Till Killensomvillhagrönafingrar och hans önskan om häck:
Om du ska plantera häckplantor av thuja eller en som är s m å kan det kanske vara ok att plantera nu. Samt att jag inbillar mig att du bor långt ner i landet.
Det som Cilla nämner är att man kan plantera allt "bladfällande" så länge man kan få ner en spade i marken. De har ju ett sätt att gå i vintervila - som barrväxter/ständigt gröna växter inte har.
Lite större ständigt gröna plantor måste ha en chans att hinna etablera sig innan tjälen kommer. Britta Jansson har skrivit en bok, som jag ofta på sistone har refererat till, "Vår vintergröna trädgård" där hon säjer att hon inte planterar något efter tredje veckan i september (fast jag vet inte vilken zon hon tillhör). Själv har jag ett träd reserverat på "mitt" favoritställe, där står den och väntar tills jag kan ta hem den och plantera den i april. Och jag bor då "väldigt mkt zon 1".
Men det är ju dumt att inte utnyttja de extrapriser som många plantsäljare har nu. Själv gjorde det förra senhösten. Köpte 25 väldigt små thujaplantor för 10 kr styck. Grävde en enda lång, relativt djup grop, planterade dem i (pås-)barkmylla. Satte dem tätt, det tycker små thujor om. Rotklumpen löser jag upp (försiktigt) och ser ut att rötterna sprides ut som en kjol. Det är ett sätt att hjälpa växten på traven att etablera sig. De är nu 50 cm, men vårdade som spädbarn.
Thujor tål inte torka! Och det är viktigt att tänka på detta redan i planteringsstadiet. Till de större thujaplantor som jag har planterat denna säsong har jag gjort så här: grävt en planteringsgrop cirka tre gånger vidare än krukan/klumpen och cirka 60 cm djup.
OBS! Innan jag häller någonting i gropen sätter jag dit ett dräneringsrör i plast, som bevattningsrör. Centrera mynningen i gropen, och låt den sticka upp åt det håll det syns minst (växtligheten kommer att dölja mkt) och är mest praktiskt att vattna i. Finns i vitt/svart på vissa gardencenters och på alla byggmarknader, välj helst svart, och kostar cirka 12 kr/m. Låt det sticka upp ett par dm ovan jord. Innuti dräneringsrör slänger jag ner stenar av olika storlekar, detta för att inte rötter ska filta igen röret. Häll sedan ner något dränerande i botten på planteringsgropen och sen gör du som vanligt. Blanda helst i din befintliga jord med barkmylla eller kompostjord eller vad du tänker använda.
Till häckplantor sätter jag inte dräneringsrör i varje grop, kanske med en meters mellanrum. Till större plantor (sådär 1,5o m) får en egen. Till verkligt stora plantor sätter jag ner ett dräneringsrör i U-form. Så här gör jag till buskar, träd - ja allt möjligt. Sen behöver man aldrig mera stå där och plaska vatten ovanifrån. Jag sätter ner vattenslangen i dräneringsröret och låter vattnet rinna (ganska långsamt så att inte jord spolas bort). Inget går till spillo, inget stänker, rötterna letar sig inte uppåt utan söker sig ner där vattnet finns. Låt plantorna stå i vatten ett tag, så att rötterna är vattenspända när du sätter dem i jorden. Vattna även ordentligt vid planteringen, men trampa inte ner jorden för hårt, lagom bäst.
Enar har jag inga. Men kolla deras fuktbehov!
--------------------
Eva i zon I
|