen till 175 grader och grädda i ca 25 min.

          Låt kakan svalna. Skär i bitar och servera.


          --------------------


          Min hemsida... - Skriv gärna i gästboken!
           
          Citera
          Pote2illa
          Inlägg 16-05-2009, 19:29
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 157
          Medlem sedan:
          01-10-2008
          Medlem nr: 19 210



          [size="3"][/size]
          CITAT (ribbeck @ 06-05-2009, 23:34) *
          Behöver hjälp ifall årets vinbärsskörd utfaller bra igen sweatingbullets.gif Jag har 26 vinbärsbuskar i min trädgård (ingen aning hur det kunde bli så många coolgleam.gif )röda, svarta, vita och ett par gröna. Vad göra med alla bär????? Har kokat sylt tidigare år och använt bären i paj och kakor men behöver fler recept confused.gif


          Jag räknade blomklasarna på min svartavinbärsbuske i morse. Summa 8 st. Tror att jag kan konsumera skörden direkt som råkost fram på eftersommaren. Men det blir väl mer kommande år och då kommer era förslag väl till pass. Det låter mumsigt. rotfl.gif blomma.gif
           
          Citera
          annapanna78
          Inlägg 20-05-2009, 12:42
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 39
          Medlem sedan:
          19-05-2009
          Medlem nr: 23 433



          Jag brukar göra svartvinbärsjuice av mina svarta vinbär. Den blir mkt god (mkt godare än saft tycker jag) och fryses in i småflaskor, tex sirapsflaskor och halvliters-PET. Juicen innehåller både bär och blad dessutom. Är någon intresserad? Isf kan jag leta fram receptet! Har man bär i frysen går det ju faktiskt koka nu då det börjar komma blad på buskarna.
           
          Citera
          noora
          Inlägg 20-05-2009, 14:03
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          CITAT (Ingrid Zon3 @ 11-05-2009, 11:21) *
          Tvärtom, jag tycker det låter smart! Både för miljö/klimat och plånboken (de flesta privatodlingar av vinbär är väl tämligen giftfria till skillnad från de flesta citronodlingar). Jag ska testa det!

          Kom också på ett recept med lammkotletter där man vispar ur stekpannan med lite vinbärsgelé. Jag har provat med min rörda (se tidigare svar i denna tråd) och det blir minst lika gott.


          Brunsås med vinbärsgele i har jag råkat ut för några gånger. Jag försökte återskapa konceptet hemma själv men misslyckades kapitalt eftersom jag försökte med hela vinbär i stället för gele...


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          Ingrid Zon3
          Inlägg 20-05-2009, 21:18
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          CITAT (elleave @ 15-05-2009, 23:37) *
          Rödavinbärssaft: http://www.odla.nu/forums/index.php?showto...=rödvinbärssaft
          sommarkaka:

          ägg
          4 dl socker
          4 dl mjöl
          1/2 liter skivade jordgubbar, hallon eller vinbär
          75 g kallt smör
          4 msk råsocker

          Det verkar ha ramlat bort en siffra framför "ägg" - frågan är bara vilken? smile.gif

          CITAT (noora @ 20-05-2009, 15:03) *
          Brunsås med vinbärsgele i har jag råkat ut för några gånger. Jag försökte återskapa konceptet hemma själv men misslyckades kapitalt eftersom jag försökte med hela vinbär i stället för gele...

          Vad hände? alltså, på vilket sätt blev den misslyckad?

          CITAT (annapanna78 @ 20-05-2009, 13:42) *
          Jag brukar göra svartvinbärsjuice av mina svarta vinbär. Den blir mkt god (mkt godare än saft tycker jag) och fryses in i småflaskor, tex sirapsflaskor och halvliters-PET. Juicen innehåller både bär och blad dessutom. Är någon intresserad? Isf kan jag leta fram receptet! Har man bär i frysen går det ju faktiskt koka nu då det börjar komma blad på buskarna.


          Ja, jag vill gärna ha receptet!


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
          annapanna78
          Inlägg 21-05-2009, 22:50
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 39
          Medlem sedan:
          19-05-2009
          Medlem nr: 23 433



          Svartvinbärsjuice

          4 l vatten
          3-4 l svartvinbär
          1 l svartvinbärsblad
          2 kg socker

          Kokas 10-15 min, silas, fryses i ca 1/2-liters plastflaskor.
           
          Citera
          katah
          Inlägg 05-06-2009, 21:25
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 1 834
          Medlem sedan:
          18-07-2004
          Medlem nr: 4 107



          Vi är helt förtjusta på frysta vinbär med naturel yogurt.
          Det är ett jobb att plocka dom styckvis, men det är ett måste med svarta vinbär i alla fall,
          de är omöjliga att rensa när de har legat en stund i hinken.

          Vinbärssaft har jag gjort sedan 20 år tillbaks utan socker jag kokar bara bären i saftmaja och häller saften i fryslådor. socker kan man tillsätta för dom som vill vid servering, men alla vi här hemma dricker järna vinbärssaft utan socker.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 00:55
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon