Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > nån som är bra på att göra sylt?
          Fny
          Inlägg 19-08-2009, 19:20
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 823
          Medlem sedan:
          11-05-2009
          Medlem nr: 23 163



          Jag har idag gjort blåbärssylt för första gången, och har några funderingar... Till två liter blåbär hade jag 2 dl vatten och 6 dl socker. När jag slevade upp sylten i burkar var den väldigt rinnig, är det normalt? Kommer den stelna lite när den svalnar? Och hur vet jag om mina burkar faktiskt är helt täta? Jag köpte mina från IKEA och de såg ut att vara såna som SKA vara täta, men nu när jag faktiskt hällt upp sylten blev jag självklart osäker. whistling.gif Finns det något man ska tänka på, något varningstecken som tyder på att det inte har slutit tätt?


          --------------------
          Glada hälsningar från Fny!
          Liten trädgård i zon 4
           
          Citera
          ABCiV
          Inlägg 19-08-2009, 20:50
          Länk hit: #2


          Gäster






          Ställ burkarna upponer så minskar du risken för mögel i burken. Har du inte använt någon pektin, citron e dyl, för att få den att stelna? Risk finns att du måste koka om sylten och tillsätta pektin. Finns att köpa flytande form i affären. På etiketten finns även väldigt bra recept!! Men köp med dig citron också, för det ingår i recepten.
          Lycka till!
           
          Citera
          Fny
          Inlägg 20-08-2009, 09:54
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 823
          Medlem sedan:
          11-05-2009
          Medlem nr: 23 163



          jag använde mig av recept från den gamla klassiska kokboken "vår kokbok" som ju verkar bra och pålitlig - där stod det bara att man skulle ha i socker. =( humm... asch, orkar definitivt inte koka om så det får väl vara en ovanligt lös sylt då... blink.gif


          --------------------
          Glada hälsningar från Fny!
          Liten trädgård i zon 4
           
          Citera
          yaowsa
          Inlägg 20-08-2009, 16:07
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 183
          Medlem sedan:
          17-10-2008
          Medlem nr: 19 422



          köpesylt av blåbär har jag upplevt som ganska lös så det ska nog vara så. smile.gif


          --------------------
          Hälsning/ Yaowsa

          "Failure is not an option" /Gene Kranz: Apollo 13
           
          Citera
          Lillpluttan
          Inlägg 20-08-2009, 19:58
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 80
          Medlem sedan:
          23-07-2009
          Medlem nr: 25 017



          Jag brukar använda syltsocker, en färdig blandning med strösocker, pektin, citronsyra och konserveringsmedel. Innan jag började med det hade jag alltid problem att få rätt konsistens. Nu med syltsocker så har jag faktiskt aldrig misslyckats med sylten, den blir alltid som jag vill ha den! En del tycker kanske det är fusk, men smidigt är det!
          ohmy.gif)
           
          Citera
          MariaS
          Inlägg 20-08-2009, 21:15
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 12 573
          Medlem sedan:
          05-03-2004
          Medlem nr: 2 930



          CITAT (Lillpluttan @ 20-08-2009, 20:58) *
          Jag brukar använda syltsocker, en färdig blandning med strösocker, pektin, citronsyra och konserveringsmedel. Innan jag började med det hade jag alltid problem att få rätt konsistens. Nu med syltsocker så har jag faktiskt aldrig misslyckats med sylten, den blir alltid som jag vill ha den! En del tycker kanske det är fusk, men smidigt är det!
          ohmy.gif)

          Håller helt med. Höll jämt på med gamla tryckkokaren och annat för att konservera och koka in tidigare. Nu med det nya syltsockret, är det ju rena drömmen att sylta in vad man kommer över.

          Till Fny: Blåbärssylt ÄR rinnig! Receptet låter helt OK. Men följ rådet och köp syltsocker i fortsättningen. Det står på paketet exakt hur mycke vatten och frukt som ska till för ett paket socker.
           
          Citera
          Skruttis
          Inlägg 21-08-2009, 08:18
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 659
          Medlem sedan:
          28-03-2008
          Medlem nr: 14 868



          Jag är inte bra på att koka sylt men däremot köpte jag burkar från IKEA förra året. Har för mig att det på skylten i butiken stod konserveringsglas eller liknande. P g a detta och att de hade packningar tog jag för givet att de skulle vara helt täta. Det var de tyvärr inte. De läckte som såll.
          I mitt fall behövde jag inte ens vara tveksam. Hällde bara i lite vatten och tippade på burkarna för att se resultatet.
          Hoppas dina burkar är bättre Fny.


          --------------------
          Zon 3
          Mina katter är inte bortskämda, jag är bara väldresserad!
           
          Citera
          Miro
          Inlägg 22-08-2009, 10:25
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 362
          Medlem sedan:
          07-01-2008
          Medlem nr: 13 515



          Ja Ikeas burkar är värdekösa. Men sylten håller ändå bra länge... Tänk på hur länge du kan ha en öppnad burk i kylskåpet! Så länge du inte planerade att spara den väldigt länge så går det nog bra...
          Annars tycker jag gamla glasburkar med skruvlock (tex från köpsylt) är bäst.

          Dansukkers syltsocker är jättebra. Dessutom finns det massa bra tips och recept på deras hemsida. Gjorde jättegod jordgubbssylt med balsamvinäger och hallonsylt med passiondfrukt enligt deras tips!!! tongue.gif
           
          Citera
          Sommartorparn
          Inlägg 23-08-2009, 09:44
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 2 045
          Medlem sedan:
          24-06-2004
          Medlem nr: 3 927



          Är det inte så att man brukar försluta sylten med ett lager paraffin för att den ska hålla sig? I så fall gör det inte så mycket om inte burkarna är täta.

          Själv har jag sedan länge övergått till att förvara sylten i plastburkar i frysen för jag tyckte det var så himla bökigt med parrafinerandet.

          Klart, man kan ju i stället tillsätta konserveringsmedel för att det ska hålla sig, men det tycker jag är synd på hemmagjort sylt. wink.gif

          Redigerat av Sommartorparn: 23-08-2009, 09:45


          --------------------
          Hellre planering än plantering
           
          Citera
          LasseB
          Inlägg 23-08-2009, 10:57
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 513
          Medlem sedan:
          16-08-2007
          Medlem nr: 12 065



          Jag använder inte vatten i min blådärssylt utan häller på socker och låter det stå en stund sedan SVAG värme så drar fukten ut bären och det är ingen risk för att det bränner i botten. I år fuskade jag och tog syltsocker och sylten är fast och fin. Själv skulle jag till 2 liter blåbär bara tagit 2-3 dl socker men var och en efter egen smak.
          Mitt sätt att undvika möggel är att diska burkarna ställa dom i ugnen i 100 grader fylla med het sylt. Ofta suger locken fast så det är svårt att öppna med handkraft

          Redigerat av LasseB: 23-08-2009, 11:04
           
          Citera
          mirjam
          Inlägg 28-08-2009, 20:59
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 100
          Medlem sedan:
          27-02-2008
          Medlem nr: 14 272



          jag kokade oxå min sylt utan vatten. Detta år med sååååå mycket blåbär, så måste man ju ha sylt. Googlar man på blåbärssylt finns det ju flertal recept. Tycker oxå den ska vara lite naturligt rinning(utan tillsats av vatten). Man äter upp en sats i sällskap på 5 dl blåbär i ett nafs. Tänk ett sånt fantastiskt bär ! tillämpa frys, inga konserveringsmedel gillar jag så man kan njuta av nyttig sylt utan kemikalier för vad det inte det konserveringsmedlen innehöll. Läste att natriumbensoat inte alls var nyttigt, t o m riktigt skadligt. All sylt, saft är ju toppen att frysa om plats finns förstås och sååå mycket godare utan konserveringsmedlet. När man vet att den är nyttig så är den oxå så himla god tycker jag :-)
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 26-07-2025, 15:27
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon