Det har pratats rätt mycket om stratifiering, köldbehandling av frön här. Men hjälp, jag är helt novis och kan inte hitta riktigt vad jag söker. Så jag hoppas att ni klargör lite. Risk för återupprepning kanske...
Innebär stratifiering alltid att man *sår* fröna i jord och låter dem övervintra i kyla? Eller kan det räcka att man förvarar de torra fröna i kallt utrymme, i minusgder eller kanske t.o.m. i kylskåp över vintern? Ursäkta om det är en dum fråga.
Jag planerar att så nu på senhösten i krukor och låta dem vara utomhus, på en hylla på välskyddad altan, under tak. Jag bor i zon 5, så vintern är nästan här redan. jag har läst här litegrann, och hittat tipset att man sår inomhus, vattnar, och låter krukan stå inne en dag eller två och lyfter ut sedan på övervintringsplatsen.
Är det riktigt?
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|