Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Ketchup
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 15-08-2009, 14:33
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Idag har jag kokat ketchup, den var god när jag smakade den varm hoppas den är god kall också. Här kommer receptet som jag använde.

          ca 500-600g tomater
          1 liten gul lök
          2 vitlöksklyftor
          1/2dl vitvinsvinäger
          1/2dl tomatpuré
          1/2dl farinsocker
          1msk worcestersås
          1tsk salt
          1krm svartpeppar

          1. Skålla och skala tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök.

          2. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och koka upp, låt sedan sjuda i ca 20min. Mixa sedan ketchupen slät i matberedare el med mixerstav.

          3. Häll upp ketchupen på rena burkar och förvara i kyl.



          Själv slängde jag även ner några chilifrukter i koket jag vill gärna ha lite starkare ketchup.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          blomkronan
          Inlägg 16-08-2009, 22:12
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 3 467
          Medlem sedan:
          28-07-2008
          Medlem nr: 17 820



          Vilken kul ide att göra egen ketchup, men hur lång är hållbarheten? Tror du man kan frysa in den?

          Och hur smaka den kall?
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 19-08-2009, 16:35
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Ketchupen var god men inte någon barnketchup precis. Det stod i Allt om mats tidning att hållbarheten var några veckor, jag hällde den riktigt varma, (och satte på locket medans den var varm,) ketchupen i små glasburkar väl rengjorda + atamonsköljda så jag hoppas de kommer hålla lite längre i oöppnade burkar brukar det ju hålla bättre




          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          lovwal
          Inlägg 27-08-2009, 09:21
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 204
          Medlem sedan:
          11-01-2009
          Medlem nr: 20 471



          Vilket bra tips, Åsa! Det här ska jag definitivt prova.


          --------------------
          Balkong zon 2.
           
          Citera
          Knytt
          Inlägg 08-09-2009, 09:28
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 649
          Medlem sedan:
          10-03-2008
          Medlem nr: 14 539



          Det receptet var lite enklare än det vi använder - tycker du resultatet blev bra?

          Jag hittade för ett par år sen ett recept, minns inte var nu, som jag sen har modifierat efter egen smak. Här är det modifierade receptet:

          Kryddig ketchup - Knytts recept

          2,5 kilo mogna tomater
          250 gram äpplen
          300 gram lök
          2,5 deciliter 12% ättika
          1 deciliter vatten
          1,5 matsked salt
          1 tesked senapspulver eller 1 msk osötad senap
          2 teskedar paprikapulver
          1 matsked timjan eller 2 msk färsk
          125 gram brun farin
          Lite lite stark chili
          3 krossade vitlöksklyftor
          3 msk potatismjöl
          Ev flytande atamon om den ska sparas länge, dosering enl flaskan.

          Skala och skär ner ingredienserna i mindre bitar, lägg alltihop utom farinsockret och potatismjölet i en tjockbottnad kastrull och sjud tills ingredienserna mjuknar. Passera genom en sil och lägg till farinsockret. Koka ihop tills du tycker att det hela får ketchupkonsistens.

          Det tar rätt lång tid – man kan lugnt sätta sig och göra annat mellan varven - och såsen blir lite tunnare än vanlig ketchup. Håller sig bra men går åt fort.

          Jag gillar att man får chansen att använda sina äpplen och kryddor. Om man inte gillar sin ketchup kryddig kan man utesluta chili och vitlök.


          --------------------

          Lever och odlar i zon 1, norra Halland

          Våra trädgårdsstrapatser kan man följa i bloggen
           
          Citera
          lovwal
          Inlägg 08-09-2009, 10:13
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 204
          Medlem sedan:
          11-01-2009
          Medlem nr: 20 471



          CITAT (Knytt @ 08-09-2009, 10:28) *
          tycker du resultatet blev bra?


          Jag tycker att resultatet blev väldigt bra! tummenupp.gif


          --------------------
          Balkong zon 2.
           
          Citera
          Malin_MeL
          Inlägg 08-09-2009, 10:30
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 855
          Medlem sedan:
          16-08-2008
          Medlem nr: 18 334



          CITAT (Knytt @ 08-09-2009, 10:28) *
          Det receptet var lite enklare än det vi använder - tycker du resultatet blev bra?

          Jag hittade för ett par år sen ett recept, minns inte var nu, som jag sen har modifierat efter egen smak. Här är det modifierade receptet:

          Kryddig ketchup - Knytts recept

          2,5 kilo mogna tomater
          250 gram äpplen
          300 gram lök
          2,5 deciliter 12% ättika
          1 deciliter vatten
          1,5 matsked salt
          1 tesked senapspulver eller 1 msk osötad senap
          2 teskedar paprikapulver
          1 matsked timjan eller 2 msk färsk
          125 gram brun farin
          Lite lite stark chili
          3 krossade vitlöksklyftor
          3 msk potatismjöl
          Ev flytande atamon om den ska sparas länge, dosering enl flaskan.

          Skala och skär ner ingredienserna i mindre bitar, lägg alltihop utom farinsockret och potatismjölet i en tjockbottnad kastrull och sjud tills ingredienserna mjuknar. Passera genom en sil och lägg till farinsockret. Koka ihop tills du tycker att det hela får ketchupkonsistens.

          Det tar rätt lång tid – man kan lugnt sätta sig och göra annat mellan varven - och såsen blir lite tunnare än vanlig ketchup. Håller sig bra men går åt fort.

          Jag gillar att man får chansen att använda sina äpplen och kryddor. Om man inte gillar sin ketchup kryddig kan man utesluta chili och vitlök.



          Denna ska jag prova!
          Hur mycket blir det? måste nog skaffa burkar innan jag kokar smile.gif

          Hållbarhet har med Ph-t på såsen att göra har jag lärt mig, ju lägre Ph, ju bättre hållbarhet
           
          Citera
          Knytt
          Inlägg 08-09-2009, 10:59
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 649
          Medlem sedan:
          10-03-2008
          Medlem nr: 14 539



          En tumregel är att det blir hälften så mycket som mängen tomater man använder - men jag tycker det blir ganska olika.

          Jo det med ph har jag också hört, men jag har ingen möjlighet att mäta ph tyvärr. Borde ha till chilisåsen om inte annat ...


          --------------------

          Lever och odlar i zon 1, norra Halland

          Våra trädgårdsstrapatser kan man följa i bloggen
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 08-09-2009, 11:33
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          I det senaste avsnittet av TV-programmet Mad de holder konserverar Camilla Plum tomater och chili (jag har inte hunnit sett det ännu).
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-06-2025, 12:50
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon