Jag har läst lite mer om mangold och spenat och undrar lite om nitrit/ nitrat .
Rådet är att skölja och förvälla mangold och spenat nog pga. hög nitrathalt som kan förvadlas till nitrit ( icke bra) genom påvarkan av saliv eller felaktig lagring.
Hur kommer det sig att man då använder spenat som sallat, färsk? Är det inte farligt då ?
En annan fråga , när man förväller dom , kan man förvälla flera omgångar i samma kokvatten, eller måste man slänga vatten efter varje kok-omgång ?
Här kommer en sitat från boken"de bästa recepten spenat och mangold":
"Spenat och mangold innehåller nitrat, som bildas i marken eller tillförs genom gödning. Spenat och mangold har höga halter av denna egentligen ofarliga växtnäring. Värdena ligger mellan 1000 och 4000 mg per kg grönsak. Som jämförelse kan nämnas att nitrathalten växlar mellan 0 och 500 mg i ärter, bönor och gurka. på grund av den höga nitrathalten i spenat och mangold behöver de specialbehandlas. Nitrat kan nämligen genom påverkan av bakterier i saliven eller ev för lång och olämplig lagring omvandlas till nitrit som inte alls är hälsosamt. Den kan påverka syreupptagningsförmågan i kroppens olika egna proteiner ( aminer) under vissa betingelser till och med omvandlas till nitrosaminer, som visat sig vara canserframkallande.
Sedan lite längre fram: Man ska helt enkel skälja spenat och mangold ytters noggrant, förvälla den och hälla bort förvällningsvattnet. På så sätt kan man minska nitrathalten med 40 till 70 prosent. Man får inte heller värma upp eller håll spnat /mangoldrätter varma. Färdigtlagade rätter bör inte heller frysas. "
|