Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V  < 1 2  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Bakverk utan ugn?, Vill ha tips
          Meriona
          Inlägg 14-11-2009, 21:57
          Länk hit: #21


          Gäster






          Krabbelurer kan du alltid göra! smile.gif Jag har fått ett jättegott recept av en kompis för många år sen..... Det gör man i plättlagg.
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 14-11-2009, 22:27
          Länk hit: #22


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          CITAT (Meriona @ 14-11-2009, 21:57) *
          Krabbelurer kan du alltid göra! smile.gif Jag har fått ett jättegott recept av en kompis för många år sen..... Det gör man i plättlagg.

          Jag har ingen plättlagg därnere... bara en vanlig stekpanna. Lock finns dock....


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          *Stintan*
          Inlägg 15-11-2009, 00:26
          Länk hit: #23


          Medlem
          Antal inlägg: 22 484
          Medlem sedan:
          04-08-2005
          Medlem nr: 6 301



          Det finns en "Miniugn" här: http://www.husvagn-svensson.se/ klicka på katalog och bläddra till sidan 4 (går att förstora)


          --------------------
          Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3
          Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
           
          Citera
          Fågelvägen
          Inlägg 15-11-2009, 11:43
          Länk hit: #24


          Medlem
          Antal inlägg: 1 550
          Medlem sedan:
          18-01-2005
          Medlem nr: 4 889



          CITAT (LasseB @ 12-11-2009, 10:57) *
          Om det är frågan om lite mer permanent ugnslöshet så kan du nog i båtaffärer hitta en ugn i form av en sockerkaksform med en extrabotten i lite tjockare stål och ett lock. På den tid det begav sig gjorde både sockerkaka och falukorv/kassler i ugnen


          Vi har använt en sån under långfärdssomrarna för länge sedan. Man kan baka både kakor, scones och grönsakspuddingar i den - JÄTTEGOTT och praktiskt. Härligt när man längtar efter något nybakat. Funkar åtminstone på primitiv spritlåga, så antagligen också på gas.

          PS Kollade Stintans tips: Tänk att formen finns fortfarande - och ser precis likadan ut som för ?? år sedan!

          Redigerat av Fågelvägen: 15-11-2009, 11:48


          --------------------
          Zon 2-3, en gammal trädgård med höjdskillnader på över 4 m. Gillar förvandlingar - med berg, sten och växter som material

           
          Citera
          LasseB
          Inlägg 16-11-2009, 16:12
          Länk hit: #25


          Medlem
          Antal inlägg: 513
          Medlem sedan:
          16-08-2007
          Medlem nr: 12 065



          RitRat ledsen att det dröjde med svar har liksom varit ledig i 92 timmar
          "Sockerkaksformen" jag skrev om är för gaslåga vilken som, bara du kan ställa ner lågan ORDENTLIGT och det måste vara dragfritt också om du gör något som ska jäsa, annars blir det ingen jäsning på vindsidan
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 16-11-2009, 17:16
          Länk hit: #26


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Ingen kyl - det måste vara jobbigt! Hur löser ni det?


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 16-11-2009, 20:41
          Länk hit: #27


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          Utan kyl? Inga som helst problem!

          I Gambia där vi har vår "sommarstuga" (eller är det vinterstuga?) finns inte mjölkprodukter som här. Vi kan köpa naturell joghurt nån gång, men den äter vi samma dag. Vi är vegetarianer, så vi har aldrig fisk eller kött hemma.
          Torrvaror håller hur länge som helst, och grönsaker några dagar utan kyl.

          Det enda som behöver kylas, är dricksvatten. För det har vi en traditionell stor (35 l) oglaserad lerkruka som kyler genom avdunstning. Ytan är alltid fuktig, och vattnet är 6-8 grader kallare än luften. Superbra, och en mycket gammal uppfinning.

          Ibland, om jag hamstrar grönsaker, lägger jag dem i ett stort fat med en fuktig handduk över, som jag återfuktar flera ggr om dan. Den håller också 4-5 grader lägre temp. än luften.

          Redigerat av RitRat: 16-11-2009, 20:44


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          Fny
          Inlägg 20-11-2009, 08:15
          Länk hit: #28


          Medlem
          Antal inlägg: 1 823
          Medlem sedan:
          11-05-2009
          Medlem nr: 23 163



          du får baka massor av bröd innan du åker och frysa ner! Smakar som nybakat när du tinar upp det!


          --------------------
          Glada hälsningar från Fny!
          Liten trädgård i zon 4
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 21-11-2009, 10:08
          Länk hit: #29


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          CITAT (Fny @ 20-11-2009, 08:15) *
          du får baka massor av bröd innan du åker och frysa ner! Smakar som nybakat när du tinar upp det!

          Men Fny... menar du "baka i Sverige o ta med till Afrika" confused.gif Hmm... inte så bra idé, de skulle vara upptinade innan jag ens kommer fram. Och där har jag ju ingen frys hur som helst.


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          KRT
          Inlägg 21-11-2009, 10:24
          Länk hit: #30


          Medlem
          Antal inlägg: 3 001
          Medlem sedan:
          17-09-2009
          Medlem nr: 26 121



          *funderar* hur gör "bofasta"? Visst måste de också baka någon slags bröd, utgår från det och gör variationer. Förstår om man tröttnar på att alltid äta samma sak, men man kan ju variera kryddning och innehåll.....
          Krabbelurer, pannkakor och annat man tillagari stekpanna är ju enkelt, enda nackdelen är väl att det innehåller ägg, men det går säkert att få tag på.
          Rena bakverk som jäsbröd, sockerkakor etc får du nog klara dig utan (eller köpa färdigbakat).
          Ett alternativ är ju att bygga en ugn, tänker på traditionella "stenugnar" där man eldar för att värma upp den och sedan bakar i den, alternativt den typen man använder i indien (som ser ut som en stor lergryta), kan bara inte komma på vad det heter....

          Beundrar dig som lever "primitivt", det hade inte varit något för mig, men jag kan förstå tjusningen smile.gif


          --------------------
          Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 23-11-2009, 00:36
          Länk hit: #31


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          CITAT (KRT @ 21-11-2009, 10:24) *
          *funderar* hur gör "bofasta"? Visst måste de också baka någon slags bröd, utgår från det och gör variationer.

          Nej, KRT, den gamla gambiska mattraditionen har faktiskt ingen form av bröd! Konstigt men sant! Vanliga kök har inga ugnar, inte stekhällor heller. Långa frallor som säljs i butiker, är ett ganska sent påfund, intryck från kolonialmakterna. Komerciella bagerier finns alltså, de små har murade lerugnar utomhus, ett par stora ser nästan ut som bagerier här.

          Vete växer ju inte i deras klimat, och det mesta jäsbröd kräver ju vete som har gluten. Alltså fanns det inte för länge sedan, innan importen började. De äter sina vanliga inhemska spannmål, hirs (millet) och en annan (sorghum på engelska) som gröt och välling. Ris och jordnötter odlas också, de har många olika risgrötar, ofta med jordnötspulver.

          CITAT (KRT @ 21-11-2009, 10:24) *
          Rena bakverk som jäsbröd, sockerkakor etc får du nog klara dig utan (eller köpa färdigbakat).
          Ett alternativ är ju att bygga en ugn, tänker på traditionella "stenugnar" där man eldar för att värma upp den och sedan bakar i den,


          Jadå, vi köper vete-baguetterna på affärerna, och klarar oss ganska bra på det! Det finns även banan(socker)kakor från bagerier, och goda munkar vid gatuköken att köpa. Att bygga en egen ugn är inte värt besväret, sååå mycket vill jag inte baka! :-)

          CITAT (KRT @ 21-11-2009, 10:24) *
          Beundrar dig som lever "primitivt", det hade inte varit något för mig, men jag kan förstå tjusningen smile.gif


          När det ständigt är varmt, går det bra att leva campingliv i några månader. Ingen fara! Ortsbefolkningen lever ju så hela livet, och är mycket gladare och nöjdare än vi som har "allt".

          CITAT (KRT @ 21-11-2009, 10:24) *
          Krabbelurer, pannkakor och annat man tillagar i stekpanna är ju enkelt, enda nackdelen är väl att det innehåller ägg, men det går säkert att få tag på.

          Jadå, ägg finns i varenda lill-butik, och vi har dessutom några egna höns som ger oss ägg.

          Redigerat av RitRat: 23-11-2009, 00:42


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          Myosotis
          Inlägg 23-11-2009, 09:28
          Länk hit: #32


          Medlem
          Antal inlägg: 19 798
          Medlem sedan:
          30-09-2007
          Medlem nr: 12 674



          CITAT (RitRat @ 23-11-2009, 00:36) *
          ...den gamla gambiska mattraditionen har faktiskt ingen form av bröd! Konstigt men sant! Vanliga kök har inga ugnar, inte stekhällor heller...
          Vete växer ju inte i deras klimat, och det mesta jäsbröd kräver ju vete som har gluten. Alltså fanns det inte för länge sedan, innan importen började. De äter sina vanliga inhemska spannmål, hirs (millet) och en annan (sorghum på engelska) som gröt och välling. Ris och jordnötter odlas också, de har många olika risgrötar, ofta med jordnötspulver....

          Intressant att läsa om! Jag blir så nyfiken, kan du inte göra en hel tråd där du berättar om livet därnere?

          CITAT (RitRat @ 23-11-2009, 00:36) *
          Ortsbefolkningen lever ju så hela livet, och är mycket gladare och nöjdare än vi som har "allt".

          wub.gif Visst är det så! När jag har tillgång till rinnande vatten och kylskåp använder jag det så klart men man tappar meningen med livet. Jag mår mycket bättre när jag sitter vid en lägereld och gör pinnbröd! Jag blir nästan lite avundsjuk. Men jag skulle dö av värmeslag inom fem minuter.


          --------------------
          Det ska gå.

           
          Citera
          KRT
          Inlägg 23-11-2009, 09:48
          Länk hit: #33


          Medlem
          Antal inlägg: 3 001
          Medlem sedan:
          17-09-2009
          Medlem nr: 26 121



          CITAT (RitRat @ 23-11-2009, 00:36) *
          Nej, KRT, den gamla gambiska mattraditionen har faktiskt ingen form av bröd! Konstigt men sant! Vanliga kök har inga ugnar, inte stekhällor heller. Långa frallor som säljs i butiker, är ett ganska sent påfund, intryck från kolonialmakterna. Komerciella bagerier finns alltså, de små har murade lerugnar utomhus, ett par stora ser nästan ut som bagerier här.

          Vete växer ju inte i deras klimat, och det mesta jäsbröd kräver ju vete som har gluten. Alltså fanns det inte för länge sedan, innan importen började. De äter sina vanliga inhemska spannmål, hirs (millet) och en annan (sorghum på engelska) som gröt och välling. Ris och jordnötter odlas också, de har många olika risgrötar, ofta med jordnötspulver.


          Så intressant! Det hade jag inte en aning om.
          Jag trodde faktiskt att mer eller mindre alla kulturer hade något som liknade bröd, även om det var bröd som inte baserades på gluten. I mellan och sydamerika baserar man ju bröd på majs t.ex.

          På tal om risgröt, gotländsk saffranspannkaka är väl i stort sett bara stekt risgrynsgröt? Det kanske fungerar att laga i långpanna på spisen smile.gif


          --------------------
          Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
           
          Citera

          2 sidor V  < 1 2
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 17-10-2025, 23:26
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon