Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > 2 saker jag klurat på hela dagen idag., Någon som vet?
          niklas828
          Inlägg 26-06-2009, 21:39
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 30
          Medlem sedan:
          26-06-2009
          Medlem nr: 24 433



          Idag har jag gått och klurat på följande, och kanske någon kan svara mig?

          1. Varför smakar i princip alla rätter på Kina-restauranger likadant?

          2. Dunstar saltvatten och sötvatten olika fort?


          --------------------
          "hellre en svamp mellan tårna, än tio i skogen"
           
          Citera
          henriks
          Inlägg 26-06-2009, 21:47
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 895
          Medlem sedan:
          17-02-2008
          Medlem nr: 14 105



          1) byt kinaresturang, det smakar INTE likadant på en bra.

          2) hm, lite knivigt... skulle möjligen kunna variera beroende på reflektion/absorbtion av solljus och därmed temperaturstegring, men eftersom saltet inte avdunstar bör det inte skilja något.

          3) Om du funderat på desa två frågor hela dagen.... då gissar jag att du har semester! naughty.gif


          --------------------
           
          Citera
          niklas828
          Inlägg 26-06-2009, 21:59
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 30
          Medlem sedan:
          26-06-2009
          Medlem nr: 24 433



          CITAT (henriks @ 26-06-2009, 22:47) *
          1) byt kinaresturang, det smakar INTE likadant på en bra.

          2) hm, lite knivigt... skulle möjligen kunna variera beroende på reflektion/absorbtion av solljus och därmed temperaturstegring, men eftersom saltet inte avdunstar bör det inte skilja något.

          3) Om du funderat på desa två frågor hela dagen.... då gissar jag att du har semester! naughty.gif


          Sedan kan man vidareutveckla denna absorbtion, hallonsaft och päronsaft kanske ochså dunstar olika fort?
          Semester och semester... jag är mellan två jobb så att säga haha..


          --------------------
          "hellre en svamp mellan tårna, än tio i skogen"
           
          Citera
          Farbror Blå
          Inlägg 26-06-2009, 22:09
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 3 471
          Medlem sedan:
          23-09-2005
          Medlem nr: 6 573



          På fråga 1 kan man ju undra om restaurangen använder sej av det föhatliga E621, dvs "smakförstärkare", som ju finns i alla sorters billigare kryddblandningar, grillkrydda, Piffiallgryddan, salladskryddor, citronpepparn och andra.. NATRIUMGLUTAMAT heter den ju oftast på etiketten.


          --------------------
           
          Citera
          niklas828
          Inlägg 26-06-2009, 22:25
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 30
          Medlem sedan:
          26-06-2009
          Medlem nr: 24 433



          CITAT (Farbror Blå @ 26-06-2009, 23:09) *
          På fråga 1 kan man ju undra om restaurangen använder sej av det föhatliga E621, dvs "smakförstärkare", som ju finns i alla sorters billigare kryddblandningar, grillkrydda, Piffiallgryddan, salladskryddor, citronpepparn och andra.. NATRIUMGLUTAMAT heter den ju oftast på etiketten.


          Mononatriumglutamat menar du väl, nja den undviker jag i största möjliga mån, men jag tycker allt smakar soya och fritösflott.


          --------------------
          "hellre en svamp mellan tårna, än tio i skogen"
           
          Citera
          Huggorm
          Inlägg 26-06-2009, 22:27
          Länk hit: #6


          Moderator
          Antal inlägg: 18 405
          Medlem sedan:
          27-01-2007
          Medlem nr: 9 009



          All kinamat smakar naturligtvis inte likadant, men eftersom matkulturen där skiljer sig från den i Sverige kan det kanske tyckas så för en svensk.


          Sedan undrar jag om den mat man får på en kinarestaurang i sverige verkligen liknar den som serveras i kinesiska hem?
           
          Citera
          niklas828
          Inlägg 26-06-2009, 22:39
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 30
          Medlem sedan:
          26-06-2009
          Medlem nr: 24 433



          Nej säkert inte, en annan minst lika irriterande grej är alla svenskar som envisas att äta med pinnar bara för att dom äter kinamat.
          Tror dom på fullaste allvar att kineserna plötsligt äter med kniv och gaffel om de skulle bli serverade pytt-i-panna med ägg och rödbetor i Kina??
          Knappast.


          --------------------
          "hellre en svamp mellan tårna, än tio i skogen"
           
          Citera
          Tobb
          Inlägg 27-06-2009, 00:12
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 197
          Medlem sedan:
          02-01-2005
          Medlem nr: 4 816



          Vad är det som säger att personer som i sin vardag använder pinnar som ätredskap inte skulle börja äta med gaffel, kniv, sked etc om de skulle gå på en svensk restaurang? wink.gif

          Dock fattar jag inte varför man kan få för mycket av en aminosyra?
          Glutamatsmaken är dessutom den femte smaken, lite extra fakta tongue.gif http://sv.wikipedia.org/wiki/Umami

          Angående just reflektionen av solljus från vattnet så har jag inte hittat någon skillnad på nätet, förutom den skillnaden vilken vinkel det innfallande solljuset har, och det spelar ju ingen roll här. Men det är tänkbart att saltet har en inverkan på reflektionen eftersom det är tillsatt ett annat ämne till vattnet.

          Och om det bara skulle sitta ett natrium på glutamatmolekylen så går det säkert lika bra att bara säga natriumglutamat. Liksom man kan säga koloxid om kolmonoxid.



          --------------------
          [reklam] Hej [/reklam]
           
          Citera
          pejori
          Inlägg 27-06-2009, 00:34
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 19 528
          Medlem sedan:
          12-01-2004
          Medlem nr: 2 682



          Kinamaten kan vi lämna därhän, men saltvatten dunstar väl lika fort som sötvatten???
          vatten som vatten, fast saltet blir kvar på botten s.a.s. giggle.gif


          --------------------
          Den grövsta form av mobbning är, att kalla sina meningsmotståndare mobbare.
          Bor i zon 2
           
          Citera
          Huggorm
          Inlägg 27-06-2009, 00:52
          Länk hit: #10


          Moderator
          Antal inlägg: 18 405
          Medlem sedan:
          27-01-2007
          Medlem nr: 9 009



          Sötvatten kan ju vara så mycket olika, beroende på exakt hur sammansättningen ser ut, och så även saltvatten. Att jämföra destillerat vatten med havsvatten taget på ett specifikt ställe är väll mera intressant. Hur påverkar salt och andra mineraler avdunstningen?
           
          Citera
          niklas828
          Inlägg 27-06-2009, 09:08
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 30
          Medlem sedan:
          26-06-2009
          Medlem nr: 24 433



          ahaaa


          --------------------
          "hellre en svamp mellan tårna, än tio i skogen"
           
          Citera
          Platinum
          Inlägg 27-06-2009, 09:32
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 2 212
          Medlem sedan:
          13-06-2008
          Medlem nr: 16 777



          Hur fort vatten avdunstar beror på omgivningen, solstrålning, temperatur, vind och luftfuktighet. Ju torrare luft desto snabbare avdunstning, ju högre temperatur desto högre avdustning, ju lägre temperatur desto mer kondensation osv.

          Har även för mig att yta i förhållande till volym påverkar också, att en sjö som är vid men grund dunstar snabbare en den som är mindre till ytan men har större djup. Rätta mig gärna om jag har fel på den punkten.

          Vad gäller salt så innehåller ju även sjöar salter (mineraler).


          --------------------
          Ooops!

          Fotobloggar och Makrofotobloggar gör jag när jag inte gör annat. Titta in om du har lust.
           
          Citera
          henriks
          Inlägg 27-06-2009, 10:04
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 895
          Medlem sedan:
          17-02-2008
          Medlem nr: 14 105



          CITAT (Platinum @ 27-06-2009, 10:32) *
          Hur fort vatten avdunstar beror på omgivningen, solstrålning, temperatur, vind och luftfuktighet. Ju torrare luft desto snabbare avdunstning, ju högre temperatur desto högre avdustning, ju lägre temperatur desto mer kondensation osv.

          Har även för mig att yta i förhållande till volym påverkar också, att en sjö som är vid men grund dunstar snabbare en den som är mindre till ytan men har större djup. Rätta mig gärna om jag har fel på den punkten.

          Vad gäller salt så innehåller ju även sjöar salter (mineraler).


          Nejdå, du har inte fel, men att det avdunstar snabbare från en grund sjö beror väl på att den värms upp fortare eftersom det är en mindre vattenvolym att fördela solens instrålade energi på?


          --------------------
           
          Citera
          ninnisky
          Inlägg 27-06-2009, 12:27
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 5 047
          Medlem sedan:
          29-06-2004
          Medlem nr: 3 958



          En sak är då säker --- maten i Kina smakar inte som den vi kallar Kinamat och dessutom varierar maten i Kina väldigt mycket mellan de olika kantornera. Säger det av egen erfarenhet!

          Nu ska jag på gardenparty och äta med fingrarna!! tongue.gif


          --------------------
          Det är dumt att slänga bort en hel cykel för att det kommit in ett gruskorn i kedjan...
           
          Citera
          Tobb
          Inlägg 27-06-2009, 12:47
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 1 197
          Medlem sedan:
          02-01-2005
          Medlem nr: 4 816



          CITAT (Platinum @ 27-06-2009, 10:32) *
          Hur fort vatten avdunstar beror på omgivningen, solstrålning, temperatur, vind och luftfuktighet. Ju torrare luft desto snabbare avdunstning, ju högre temperatur desto högre avdustning, ju lägre temperatur desto mer kondensation osv.
          ....


          Men om vi ska jämföra destvatten och destvatten med olika salter i, så bör ju det vara samma volymet och samma storlek på kärlen. Dessutom bör de ju stå på samma ställe dör att utesluta sådana saker som yttre faktorer, men annar har du helt rätt på den punkten smile.gif


          --------------------
          [reklam] Hej [/reklam]
           
          Citera
          blomkronan
          Inlägg 27-06-2009, 13:35
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 3 467
          Medlem sedan:
          28-07-2008
          Medlem nr: 17 820



          CITAT (niklas828 @ 27-06-2009, 10:08) *
          ahaaa

          Hej niklas828 och välkommen till odla...
          Kul med en peron som sticker fram... flirting.gif med sina kluriga frågor och tankar.


          Dit sitat: "hellre en svamp mellan tårna, än tio i skogen"
          Jag måste fråga.... hur kommer det sig att du hällre vill ha en svamp mellan tårna... confused.gif
          -än tio i skogen giggle.gif

          Kul att du hittat hitt ändå.... smile.gif har du ett odlar intresse? som vi naughty.gif

           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 27-06-2009, 14:18
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          på ett svarar jag "byt" och på två vet jag inte smile.gif


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 28-06-2009, 12:37
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          CITAT (Tobb @ 27-06-2009, 01:12) *
          Dock fattar jag inte varför man kan få för mycket av en aminosyra?


          Aminosyror kan vara rätt potenta om man får i sig de i ren form och i
          tillräckliga mängder. Vissa kan höja blodtrycket rätt kraftigt, andra ge
          kramper och påverka nervsystemet på andra sätt, genom att ge sinnes-
          påverkar t ex. T ex den essentiella aminosyran tryptofan är rätt
          kraftfull.
           
          Citera
          niklas828
          Inlägg 28-06-2009, 13:15
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 30
          Medlem sedan:
          26-06-2009
          Medlem nr: 24 433



          CITAT (blomkronan @ 27-06-2009, 14:35) *
          Hej niklas828 och välkommen till odla...
          Kul med en peron som sticker fram... flirting.gif med sina kluriga frågor och tankar.
          Dit sitat: "hellre en svamp mellan tårna, än tio i skogen"
          Jag måste fråga.... hur kommer det sig att du hällre vill ha en svamp mellan tårna... confused.gif
          -än tio i skogen giggle.gif

          Kul att du hittat hitt ändå.... smile.gif har du ett odlar intresse? som vi naughty.gif


          Ja jag gillar och skriva i forum, men detta verkar ju kul för att det mest verkar vara 25+-medelålders här, med lite mognare tankar och åsikter.
          svampen mellan tårna var väl mest nåt jag kläckte ur mig, det kunde lika gärna stått "våga vägra Lamisil" laugh.gif


          --------------------
          "hellre en svamp mellan tårna, än tio i skogen"
           
          Citera
          blomkronan
          Inlägg 28-06-2009, 13:30
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 3 467
          Medlem sedan:
          28-07-2008
          Medlem nr: 17 820



          CITAT (niklas828 @ 28-06-2009, 14:15) *
          Ja jag gillar och skriva i forum, men detta verkar ju kul för att det mest verkar vara 25+-medelålders här, med lite mognare tankar och åsikter.
          svampen mellan tårna var väl mest nåt jag kläckte ur mig, det kunde lika gärna stått "våga vägra Lamisil" laugh.gif

          giggle.gif
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 23-07-2025, 08:12
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon