Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > mangold och spenat, nitrit och nitrat
          katah
          Inlägg 12-06-2009, 11:06
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 834
          Medlem sedan:
          18-07-2004
          Medlem nr: 4 107



          Jag har läst lite mer om mangold och spenat och undrar lite om nitrit/ nitrat .

          Rådet är att skölja och förvälla mangold och spenat nog pga. hög nitrathalt som kan förvadlas till nitrit ( icke bra) genom påvarkan av saliv eller felaktig lagring.

          Hur kommer det sig att man då använder spenat som sallat, färsk?
          Är det inte farligt då ?

          En annan fråga , när man förväller dom , kan man förvälla flera omgångar i samma kokvatten, eller måste man slänga vatten efter varje kok-omgång ?








          Här kommer en sitat från boken"de bästa recepten spenat och mangold":

          "Spenat och mangold innehåller nitrat, som bildas i marken eller tillförs genom gödning.
          Spenat och mangold har höga halter av denna egentligen ofarliga växtnäring.
          Värdena ligger mellan 1000 och 4000 mg per kg grönsak. Som jämförelse kan nämnas att nitrathalten växlar mellan 0 och 500 mg i ärter, bönor och gurka.
          på grund av den höga nitrathalten i spenat och mangold behöver de specialbehandlas.
          Nitrat kan nämligen genom påverkan av bakterier i saliven eller ev för lång och olämplig lagring omvandlas till nitrit som inte alls är hälsosamt.
          Den kan påverka syreupptagningsförmågan i kroppens olika egna proteiner ( aminer) under vissa betingelser till och med omvandlas till nitrosaminer, som visat sig vara canserframkallande.

          Sedan lite längre fram:
          Man ska helt enkel skälja spenat och mangold ytters noggrant, förvälla den och hälla bort förvällningsvattnet.
          På så sätt kan man minska nitrathalten med 40 till 70 prosent.
          Man får inte heller värma upp eller håll spnat /mangoldrätter varma.
          Färdigtlagade rätter bör inte heller frysas. "
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 28-07-2025, 02:11
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon