Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Hur mycket av det gröna använder man på lök?, Purjolök och knipplök
          Lilla Birka
          Inlägg 04-08-2009, 17:26
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 4 878
          Medlem sedan:
          06-02-2007
          Medlem nr: 9 054



          Häromdagen träffade jag på en person som tyckte att man bara skulle äta den vita delen på purjolök, för den är som h*n sade mjällast. Jag blev väldigt förvånad eftersom jag använder i stort sett hela purjolöken, det nyttigaste finns dessutom i den gröna delen.
          Men hur är det med knipplöken dvs den färska gula och den färska röda? Hur mycket av det gröna används där? Salladslök och gräslök äter man ju hela, ja frånsett roten förstås, men röd- och gullök? Och hur använder ni den?

          Redigerat av Lilla Birka: 04-08-2009, 17:26


          --------------------
          Den som väntar på att ta nästa steg, kan bli stående på ett ben resten av livet.
           
          Citera
          mojan
          Inlägg 04-08-2009, 17:34
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 785
          Medlem sedan:
          18-03-2007
          Medlem nr: 9 395



          Vi använder all blast på färsk gul och röd lök (om det gröna är fint förstås).


          --------------------
          Zon 3
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 04-08-2009, 17:54
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          köper jag gul lök i knippe och får med grön blast som är fräsch s går den jätte bra att äta med. På purjo äter jag nästan hela.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          anne-li i olofst...
          Inlägg 04-08-2009, 18:05
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 610
          Medlem sedan:
          09-07-2003
          Medlem nr: 1 876



          Precis, så mycket som är ok, vitt som grönt äter jag....
           
          Citera
          Margith
          Inlägg 04-08-2009, 18:58
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 958
          Medlem sedan:
          30-01-2004
          Medlem nr: 2 746



          Oavsett sort äter jag ALLT!! Det gröna är lite mildare i smaken och passar därför förträffligt i salladen, medan själva löken vanligtvis hamnar i maten smile.gif


          --------------------
          Margith, zon 6

          Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst.
          Citat: min mor =)
           
          Citera
          Alexander-VG-zon...
          Inlägg 04-08-2009, 19:14
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 23 015
          Medlem sedan:
          13-08-2005
          Medlem nr: 6 358



          jag har några vitlöks plantor i en kruka och där använder jag enbart blasten. går att ha till mycket både i sallad och på mackan i att få en liten svagare vitlöks smak i rätter. lökarna i krukan är säkert jätte fina och stora men jag låter dom vara kvar. och ibland kommer ju luftlök och dom går ju använda.
           
          Citera
          Lilla Birka
          Inlägg 04-08-2009, 21:39
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 4 878
          Medlem sedan:
          06-02-2007
          Medlem nr: 9 054



          Jättebra, då var jag inte ute och cyklade då!


          --------------------
          Den som väntar på att ta nästa steg, kan bli stående på ett ben resten av livet.
           
          Citera
          Malin_MeL
          Inlägg 04-08-2009, 23:34
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 855
          Medlem sedan:
          16-08-2008
          Medlem nr: 18 334



          CITAT (flaxss @ 04-08-2009, 20:14) *
          jag har några vitlöks plantor i en kruka och där använder jag enbart blasten. går att ha till mycket både i sallad och på mackan i att få en liten svagare vitlöks smak i rätter. lökarna i krukan är säkert jätte fina och stora men jag låter dom vara kvar. och ibland kommer ju luftlök och dom går ju använda.


          vad är luftlök?
           
          Citera
          Alexander-VG-zon...
          Inlägg 04-08-2009, 23:39
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 23 015
          Medlem sedan:
          13-08-2005
          Medlem nr: 6 358



          CITAT (Malin_MeL @ 05-08-2009, 00:34) *
          vad är luftlök?


          istället för blommor så bildar en del små lökknippen i topparna (där lökblommorna skulle varit).

          exempel egyptiskt luftlök - Allium x proliferum

          vitlök - Allium sativum - får ockås sådana små lökar i topparna, om du googlar på namnet Allium sativum så kan du se bilder på det.
           
          Citera
          zissi
          Inlägg 05-08-2009, 20:39
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 3 077
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 640



          Allt som inte är ofräscht på lökarna äter vi.
          Det är ju en fröjd yahoo.gif att gå och ta upp färska grönsaker direkt från trädgårdslandet. Tog nyss upp bl.a gula lök och purjolök med underbar blast på. Krispigt värre!


          --------------------
          Balkong- och frilandsodling i zon 3
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 06-08-2009, 15:38
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Men det är väl självklart att man tar reda på det gröna också. Jag tycker då att det som är fräschast på en purjo är det ljusgröna i mitten, men använder allt.
          Jag skär ibland av blasten på knipplök o använder den som salladslök, finns inget fräschare o ha i sallad.
          Njuter av knipplöken så länge man kan få tag i den o använder absolut allt på både lök o purjo.


          --------------------


           
          Citera
          Fera
          Inlägg 08-08-2009, 20:41
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 185
          Medlem sedan:
          25-04-2007
          Medlem nr: 9 996



          Naturligtvis äter vi allt som ser gott på en lök. Är man inte van vid färska grönsaker kanske man inte vågar pröva det gröna. Hos väldigt många (troligen inte här på denna sida) har inte fått med mycket av de "gamla" baskunskaperna. Att man äter det gröna på lök, lita på sin näsa och sina ögon och inte lita blint på datum märkning,mm. Många gånger blir man väldigt förvånad över okunskapen. Det samma har jag märkt, kanske mer för 10 - 20 år sedan än nu när det gäller barn och sjukdommar. Då det bara var pencelin som föräldrar önskade till sina barn, utan att tänka på att det kanske inte behövdes. Trevlig kväll, nu skall de svarta vinbären in i frysen!

          Fråga vart tog de gamla fryspåserna vägen. Nu är alla av tunn kvalite. Dofande bär/grönsaker behöver de tjocka påsarna!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 03:25
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon