|
Bakverk utan ugn?, Vill ha tips |
|
|
|
11-11-2009, 22:48
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
Vad kan man baka utan ugn? På spisen menar jag. OK, pannkakor förstås... Och chokladbollar kräver inte ens spis. Men mer? Vad kan man göra i stekpanna med lock till exempel? Eller på annat vis?
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
11-11-2009, 23:08
|

Medlem
Antal inlägg: 3 217
Medlem sedan: 25-03-2008
Medlem nr: 14 814

|
Man kan baka "Stompa-bröd"!!! Ett superdupergott hårdbröd med anis och fänkål! Utkavlade och jättetunna läggs dom små runda "tefaten" antingen i en torr het stekpanna, eller så direkt på plattan... Utomhus på öppen eld kan man göra "Pinn-bröd". Vanligt när man fjällvandrar m.m. Ingen jäst i den degen om jag minns rätt. Kan återkomma med recept imorgon om du är intresserad...
|
|
|
|
|
12-11-2009, 09:48
|

Medlem
Antal inlägg: 2 677
Medlem sedan: 16-10-2006
Medlem nr: 8 727

|
Alla bakverk som friteras - munkar, struvor, klenäter etc.
--------------------
Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
|
|
|
|
|
12-11-2009, 09:49
|

Medlem
Antal inlägg: 8 486
Medlem sedan: 19-03-2007
Medlem nr: 9 409

|
indiska naan-bröd tror jag man kan göra i panna, fast egentligen görs de ju på annat vis
--------------------
Zon 1 Simrishamn
|
|
|
|
|
12-11-2009, 10:56
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
tack för alla tips. Friterade saker hade jag ju glömt bort. Men jag tänkte nog mer på vad man kan göra i stekpanna. CITAT (Sussie F-Flower @ 11-11-2009, 23:08)  Man kan baka "Stompa-bröd"!!! Ett superdupergott hårdbröd med anis och fänkål! Utkavlade och jättetunna läggs dom små runda "tefaten" antingen i en torr het stekpanna, eller så direkt på plattan... Jaaaa, de påminner säkert om indiska papadam! Såna här: http://www.indiaforvisitors.com/food/appetizers/papadam.jpg De är supergoda. Gjorda ofta av t.ex. linsmjöl. Chapati görs ju också i stekpanna.... Jätteintressant med stompabrödet! Har du något recept?
Redigerat av RitRat: 12-11-2009, 10:57
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
12-11-2009, 10:57
|

Medlem
Antal inlägg: 513
Medlem sedan: 16-08-2007
Medlem nr: 12 065

|
Om det är frågan om lite mer permanent ugnslöshet så kan du nog i båtaffärer hitta en ugn i form av en sockerkaksform med en extrabotten i lite tjockare stål och ett lock. På den tid det begav sig gjorde både sockerkaka och falukorv/kassler i ugnen
|
|
|
|
|
12-11-2009, 10:59
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
CITAT (LasseB @ 12-11-2009, 10:57)  Om det är frågan om lite mer permanent ugnslöshet så kan du nog i båtaffärer hitta en ugn i form av en sockerkaksform med en extrabotten i lite tjockare stål och ett lock. På den tid det begav sig gjorde både sockerkaka och falukorv/kassler i ugnen Vilken energi använd i den sortens ugn? Finns de för 12 V eller gas kanske...
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
12-11-2009, 11:04
|

Medlem
Antal inlägg: 8 486
Medlem sedan: 19-03-2007
Medlem nr: 9 409

|
CITAT (RitRat @ 12-11-2009, 10:56)  Jaaaa, de påminner säkert om indiska papadam! Såna här: http://www.indiaforvisitors.com/food/appetizers/papadam.jpg De är supergoda. Gjorda ofta av t.ex. linsmjöl. det finns ju färdiga papadams att köpa i påse som man kan pensla lite med olja och köra i micro eller säkert i stekpanna oxå.... gott o doppa i chutney
--------------------
Zon 1 Simrishamn
|
|
|
|
|
12-11-2009, 11:06
|
Medlem
Antal inlägg: 3 001
Medlem sedan: 17-09-2009
Medlem nr: 26 121

|
Man kan göra mycket i en micro också, om du har en sådan.... Kanske inte baka på riktigt, men det går att göra varma mackor, pizza och liknande.
Redigerat av KRT: 12-11-2009, 11:16
--------------------
Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
|
|
|
|
|
12-11-2009, 11:10
|

Medlem
Antal inlägg: 8 486
Medlem sedan: 19-03-2007
Medlem nr: 9 409

|
eller i en grill!
--------------------
Zon 1 Simrishamn
|
|
|
|
|
12-11-2009, 11:51
|

Medlem
Antal inlägg: 4 213
Medlem sedan: 07-02-2007
Medlem nr: 9 061

|
Här har du Leilas stompabröd som jag har gjort massor med gånger och det är kanongott, du gör det i stekpannan, LeilaHär är på pinnbröd som helst gräddas över öppen eld, grill eller att man gör det i en stekpanna. Pinnbröd: 2,5 dl mjöl 1 tesked bakpulver 0,5 tesked salt 1 dl vatten Blanda alla torra ingredienser och tillsätt vatten. Knåda degen. Om det känns kladdigt ta i mer mjöl. Rulla degen till en lång smalsträng som viras i spiral runt en skalad pinne. Grädda över glöden tills den är gyllenbrun och släpper lätt från pinnen. Ät med smör i pinnhålet
Redigerat av Bettis: 12-11-2009, 11:53
--------------------
|
|
|
|
|
12-11-2009, 14:08
|

Medlem
Antal inlägg: 8 521
Medlem sedan: 18-01-2009
Medlem nr: 20 608

|
Det borde ju gå att baka nästan vad som helst på låg värme i en tjockbottnad stekpanna med lock. OK, man får ju ingen färg på toppen men... Hittade detta i all hast: http://www.imponline.se/FactsAndTips/Cooki...le-crumble.aspxhttp://bakverk.ifokus.se/Forum/Read.aspx?T...16-a41bf5eac978Jag brukar göra tjockpannkaka i min stekpanna med lock och den sväller upp till nästan 10 cm (och sedan sjunker den ihop igen när man skär i den...). Skulle vara intressant att se vad som händer med en sockerkakssmet... Om stekpannan är hög så kan man kanske ha vatten i botten och sedan ställa en mindre kakform i. Jag har (lite väl omständigt) recept på en chokladkaka som ska göras i vattenbad i ugnen men det borde bli ungefär samma, tycker jag.
--------------------
* ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
|
|
|
|
|
12-11-2009, 15:00
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
CITAT (Myosotis @ 12-11-2009, 11:02)  Mjukt tunnbröd i stekpanna. Jättegott! Vill du ha receptet? Ja, Myosotis, gärna det!
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
|
12-11-2009, 15:16
|

Medlem
Antal inlägg: 4 213
Medlem sedan: 07-02-2007
Medlem nr: 9 061

|
CITAT (RitRat @ 12-11-2009, 15:00)  Ja, Myosotis, gärna det! Det receptet (länken) som jag skrev in Leila är också mjukt tunnbröd
--------------------
|
|
|
|
|
12-11-2009, 15:41
|

Medlem
Antal inlägg: 8 486
Medlem sedan: 19-03-2007
Medlem nr: 9 409

|
CITAT (Sussie F-Flower @ 11-11-2009, 23:08)  Utomhus på öppen eld kan man göra "Pinn-bröd". Vanligt när man fjällvandrar m.m. Ingen jäst i den degen om jag minns rätt. pinnbröd är ju sjukt gott
--------------------
Zon 1 Simrishamn
|
|
|
|
|
14-11-2009, 21:32
|

Medlem
Antal inlägg: 1 153
Medlem sedan: 22-04-2009
Medlem nr: 22 570

|
Tack tack! Jag har fått massor av tips! Åsa, det där kokosmumsen gjorde jag när barnen var små. Det var poppis. Där jag ska vara i vinter, har jag bara en gaskokare med två lågor, ingen ugn. Endast 12 volts el från solpaneler. Ingen micro, ingen elvisp, ingen kyl. Men det har gått superbra många vintrar redan, jag saknar inget. Hmm, jo, ibland saknar jag eget färskt bröd. Finns bara vita baguetter att köpa. Men men, man kan inte få allt. När jag kommer hem igen, får jag frossa....
--------------------
/// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika. Och mitt kostval är vegg.
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|